Τετάρτη, 06 Μαϊος 2020 14:00

Κομισιόν: Ύφεση 9,7% για την Ελλάδα το 2020

Γράφτηκε από την

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεψε σήμερα ‘ιστορική’ ύφεση στην ΕΕ φέτος, με πτώση-ρεκόρ του ΑΕΠ κατά 7,7% στην ευρωζώνη και στη συνέχεια ανάκαμψη κατά 6,3% το 2021. 

«Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε ένα οικονομικό σοκ που δεν έχει προηγούμενο μετά τη Μεγάλη Ύφεση (του 1929)», τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι. «Το βάθος της ύφεσης και η ισχύς της ανάκαμψης θα είναι διαφορετικά από χώρα σε χώρα, ανάλογα με την ταχύτητα με την οποία θα μπορέσουν να άρουν τα μέτρα περιορισμού, τη σημασία των υπηρεσιών -όπως του τουρισμού-- σε κάθε οικονομία και τους οικονομικούς πόρους κάθε χώρας», πρόσθεσε. 

Oι χώρες για τις οποίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει φέτος τη χειρότερη συρρίκνωση είναι κατά σειρά η Ελλάδα (-9,7%), η Ιταλία (-9,5%) και η Ισπανία (-9,4%), τρεις χώρες που εξαρτώνται ιδιαίτερα από τις τουριστικές δαπάνες. Μια χώρα που είναι επίσης τουριστική, αλλά διαθέτει και βαριά βιομηχανία, η Γαλλία, δεν αναμένεται να έχει πολύ καλύτερες επιδόσεις, καθώς γι' αυτή προβλέπεται ύφεση 8,2%. 

Η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, η Γερμανία, που βασίζεται ιδιαίτερα στις εξαγωγές, θα δει το ΑΕΠ της να συρρικνώνεται κατά 6,5% το 2020 και η Ολλανδία κατά 6,8%, σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, ένας εκ των τριών αντιπροέδρων της Κομισιόν, εμφανίστηκε συγκρατημένος για το μέλλον: «Αυτή τη στιγμή, μπορούμε να κάνουμε μόνο προσωρινές προβλέψεις για το εύρος και τη βαρύτητα του σοκ του κορονοϊού στις οικονομίες μας». 

ΑΠΕ-ΜΠΕ