Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2021 18:34

Ενοίκια: Η μείωση κατά 40% κρατά σε υψηλά επίπεδα τις μισθώσεις

Γράφτηκε από την
Ενοίκια: Η μείωση κατά 40% κρατά σε υψηλά επίπεδα τις μισθώσεις

60% λιγότεροι ιδιοκτήτες σε σχέση με το πρώτο lockdown μείωσαν τις ζητούμενες τιμές μίσθωσης εν μέσω καραντίνας.

Η πανδημία του κορονοϊού άλλαξε σχεδόν το σύνολο των καθημερινών μας συνηθειών και παράλληλα τα απαραίτητα μέτρα που λαμβάνονται την εκάστοτε χρονική στιγμή για την θωράκιση της υγείας σε συνάρτηση με την διάρκεια αυτών, τείνουν να αποτελέσουν το βασικό ρυθμιστή πολλών κλάδων της οικονομίας όχι μόνο της χώρας μας αλλά του συνόλου της ανθρωπότητας .

Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης οικιστικών ακινήτων κατέγραψαν τα προηγούμενα δυο χρόνια αυξητικές τάσεις στο σύνολο της χώρας. Το 2018, το μέσο ενοίκιο στην περιοχή της Αττικής αυξήθηκε κατά 7%, ενώ το 2019 εκτιμάται ότι η αγορά «έτρεξε» με ετήσιο ρυθμό αύξησης της τάξεως του 10%. Μάλιστα, όσο αφορά το κέντρο της Αθήνας, όπου καταγράφονται και οι μεγαλύτερες αυξήσεις, οι τιμές ενοικίασης αυξήθηκαν κατά 20%-30% κατά μέσο όρο την τελευταία διετία, ενώ στις περιοχές εκτός του κέντρου η αντίστοιχη άνοδος εκτιμάται ότι κινήθηκε πέριξ του 10%-15%.

Η αντίδραση των ιδιοκτητών ακινήτων στο πρώτο lockdown

Εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού και ιδιαίτερα την περίοδο του πρώτου lockdown, καταγράφηκε μια φθίνουσα τάση κυρίως σε περιοχές και σε οικιστικά ακίνητα που το ζητούμενο μίσθωμα είχε φτάσει στο ανώτερο επίπεδο τιμών και αναμέναμε έτσι και αλλιώς την ρύθμισή τους το επόμενο διάστημα. Η μείωση των ζητούμενων τιμών μίσθωσης στο πρώτο lockdown προήρθε από μια στιγμιαία αντίδραση ενός μικρού ποσοστού ιδιοκτητών σε σχέση με το σύνολο των προς μίσθωση οικιστικών ακινήτων, που χρειάζονταν άμεσα εισοδήματα, διότι σε πολλές περιπτώσεις το εισόδημα από το μίσθωμα κάλυπτε κάποια άλλη υποχρέωση ή/και δόση δανείου.

Παράλληλα, ένα μέρος των ιδιοκτητών που μείωσαν τη ζητούμενη τιμή μίσθωσης, προέβησαν σε μείωση με στόχο να μισθώσουν άμεσα το ακίνητο τους πριν έρθουν αντιμέτωποι με μεγάλες μειώσεις, σε περίπτωση που ίσχυαν τα σενάρια για οικονομικό «κραχ».

Μη ξεχνάμε ότι η πρώτη καραντίνα ξεκίνησε 13 Μαρτίου 2020, το lockdown είχε διάρκεια σχεδόν 2,5 μήνες, ενώ υπήρχε εξαιρετικά μεγάλος βαθμός υπακοής, υπομονής και κατανόησης στα περιοριστικά μέτρα λόγω του «φόβητρου» της Κίνας και των υψηλών θυμάτων στην Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Εν μέσω αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης, ουδείς γνώριζε το πότε η οικονομία θα λειτουργήσει φυσιολογικά και αν τα μέτρα στήριξης θα είναι διαρκές όσον αφορά την «έκπτωση» ενοικίου οικιστικών ακινήτων για τους πληττόμενους εργαζόμενους και επαγγελματίες.

Διαφορετικά τα δεδομένα στο δεύτερο lockdown

Τώρα τα δεδομένα είναι διαφορετικά, πέρα από την κόπωση των πολιτών και την άμβλυνση των συναισθημάτων δεν υπάρχουν τα αντίστοιχα δεδομένα με το εξωτερικό αφού η θνησιμότητα στις γειτονικές χώρες είναι περιορισμένη. Οι πολίτες πλέον γνωρίζουν πλήρως τι συμβαίνει στην περιοχή τους, κάτι που μπορεί να «οδηγεί» σε εφησυχασμό.

Λόγω των άνωθεν δεδομένων και κυρίως λόγω του γεγονότος ότι η «έκπτωση» 40% του ενοικίου αποτελεί «δεδομένο» πλέον όταν εφαρμόζονται περιοριστικοί όροι που πλήττουν εργαζόμενους ή/και επαγγελματίες, αποτελεί τον βασικό παράγοντα που οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης οικιστικών ακινήτων παρουσιάζουν φθίνουσες τάσεις σε πολύ μικρότερη έκταση από το πρώτο lockdown.

Η άμεση εφαρμογή της «έκπτωσης» του ενοικίου κατά 40% και ταυτόχρονα το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες θα εισπράξουν από το κράτος το 50% των χρημάτων και το υπόλοιπο 50% θα δοθεί μέσω φορολογικών κινήτρων, σίγουρα αποτελεί βασικό παράγοντα μη μείωσης των ζητούμενων τιμών μίσθωσης. Είναι εντελώς λογικό τα μην καταγράφονται οικειοθελής μειώσεις των ζητούμενων τιμών μίσθωσης, όταν ο ιδιοκτήτης γνωρίζει ότι σε περίπτωση lockdown εφαρμόζεται δια νόμου η έκπτωση 40% του ενοικίου.

Ο αριθμός των ιδιοκτητών που προέβησαν σε μείωση των ζητούμενων τιμών μίσθωσης (οι ζητούμενες τιμές είναι χωρίς κάποια διαπραγμάτευση - αυτό σημαίνει ότι η μείωση μπορεί να είναι μεγαλύτερη) εν μέσω του δεύτερου lockdown, είναι μειωμένος ακόμη και κατά 60%-70% σε σχέση με το πρώτο lockdown. Γενικότερα, εντός του Νοεμβρίου καταγράφηκαν μειώσεις σε πολύ μικρή αριθμητική κλίμακα σε σχέση με το σύνολο των διαθέσιμων προς μίσθωση ακινήτων.

Πηγή: ethnos.gr


NEWSLETTER