Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2020 22:04

Χαντζηνικολάου: Ανάγκη για τραπεζική χρηματοδότηση των επενδύσεων που στηρίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη

Γράφτηκε από την
Χαντζηνικολάου: Ανάγκη για τραπεζική χρηματοδότηση των επενδύσεων που στηρίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη

Η αποτελεσματική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων που αναλογούν στην Ελλάδα αποτελεί ευκαιρία για τον μετασχηματισμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Οι προϋποθέσεις, οι συντονισμένες πολιτικές, η χρηματοδότηση και οι επενδύσεις που απαιτούνται ώστε να προχωρήσει ταχύτατα ο διαρθρωτικός μετασχηματισμός των οικονομιών σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, με στόχο τη μετάβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην εποχή της βιώσιμης ανάπτυξης ήταν τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν στο πλαίσιο Διαδικτυακής Ημερίδας που διοργάνωσε η Τράπεζα Πειραιώς με θέμα "Βιώσιμη Τραπεζική: Χρηματοδοτώντας το αύριο".

Όπως επισημάνθηκε από τους ομιλητές, η αποτελεσματική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων που αναλογούν στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ και τα ιδιωτικά κεφάλαια που θα επενδυθούν, αποτελεί ευκαιρία για τον μετασχηματισμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Τις εργασίες της Ημερίδας άνοιξε ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Χαντζηνικολάου και με ομιλίες τους συμμετείχαν, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Καθηγητής του ΟΠΑ και Γεν. Διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, ο Καθηγητής του HarvardBusinessSchool Γεώργιος Σεραφείμ, ο AlexisGazzο, Partner, Sustainability&Cleantech, EY France, ο AlistairClark, Διευθύνων Σύμβουλος για το Περιβάλλον και τη Βιωσιμότητα της EBRD, ο SeanKidney, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της ClimateBondsInitiative, o Πρόεδρος της ΤΕΜΕΣ Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος και η Ανώτερη Γενική Διευθύντρια της Τράπεζας Πειραιώς Ελένη Βρεττού. Συντονιστής της Ημερίδας ήταν ο Διευθύνων Σύμβουλος του GlobalSustainGroup Μιχάλης Σπανός.
Ανοίγοντας τις εργασίες της Ημερίδας ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Χαντζηνικολάου, τόνισε πως η Πειραιώς είναι η μόνη ελληνική τράπεζα που, μαζί με άλλες 29 τράπεζες από όλο τον κόσμο, στο πλαίσιο του UNEP FI, συμμετείχε στη διεθνή διαβούλευση για τη διαμόρφωση νέων παγκόσμιων Αρχών Υπεύθυνης Τραπεζικής που καθορίζουν το πλαίσιο στο οποίο θα στηριχθεί η Βιώσιμη Τραπεζική στο μέλλον. Όπως είπε "η χώρα διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν με τους ευρωπαϊκούς πόρους που προορίζονται για τη βιώσιμη ανάπτυξη και πετύχει τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας". Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς, "οι τράπεζες πρέπει να χρησιμοποιήσουν την επιρροή που έχουν και να κατευθύνουν πόρους προς τη χρηματοδότηση επενδύσεων που στηρίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και αυτός είναι ο ρόλος που καλείται να παίξει σήμερα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα".

Στις πολύπλευρες πρωτοβουλίες που προωθεί η Ε.Ε., αναλαμβάνοντας τη δέσμευση για τη μετάβαση στη βιώσιμη ανάπτυξη και στην πράσινη οικονομία, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Αντιπρόεδρος της Ε.Ε. Μαργαρίτης Σχοινάς. Όπως είπε, "βασική ευρωπαϊκή δέσμευση είναι οι εκπομπές ρύπων να μειωθούν το 2030 κατά τουλάχιστον 55% με απώτερη φιλοδοξία να γίνει η Ευρώπη η πρώτη ήπειρος χωρίς εκπομπές μέχρι το 2050". Σύμφωνα με τον κ. Σχοινά, πυλώνες στη μετάβαση είναι ο προϋπολογισμός της Ε.Ε. που περιλαμβάνει τόσο το Ταμείο Ανάκαμψης όσο και τα προγράμματα δράσης που γνωρίζουμε ως ΕΣΠΑ, και η στήριξη πράσινων επενδύσεων από ιδιώτες μέσω τραπεζών και κεφαλαιαγορών. Όπως εξήγησε, το Ταμείο Ανάκαμψης και ο προϋπολογισμός προβλέπουν για πράσινες επενδύσεις κονδύλια €550 δισ. ως το 2027, ποσό που χαρακτήρισε ως πολύ φιλόδοξο. "Εξίσου φιλόδοξο και πέρα από τις προσδοκίες είναι το ελληνικό κομμάτι ύψους περίπου €22 δισ., κεφάλαια που μπορούν να κινητοποιήσουν άλλα €50 δισ. την επόμενη δεκαετία. Αναφερόμενος στα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια ο κ. Σχοινάς είπε πως είναι κρίσιμη η συμβολή του ευρωπαϊκού συστήματος ταξινόμησης των περιβαλλοντικά βιώσιμων επενδύσεων, που επιτρέπει σε τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και ιδιώτες επενδυτές να έχουν μια ευρωπαϊκή μεθοδολογία για να κρίνουν ποια έργα είναι επισήμως πράσινα.

Μιλώντας στην Ημερίδα, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας τόνισε ότι "οι νέες επενδύσεις μπορούν να προσανατολιστούν σε τομείς και τεχνολογίες που επιταχύνουν την ενεργειακή μετάβαση και βελτιώνουν την ανθεκτικότητα σε μελλοντικά σοκ από την κλιματική αλλαγή. Επομένως, η Ευρώπη και κατ’ επέκταση και η Ελλάδα μπορούν να αναδειχθούν ισχυρότερες από την πανδημία μέσα από την πράσινη ανάκαμψη, επενδύοντας στην κυκλική οικονομία, την εξοικονόμηση ενέργειας, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τις βιώσιμες μεταφορές και την καθαρή τεχνολογία, δημιουργώντας πράσινες θέσεις εργασίας". Σύμφωνα με τον Διοικητή, "πέραν των δράσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι κυβερνήσεις κυρίως, μέσω φορολογικών και άλλων κινήτρων, των μεταρρυθμίσεων που προωθούν αλλά και των επενδυτικών τους προγραμμάτων, αλλά δευτερευόντως και οι Κεντρικές Τράπεζες, πρώτον, μέσω της αγοράς ομολόγων για την άσκηση νομισματικής πολιτικής αλλά και για χρήση ως επενδυτικών προϊόντων στα δικά τους χαρτοφυλάκια, δεύτερον, μέσω των εξασφαλίσεων (collaterals) στις πράξεις νομισματικής πολιτικής και τρίτον, ως επόπτες των εμπορικών τραπεζών, θα πρέπει να ενσωματώνουν στις αποφάσεις τους περιβαλλοντικούς στόχους".

Πηγή: news247.gr


NEWSLETTER