Σάββατο, 04 Απριλίου 2020 16:25

«Κλείδωσαν» νέα εκ περιτροπής και πρόσκαιρη τηλεργασία - Πώς εφαρμόζονται

Γράφτηκε από την
«Κλείδωσαν» νέα εκ περιτροπής και πρόσκαιρη τηλεργασία - Πώς εφαρμόζονται

Όλες οι ρήτρες για το «προσωπικό ασφαλείας». Ποιοι τηλεργάζονται με έξτρα αμοιβή ενώ είναι σε αναστολή και στα 800 ευρώ.

Επιχειρήσεις που πλήττονται βάσει ΚΑΔ και «για όσο χρόνο πλήττονται, υπαγόμενοι στους σχετικούς ΚΑΔ» θα μπορούν να κάνουν χρήση της νέας έκτακτης μορφής εκ περιτροπής απασχόλησης που μειώνει έως και 50% χρόνο εργασίας και μισθό. Την ίδια στιγμή «κλείδωσε» στο 10% το ανώτατο όριο των εργαζομένων σε αναστολή που μπορούν ταυτόχρονα να τηλεργάζονται για πρόσκαιρες ανάγκες της επιχείρησης με έξτρα αμοιβή, επιπλέον της ειδικής αποζημίωσης των 800 ευρώ.

Η σχετική απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση, δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ και ορίζει τα νέα έντυπα ειδικού σκοπού για

την εξ αποστάσεως εργασία
την πρόσκαιρη τηλεργασία
τον πίνακα προσωπικού ασφαλούς εργασίας (έκτακτη εκ περιτροπής) και
τον πίνακα μεταφοράς προσωπικού σε επιχειρήσεις εντός του ίδιου ομίλου
Όλα τα ειδικά μέτρα συνδέονται με απαγόρευση απολύσεων και ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας. Όπως αναφέρεται σε κάθε μέτρο ξεχωριστά : «οι εργοδότες που κάνουν χρήση υποχρεούνται για όσο χρόνο κάνουν χρήση του μέτρου να διατηρήσουν, τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας, δηλαδή τους ίδιους εργαζόμενους και με τους ίδιους όρους εργασίας, που σημαίνει ότι απαγορεύεται ρητά να προβούν σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας για το σύνολο του προσωπικού τους και, σε περίπτωση πραγματοποίησής της, αυτή είναι άκυρη». Από την απαγόρευση απολύσεων εξαιρούνται :

η παραίτηση και
η λύση σύμβασης λόγω συνταξιοδότησης.

Για όλα τα ειδικά μέτρα εκτός από την πρόσκαιρη τηλεργασία, ο εργοδότης μπορεί να προβεί στην σχετική δήλωση στην «Εργάνη» εκ των υστέρων και μέχρι και το πρώτο 10ήμερο του επόμενου μήνα από την εφαρμογή του μέτρου. Ακολουθείται δηλαδή και εδώ το «μοντέλο» των πρώτων μέτρων που ελήφθησαν για τις υπερωρίες και την υπερεργασία, για τα οποία προβλέφθηκε πως δηλώνονται εκ των υστέρων και όχι εκ των προτέρων. Ειδικά για την πρόσκαιρη τηλεργασίας απαιτείται η δήλωση στο «Εργάνη» πριν την έναρξη πραγματοποίησης της.

Περισσότερα στο ethnos.gr


NEWSLETTER