Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2021 19:39

Ποδαρικό στις εκδόσεις ομολόγων από το δημόσιο για το 2021 - Ποιες τράπεζες έδωσαν 2 δισ.

Γράφτηκε από την
Ποδαρικό στις εκδόσεις ομολόγων από το δημόσιο για το 2021 - Ποιες τράπεζες έδωσαν 2 δισ.

Το ποσό των δύο δισ. ευρώ άντλησε το ελληνικό δημόσιο μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης 30ετών ομολόγων. Ποιος είναι ο στόχος της χώρας για το 2021.

To ποσό των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ άντλησε, σύμφωνα με το Reuters, το ελληνικό Δημόσιο μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης 30ετών ομολόγων με την Εθνική Τράπεζα, και την Τράπεζα Πειραιώς να συμμετέχουν στη έκδοση. Μέσα από το πρόγραμμα αυτό εσωτερικού ουσιαστικά δανεισμού, στόχος είναι η αξιοποίηση του καλού κλίματος για τα ελληνικά ομόλογα και η συντήρηση του «μαξιλαριού» ρευστότητας ώστε να αντιμετωπιστεί η ανάγκη για ενέσεις ενίσχυσης της οικονομίας.

Όπως αναφέρεται, η σχετική απόφαση δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ενώ αποτελεί τον πρώτο δανεισμό της χώρας για το 2021. Ουσιαστικά η κίνηση αυτή αφορά το άνοιγμα εξ νέου της έκδοσης του 30ετούς ομολόγου, που είχε διατεθεί μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης τον Ιανουάριο του 2020.

Η ημερομηνία διακανονισμού ορίστηκε στις 20 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως αργά τη Δευτέρα. Ειδικοί της αγοράς είπαν, σύμφωνα με το Reuters, πως η απόδοση διαμορφώθηκε κοντά στην περιοχή του 1,5% κάτι που αποτελεί και για τις τράπεζες μια καλή τοποθέτηση όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, με βάση και τη διεθνή εικόνα των επιτοκίων αλλά και του ότι υπάρχει η κάλυψη της ΕΚΤ.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο, η Ελλάδα σκοπεύει να αντλήσει από τις αγορές ομολόγων φέτος περί τα 8 -12 δισ. Μάλιστα το Reuters αναφέρει ότι κορυφαίος Έλληνας αξιωματούχος, τον οποίο δεν κατονομάζει, υποστήριξε τον Δεκέμβριο, μιλώντας στο πρακτορείο, ότι στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να έχει παρουσία στην αγορά ομολόγων τουλάχιστον μία φορά ανά τρίμηνο για τους επόμενους 15 μήνες.

Αναμενόταν πάντως η εκκίνηση του φετινού προγράμματος δανεισμού με την έκδοση 10ετούς ομόλογου, ωστόσο επελέγη το 30ετές. Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) φέτος, οι συνολικές ανάγκες δανεισμού προσδιορίζονται στο επίπεδο από 22 έως 24 δισ. ευρώ, ενώ στο τέλος του έτους το Δημόσιο είχε ρευστά διαθέσιμα 31 δισ. ευρώ. Πέρα από τις εκδόσεις ομολόγων υπάρχουν και οι ανανεώσεις των εντόκων γραμματίων που είναι σήμερα στα 11,8 δισεκ. ευρώ. Συζητείται, δε, η μείωση τους, κάτι που σημαίνει αύξηση του δανεισμού μέσω ομολόγων.

Πηγή: news247.gr


NEWSLETTER