Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2020 20:06

Υπεγράφη το καταστατικό του Φόρουμ Αερίου Νοτιοανατολικής Μεσογείου

Γράφτηκε από την
Υπεγράφη το καταστατικό του Φόρουμ Αερίου Νοτιοανατολικής Μεσογείου

Υπεγράφη σήμερα το ιδρυτικό καταστατικό του East Med Gas Forum (Φόρουμ Αερίου Νοτιοανατολικής Μεσογείου-EMGF), σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης και οι ομόλογοί του υπουργοί Ενέργειας της Αιγύπτου (όπου θα είναι η έδρα του Οργανισμού) Tarek El Molla, της Κύπρου Νατάσσα Πηλείδου, του Ισραήλ Yuval Steinitz, Ιορδανίας Hala Zawati, η υφυπουργός Ενέργειας της Ιταλίας Alessandra Tode και ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Αίγυπτο Diab Allouh.

«Η σημερινή τελετή για την υπογραφή του Καταστατικού του East Med Gas Forum δεν είναι απλώς το τέλος μιας εντατικής προσπάθειας δυο ετών για τη δημιουργία του πρώτου οργανισμού περιφερειακής συνεργασίας στην περιοχή, αλλά κυρίως η αρχή για στενότερη συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων που συμμετέχουν σε όλα τα επίπεδα», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης κατά την ομιλία του στην εκδήλωση.

Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε την πολύ μεγάλη αξία του οργανισμού ως μέσου για την προώθηση της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Όπως υπογράμμισε, «πριν 20, ή ακόμα και 10 χρόνια, ήταν αδιανόητο για πολλές από τις χώρες που συμμετέχουν στο East Med Gas Forum να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι, καθώς υπήρχαν μεγάλες εντάσεις στις διμερείς τους σχέσεις. Σήμερα σηματοδοτούμε την δέσμευσή μας να χτίσουμε ένα μέλλον που στηρίζεται στο σεβασμό των κανόνων του διεθνούς δικαίου. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε την ενέργεια που στο παρελθόν αποτελούσε πηγή συγκρούσεων, ως καταλύτη για την ειρήνη και τη συνεργασία. Είμαι βέβαιος ότι το East Med Gas Forum θα διευρυνθεί τόσο από πλευράς συμμετοχής όσο και πεδίου δραστηριότητας και η Ελλάδα θα συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο στη διαδικασία αυτή».

Σύμφωνα με την Κοινή Διακήρυξη των επτά μελών του EMGF (Αίγυπτος, Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, Ιταλία, Ιορδανία, Παλαιστίνη) ο οργανισμός θα λειτουργήσει ως γέφυρα που θα φέρει κοντά τους παραγωγούς φυσικού αερίου, τους καταναλωτές και τις χώρες διαμετακόμισης, έχοντας ως τελικό στόχο την ανάπτυξη μιας βιώσιμης περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, επ' ωφελεία των λαών της περιοχής.

Η Υψηλόβαθμη Ομάδα Εργασίας (High Level Working Group) - στην οποία συμμετέχουν από ελληνικής πλευράς η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου και ο Καθηγητής Θεόδωρος Τσακίρης - εργάζεται ήδη για την επίτευξη των στόχων του EMGF που περιλαμβάνουν -μεταξύ άλλων- και τη στενότερη συνεργασία των κυβερνήσεων με τη διεθνή βιομηχανία φυσικού αερίου, επενδυτές, traders και χρηματοδοτικούς οργανισμούς. Στο πλαίσιο αυτό λειτουργεί από το Νοέμβριο του 2019 υπό την «ομπρέλα» του EMGF η Συμβουλευτική Επιτροπή Βιομηχανίας Αερίου (Gas Industry Advisory Committee- GIAC) ως πλατφόρμα μόνιμου διαλόγου μεταξύ των κυβερνήσεων και των ενεργειακών επιχειρήσεων.

ΑΠΕ - ΜΠΕ


NEWSLETTER