Παρασκευή, 04 Δεκεμβρίου 2020 19:41

Με ποιους κανόνες θα λειτουργήσουν από τη Δευτέρα τα καταστήματα εποχικών ειδών - Αναλυτικά οι ΚΑΔ

Γράφτηκε από την
Με ποιους κανόνες θα λειτουργήσουν από τη Δευτέρα τα καταστήματα εποχικών ειδών - Αναλυτικά οι ΚΑΔ

 

Από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου και μέχρι και τις 8 Ιανουαρίου 2021, και από τις 7 το πρωί μέχρι τις 8.30 το βράδυ θα λειτουργούν τα καταστήματα που πωλούν αμιγώς εποχικά είδη και οι καταναλωτές θα μπορούν να τα επισκέπτονται στέλνοντας SMS στο 13033 με την επιλογή «2».

Χριστουγεννιάτικα είδη οι καταναλωτές θα μπορούν να αγοράζουν και από τα σούπερ μάρκετ. 

Ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης, στην απογευματινή ενημέρωση των δημοσιογράφων «δεν επιτρέπεται η μεταβολή στοιχείων ως προς τον πρωτεύοντα ΚΑΔ μέσω της φορολογικής διοίκησης, καθ' όλη τη διάρκεια ισχύος των μέτρων» ενώ ανακοινώνοντας τους ΚΑΔ που μπορούν να λειτουργήσουν υπογράμμισε ότι αυτοί οι ΚΑΔ, ως δευτερεύοντες, απαγορεύεται να πωλούν τα εν λόγω προϊόντα.

 

ΟI ΚΑΔ

 

Πιο αναλυτικά στην τοποθέτησης του ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδη είπε ότι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται αμιγώς εποχικά έχουν ως κύριες δραστηριότητες τις παρακάτω:

 

- Λιανικό εμπόριο φωτιστικών διατάξεων των τύπων που χρησιμοποιούνται στα χριστουγεννιάτικα δέντρα με ΚΑΔ/47.59.56.16

- Λιανικό εμπόριο απομιμήσεων χριστουγεννιάτικων δέντρων με ΚΑΔ/47.65.67.02

- Λιανικό εμπόριο εορταστικών ειδών γενικά με ΚΑΔ/47.65.67.06

- Λιανικό εμπόριο εορταστικών, αποκριάτικων και άλλων ψυχαγωγικών ειδών κλπ με ΚΑΔ/47.65.67.07

- Τα προϊόντα που εντάσσονται στους παραπάνω 4 ΚΑΔ μπορούν να πωλούνται και από τις Υπεραγορές Τροφίμων (σουπερ μάρκετ).

- Διάρκεια ισχύος της λειτουργίας των καταστημάτων από 7 Δεκεμβρίου έως 8 Ιανουαρίου του 2021.

- Επιχειρήσεις που διαθέτουν τους παραπάνω ΚΑΔ ως δευτερεύοντες απαγορεύεται να πωλούν τα εν λόγω προϊόντων

- Επίσης δεν επιτρέπεται η μεταβολή στοιχείων ως προς τον πρωτεύοντα ΚΑΔ μέσω της φορολογικής διοίκησης, καθ' όλη τη διάρκεια ισχύος των μέτρων

 

ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 

 

Οι κανόνες λειτουργίας είναι προσαρμοσμένοι στις απαιτήσεις αποτροπής διάδοσης του κορονοϊού και ενταγμένοι στις διαδικασίες του lockdown, και έχουν ως εξής:

 

- Για την μετάβαση στο κατάστημα απαιτείται η αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 ή συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωση κίνησης ή και χειρόγραφη βεβαίωση για (Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ).

- Ωράριο λειτουργίας από 7 π.μ. έως 8:30 μ.μ.

Ως προς τον πληθυσμό εντός των καταστημάτων ισχύουν τα εξής:

- Αναλογία ατόμων ανά τ.μ. 4/100

- Άνω των 100 τ.μ. 1 άτομο για κάθε 15 τ.μ.

- Υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό εργασίας και τους πελάτες/επισκέπτες/καταναλωτικό κοινό.

- Τήρηση απόστασης 2 μέτρων μεταξύ ατόμων.

- Συνίσταται η μη χρήση ανελκυστήρων. Αν η χρήση τους θεωρηθεί ωστόσο αναγκαία, η πληρότητα σε σχέση με το επιτρεπόμενο όριο θα πρέπει να είναι της τάξεως του 40%.

- Σε περίπτωση ύπαρξης κυλιόμενης σκάλας, δεν επιτρέπεται η χρήση ανελκυστήρα παρά μόνο σε ΑΜεΑ, σε ηλικιωμένα άτομα ή για χρήση τροφοδοσίας.

 

«Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι, η συμπεριφορά όλων μας ως προς την τήρηση των κανόνων κατά την λειτουργία των συγκεκριμένων ανωτέρω επιχειρήσεων θα κρίνει τα επόμενα βήματα μας. Είναι σημαντικό να τηρήσουμε απαρέγκλιτα τους κανόνες αυτοπεριορισμού και ατομικής υγιεινής για να πορευτούμε με ασφάλεια την επόμενη περίοδο» είπε ο κ. Σταμπουλίδης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER