Σάββατο, 02 Ιανουαρίου 2021 21:52

Lockdown: Τα νέα μέτρα που ισχύουν από την Κυριακή- Τέλος στο click away

Γράφτηκε από την
Lockdown: Τα νέα μέτρα που ισχύουν από την Κυριακή- Τέλος στο click away

Αυστηροποιούνται για την εβδομάδα τα μέτρα πρόληψης για τη διασπορά του κορονοϊού- Αναλυτικά τι θα ισχύσει για καταστήματα, εκκλησίες και μετακινήσεις.

Νέα αυστηρότερα μέτρα πρόληψης για την εξάπλωση του κορονοϊού ανακοίνωσε το πρωί του Σαββάτου 2/1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μετά από τη σχετική απόφαση της κυβέρνησης που στοχεύει στο ασφαλές άνοιγμα των σχολείων.

Στο πλαίσιο της αυστηροποίησης αυτήν των μέτρων επανέρχεται η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 μέχρι τις 05:00.

Ειδικότερα, με βάση τις νέες αποφάσεις "παγώνουν" τα τελευταία μέτρα που είχαν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση πριν από την εορταστική περίοδο και αφορούσαν στη λειτουργία του λιανεμπορίου με τη μέθοδο click away, όπως -μεταξύ άλλων- και στο άνοιγμα των βιβλιοπωλείων και των κομμωτηρίων, αλλά και στην επιμήκυνση του ωραρίου κυκλοφορίας κατά μία ώρα.
Από το πρωί της Κυριακής 3 Ιανουαρίου κλείνουν τα:

εμπορικά καταστήματα που λειτουργούσαν με click away,
κομμωτήρια,
βιβλιοπωλεία,
υπηρεσίες περιποίησης νυχιών,
ΚΤΕΟ
ενώ σταματούν και οι δραστηριότητες κυνηγιού και ψαρέματος
Όπως τονίστηκε στις ανακοινώσεις του Στ. Πέτσα, τα νέα μέτρα θα έχουν ισχύ για μία εβδομάδα (από Κυριακή 3 Ιανουαρίου μέχρι Κυριακή 10 του μήνα), προκειμένου να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία όλων των βαθμίδων στις 11/01, ημέρα όπου η χώρα θα επανέλθει στο προηγούμενο καθεστώς.

Συγκεκριμένα, ο Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε πως:

"Από αύριο, Κυριακή 3 Ιανουαρίου και 6:00 το πρωί, μέχρι τις 6:00 το πρωί της Δευτέρας 11 Ιανουαρίου, μένουμε και πάλι σπίτι, καθώς αναστέλλεται η λειτουργία όλων των δραστηριοτήτων και υπηρεσιών που είχαν σταδιακά επιτραπεί πριν από τα Χριστούγεννα. Συγκεκριμένα, σταματά η «παράδοση εκτός» (click away) στα εμπορικά καταστήματα, η λειτουργία βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων, υπηρεσιών περιποίησης νυχιών, ΚΤΕΟ και οι δραστηριότητες κυνηγιού και ψαρέματος.

Επανέρχεται η απαγόρευση μετακινήσεων στο αυστηρότερο ωράριο, από τις 21:00 το βράδυ μέχρι και 5:00 το πρωί, με μόνη εξαίρεση τους εργαζόμενους και όσους έχουν ανάγκη ιατρικής βοήθειας.

Οι εκκλησίες μας θα παραμείνουν κλειστές για τους πιστούς και δεν θα γίνει την ημέρα των Θεοφανίων Αγιασμός των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους.

Από αύριο, λοιπόν, και για μια εβδομάδα, κάνουμε ακόμη μία προσπάθεια. Αξίζει να το κάνουμε, προληπτικά, καθώς όλοι μας μπορεί να χαλαρώσαμε τις γιορτινές ημέρες. Μένουμε, λοιπόν, ξανά σπίτι".

Εν συνεχεία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως αυτά τα μέτρα αποφασίστηκαν με στόχο "να προστατεύσουμε τη ζωή μας, τη ζωή του διπλανού μας και των δικών μας ανθρώπων, όλων μας. Στόχος είναι να φτάσουμε, με ασφάλεια, στις 11 Ιανουαρίου, στη βέλτιστη δυνατή επιδημιολογική κατάσταση. Και έτσι, από 11 Ιανουαρίου, να ξαναχτυπήσει το κουδούνι σε όλα τα σχολεία της χώρας. Να αποκατασταθεί η δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία. Τα παιδιά να απαλλαγούν από την ψυχολογική φόρτιση όλης αυτής της περιόδου. Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές μας να συναντηθούν ξανά με το λειτούργημά τους. Και οι μαθητές όλων των βαθμίδων να επιστρέψουν με ασφάλεια στα θρανία τους. Στον φυσικό τους χώρο. Στο δεύτερο σπίτι τους. Μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους συμμαθητές τους.

Μένουμε τις λίγες αυτές ημέρες σπίτι και στις 11 Ιανουαρίου επιστρέφουμε στην σημερινή κατάσταση και με τα σχολεία μας ανοιχτά. Η περαιτέρω, σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας θα γίνεται με γνώμονα την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων. Και πάντοτε, βέβαια, με τήρηση των μέτρων προστασίας που απαιτούν οι περιστάσεις".

Σημειώνεται ότι την ερχόμενη Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση της Επιτροπής λοιμωξιολόγων σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και το κατά πόσο, αλλά και το πότε αυτή επιτρέπει το άνοιγμα των σχολείων. Βέβαια, η απόφαση για το άνοιγμά τους περισσότερο πολιτική είναι, αφού έχει παρθεί από την κυβέρνηση για προληπτικούς λόγους.

Πηγή: news247.gr


NEWSLETTER