Σάββατο, 01 Αυγούστου 2015 10:56

Σταθάκης: "Τριακονταετούς διάρκειας το νέο δάνειο από το ESM"

Γράφτηκε από την
Σταθάκης: "Τριακονταετούς διάρκειας το νέο δάνειο από το ESM"

Τριακονταετούς διάρκειας θα είναι το νέο δάνειο της Ελλάδας από τον ESM, αναφέρει σε συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης.

Μιλώντας στην Εφημερίδα των Συντακτών αναφέρει ότι με τη συμφωνία επέρχεται μίνι αναδιάρθρωση χρέους, καθώς θα εξαγοραστούν έτσι προηγούμενα δάνεια της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

«Η συμφωνία είναι δύσκολη, αλλά βιώσιμη οικονομικά, επειδή απομακρύνει τον κίνδυνο του Grexit, προβλέπει ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή και ένα επιπλέον αναπτυξιακό πακέτο 35 δισ. ευρώ.

» Περιλαμβάνει ένα νέο μακροχρόνιο δάνειο -με ορίζοντα 30ετίας- από τον ESM, που θα αντικαταστήσει τον βραχυχρόνιο δανεισμό της ελληνικής οικονομίας από το ΔΝΤ και την ΕΚΤ» τονίζει ο κ. Σταθάκης.

«Πρόκειται άρα για μια μίνι αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Η εξέλιξη αυτή ανοίγει προοπτική για μια σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους, κάτι που ζητάει εδώ και καιρό και το ΔΝΤ» λέει ο υπουργός.

«Παρ' ότι πολλά από τα μέτρα που περιλαμβάνει η νέα συμφωνία έχουν υφεσιακό χαρακτήρα, σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να συγκριθεί με τα Μνημόνια 1 και 2, τα οποία περιελάμβαναν δημοσιονομική προσαρμογή 15% του ΑΕΠ σε διάρκεια 4ετίας και μειώσεις συντάξεων και μισθών που κυμαίνονταν από 30% έως 40%» σημειώνει.

«Αντίθετα, προβλέπονται χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, που θα επιτευχθούν σταδιακά μέχρι το 2018 και υπάρχει ευελιξία στον τρόπο με τον οποίο θα φτάσουμε έως εκεί. Αυτό σημαίνει ότι η ετήσια δημοσιονομική προσαρμογή θα είναι της τάξης του 1% του ΑΕΠ ετησίως» αναφέρει ακόμη.

Επίσης, προαναγγέλλει αλλαγές στο ΕΣΠΑ και ολοκλήρωση του νέου επενδυτικού νόμου τον Οκτώβριο.

ΠΗΓΗ: in.gr


NEWSLETTER