Τετάρτη, 05 Αυγούστου 2015 12:45

Ελάφρυνση χρέους 100 δις χρειάζεται η Ελλάδα, σύμφωνα με το NIESR

Γράφτηκε από την
Ελάφρυνση χρέους 100 δις χρειάζεται η Ελλάδα, σύμφωνα με το NIESR

Η Ελλάδα χρειάζεται μια απομείωση χρέους σχεδόν 100 δισεκ. ευρώ προκειμένου να έχει μια ευκαιρία να βγει από την «παρατεταμένη και σοβαρή οικονομική κρίση" (depression), επισημαίνει έκθεση του βρετανικού ινστιτούτου National Institute of Economic and Social Research (NIESR) σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Telegraph.

 

Στην ανάλυσή του το NIESR τονίζει τον αντίκτυπο των αυξήσεων στο ΦΠΑ και των αυστηρών δημοσιονομικών στόχων, που σύμφωνα με το ερευνητικό ινστιτούτο θα μπορούσαν να αποβούν «αυτοκαταστροφικοί».

Όπως εκτιμούν οι αναλυτές, έως τα τέλη του 2016, η ελληνική οικονομία θα έχει συρρικνωθεί κατά 30% σε σχέση με τα υψηλά επίπεδα του 2007 και κατά 7% σε σχέση με το μέγεθός της πριν την ένταξη της χώρας στο ευρώ το 2001.

«Δεν βλέπουμε την Ελλάδα να επιστρέφει στα επίπεδα που ήταν πριν από την ένταξή της στο ευρώ το 2001, πόσο μάλλον κοντά σε αυτά που ήταν πριν ενσκήψει η κρίση, άρα πρόκειται για μια παρατεταμένη και σοβαρή οικονομική κρίση για την Ελλάδα», ανέφερε ο Τζακ Μίνινγκ, ερευνητής στο NIESR.

Παράλληλα το ινστιτούτο προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 3% φέτος και 2,3% το 2016, παραμένοντας σε ύφεση έως το δεύτερο εξάμηνο του 2016.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER