Τετάρτη, 27 Μαϊος 2020 16:05

Γιατί «άντεξε» το ελληνικό ούζο παρά την πανδημία

Γράφτηκε από την
Γιατί «άντεξε» το ελληνικό ούζο παρά την πανδημία

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ποτοποιών Λέσβου, Δημήτρης Σπέντζας μιλώντας στο insider.gr σημειώνει ότι πάρα τη γενική πτώση στον κλάδο, οι εξαγωγές άντεξαν και «κράτησαν» ένα μεγάλο μέρος της.

H ανοδική πορεία που καταγράφηκε στις εξαγωγές ελληνικών αλκοολούχων ποτών το 2019 συνεχίστηκε για το ούζο και το πρώτο τρίμηνο του 2020. Παρά το γεγονός μάλιστα ότι τον Μάρτιο οι κυριότερες αγορές στις οποίες εξάγεται βρίσκονταν σε lockdown, το ούζο συνέχισε την καλή πορεία στις εξαγωγές.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων και Αλκοολούχων Ποτών, το 2019 παρατηρήθηκε αύξηση στον όγκο εξαγωγών ελληνικών αποσταγμάτων κατά 4,30% με το ούζο να αποτελεί το κυριότερο εξαγόμενο προϊόν της ελληνικής ποτοποιίας, καταλαμβάνοντας το 68% σε ποσότητα και το 55% σε αξία στο σύνολο.

Τα πρώτα στοιχεία μέχρι τώρα, όπως επισημαίνουν στο insider.gr στελέχη του κλάδου δείχνουν ότι η άνοδος συνεχίστηκε και κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Όπως εξηγούν, το ελληνικό ούζο, σε αντίθεση με άλλα αλκοολούχα ποτά, δεν κατευθύνεται στον κλάδο της εστίασης στις ξένες αγορές. Πωλείται κυρίως στα ράφια των σούπερ μάρκετ με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να συνεχίζουν να το αγοράζουν ακόμη και την περίοδο του lockdown.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ποτοποιών Λέσβου, Δημήτρης Σπέντζας μιλώντας στο insider.gr σημειώνει ότι πάρα τη γενική πτώση στον κλάδο, οι εξαγωγές άντεξαν, «κράτησαν» ένα μεγάλο μέρος της και έτσι η συνολική πτώση περιορίστηκε.

Όσον αφορά στην επόμενη μέρα ο κ. Σπέντζας τονίζει: «Περιμέναμε το άνοιγμα της εστίασης και είμαστε αισιόδοξοι ότι και με το άνοιγμα του τουρισμού τα πράγματα θα πάνε καλα. Υπάρχει βεβαιώς μια ανησυχία σχετικά με την προμήθεια αλκοόλης καθώς το προηγούμενο διάστημα είχαμε δυσκολία να την προμηθετούμε λόγω της δεσμευσής της για την παραγωγή αντισηπτικών».

Η Γερμανία ο σημαντικότερος προορισμός
Το ούζο, έχει πλέον καθιερωθεί σε χώρες όπως η Γερμανία, ενώ ανταγωνίζεται επάξια αλκοολούχα ποτά, που προέρχονται από χώρες με παράδοση στις εξαγωγές τοπικών αλκοολούχων όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων ποτών, Νίκο Καλογιάννη το ούζο βρίσκεται σε περίπου 6.000 εστιατόρια της Γερμανίας.

Οι σημαντικότερες χώρες σε αξία όπου η Ελλάδα εξάγει ούζο είναι εκτός από τη Γερμανία (50,2%) το Ιράκ (19,4%) η Βουλγαρία (10,7%), η Ολλανδία (3%), οι ΗΠΑ (2,3%) και η Τουρκία (2,9%).

 

 


NEWSLETTER