Κυριακή, 30 Αυγούστου 2020 21:04

Τράπεζες: Γιατί θέλουν επανεκκίνηση των πλειστηριασμών το φθινόπωρο

Γράφτηκε από την
Τράπεζες: Γιατί θέλουν επανεκκίνηση των πλειστηριασμών το φθινόπωρο

Μοχλό πίεσης προκειμένου να πιέσουν τους οφειλέτες να ενταχθούν στο πρόγραμμα Γέφυρα και να εντοπίσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, θεωρούν την επανεκκίνηση των πλειστηριασμών οι τράπεζες. Ο ρόλος στην προσπάθεια μείωσης των κόκκινων δανείων.

Το «χαρτί» των πλειστηριασμών επιθυμούν να παίξουν από το ερχόμενο Φθινόπωρο οι τράπεζες σε μια ύστατη προσπάθεια αφενός για να πιέσουν τους οφειλέτες να ενταχθούν στο Πρόγραμμα Γέφυρα που τρέχει μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου και αφετέρου για να εντοπίσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

«Στο Πρόγραμμα Γέφυρα μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί περισσότεροι από 40.000 οφειλέτες» τονίζει στο news247.gr υψηλόβαθμα τραπεζικό στέλεχος και προσθέτει ότι «δυνητικά οι δικαιούχοι μπορούν να φτάσουν και τους 330.000 όσοι δηλαδή είναι οι τεκμηριωμένα πληγέντες από τον κορωνοϊό δανειολήπτες». «Όποιοι δεν θα έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους έως τότε θα είναι ουσιαστικά στρατηγικοί κακοπληρωτές και η ρευστοποίηση της ακίνητης περιουσίας τους θα αποτελεί μονόδρομο στην προσπάθεια να αποκαλυφθούν και να πειθαναγκαστούν σε συμβιβασμό με την τράπεζα ή τα funds» καταλήγει η ίδια πηγή.

Υπενθυμίζεται ότι οι πλειστηριασμοί ακινήτων έχουν ανασταλεί από τον Μάρτιο εξαιτίας της πανδημίας, που οδήγησε όχι μόνο στο «πάγωμα» των ρευστοποιήσεων αλλά και σε αναστολή δόσεων για στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια. Το μορατόριουμ στις πληρωμές δανείων έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα για οφειλές που προσεγγίζουν τα 20 δισ. ευρώ και, για ένα σημαντικό τμήμα αυτών των δανείων, το «πάγωμα» έχει επεκταθεί έως και τα τέλη του 2020. Σύμφωνα με στοιχεία από τις τράπεζες, ένα σημαντικό μέρος των δανείων – υπολογίζεται μεταξύ 70%-80% – για το οποίο είχε εφαρμοστεί 3μηνο μορατόριουμ, δηλαδή η αναστολή καταβολής δόσεων έληξε στα τέλη Ιουνίου, αποπληρώνεται πλέον κανονικά, εξέλιξη που προκαλεί σχετική αισιοδοξία σε σχέση με το μέγεθος των νέων κόκκινων δανείων που θα αφήσει πίσω της η κρίση.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τα δάνεια που έχουν υποθήκη πρώτη κατοικία, είτε αυτά είναι επιχειρηματικά είτε στεγαστικά, το υπουργείο Οικονομικών δίνει τη δυνατότητα ρύθμισης με 9μηνη επιδότηση από το κράτος μέσω από το πρόγραμμα «Γέφυρα» που τέθηκε σε εφαρμογή στις αρχές Αυγούστου.

Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων λήγει στα τέλη Σεπτεμβρίου, παρέχοντας ένα ασφαλές πλαίσιο για την αποπληρωμή αυτών των δανείων με την κρατική στήριξη κατά το κρίσιμο διάστημα των προσεχών εννέα μηνών. Όπως εξηγούν αρμόδια στελέχη, τα εργαλεία που έχουν τεθεί σε εφαρμογή για τη ρύθμιση τόσο των νέων όσο και των παλαιών κόκκινων δανείων θα πρέπει να συμπληρωθούν με την επανεκκίνηση των πλειστηριασμών από τα τέλη Σεπτεμβρίου και μετά.

Το θέμα των πλειστηριασμών θεωρείται καθοριστικό ενόψει και της δημιουργίας του φορέα που θα μπορεί να αγοράζει την πρώτη κατοικία όσων οφειλετών αδυνατούν να αποπληρώσουν το δάνειό τους. Για τα ακίνητα αυτά θα εφαρμοστεί το μοντέλο της εκμίσθωσής τους στα νοικοκυριά που έχασαν την κυριότητά τους και, σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, τα ακίνητα θα αποκτώνται μέσω πλειστηριασμού και στη συνέχεια θα μπορούν να εκμισθώνονται σε ευάλωτα νοικοκυριά έναντι χαμηλού μισθώματος.

Προϋπόθεση για τις επικείμενες τιτλοποιήσεις

Την ίδια στιγμή η επανεκκίνηση των πλειστηριασμών θεωρείται καθοριστική ενόψει και των τιτλοποιήσεων που έχουν σχεδιαστεί από τις τράπεζες και οι οποίες προϋποθέτουν ένα σαφές ρυθμιστικό περιβάλλον για την προσέλκυση επενδυτών που θα κληθούν να αγοράσουν μεγάλα πακέτα κόκκινων δανείων. Τους προσεχείς μήνες είναι προγραμματισμένες τρεις τιτλοποιήσεις συνολικού ύψους περίπου 25 δισ. ευρώ (από Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα) και στα τραπεζικά επιτελεία εκτιμούν ότι η ομαλοποίηση στο καθεστώς των πλειστηριασμών θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην επενδυτική αγορά. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και τα funds που καλούνται να επενδύσουν σε δάνεια με υποθήκες ακίνητα, αλλά και οι servicers που διαχειρίζονται αυτά τα δάνεια. Η δυνατότητά τους να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς, όταν η οικονομική κρίση εκτονωθεί, επηρεάζει άλλωστε τις τιμές βάσει των οποίων θα γίνουν οι επικείμενες τιτλοποιήσεις και τυχόν παράταση του «παγώματος» θα οδηγήσει σε χαμηλές αποτιμήσεις των χαρτοφυλακίων που οδηγούνται προς πώληση.

Πηγή: news247.gr


NEWSLETTER