Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2015 10:13

Ιδιωτικά σχολεία: Αυξήσεις διδάκτρων, λόγω επιβολής ΦΠΑ 23%

Γράφτηκε από την
Ιδιωτικά σχολεία: Αυξήσεις διδάκτρων, λόγω επιβολής ΦΠΑ 23%

Σοκ για χιλιάδες γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία, κολέγια και Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης προκαλεί η επικείμενη επιβολή ΦΠΑ 23% σε όλες τις δομές της ιδιωτικής εκπαίδευσης, καθώς αναμένεται να εκτοξευθούν τα δίδακτρα.

 

Για τα ιδιωτικά σχολεία, όπου φοιτούν περίπου 85.000 μαθητές, οι γονείς θα κληθούν να βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, καθώς εάν ισχύσει το συγκεκριμένο μέτρο, εκτιμάται ότι θα πρέπει να δώσουν επιπλέον κατ' έτος 1.500 με 2.000 ευρώ.

Ήδη ο ΦΠΑ 23% έχει περάσει στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης αλλά και ξένων γλωσσών, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες εκπρόσωποι των δανειστών πιέζουν να υπαχθούν στον ίδιο συντελεστή ιδιωτικά σχολεία, κολέγια αλλά και ΙΕΚ.

Μέλη του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων αλλά και εκπαιδευτικών μιλούν για ένα μέτρο το οποίο είναι παράνομο, καθώς μέχρι σήμερα δεν υπήρχε ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση βάσει κοινοτικής οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Περίπου 85.000 είναι οι μαθητές των ιδιωτικών σχολείων. Τα δίδακτρα που καταβάλλουν οι γονείς κυμαίνονται από 4.500 ευρώ μέχρι και 12.000 ευρώ

Την ίδια στιγμή υποστηρίζουν πως τα ιδιωτικά σχολεία δεν έχουν τη δυνατότητα να απορροφήσουν τον ΦΠΑ και προειδοποιούν πως εάν ισχύσει το μέτρο, θα κλείσουν αρκετές σχολικές μονάδες και χιλιάδες μαθητές θα αναγκαστούν να αλλάξουν σχολικό περιβάλλον και να φοιτήσουν στη δημόσια εκπαίδευση.

Όπως τόνισε στο «Έθνος» ο Θανάσης Ζαχόπουλος, μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων, «μέχρι σήμερα δεν υπήρχε ΦΠΑ στα ιδιωτικά, καθώς υπάρχει σχετική οδηγία της ΕΕ η οποία έχει ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο πριν από 15 χρόνια. Η οδηγία αυτή αφορά τις δομές ιδιωτικής εκπαίδευσης που παρέχουν τυπική εκπαίδευση».

Ο κ. Ζαχόπουλος προαναγγέλλει προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ενώ σημειώνει πως εάν ισχύσει το μέτρο, οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες. «Εάν επιβληθεί ΦΠΑ 23%, είναι βέβαιο ότι θα κλείσουν σχολικές μονάδες, χιλιάδες μαθητές θα εγκαταλείψουν την ιδιωτική εκπαίδευση, ενώ τα δημόσια σχολεία θα αναγκαστούν να εκπαιδεύσουν μεγαλύτερο αριθμό μαθητών, χωρίς να έχουν ούτε τις υποδομές ούτε επαρκή αριθμό εκπαιδευτικών».

Επισημαίνεται ότι τα δίδακτρα για τα ιδιωτικά σχολεία ξεκινούν από τις 4.500 ευρώ το έτος και μπορεί να φτάσουν τις 10.000 με 12.000. Σε όλη τη χώρα λειτουργούν πάνω από 300 σχολεία, τα περισσότερα εκ των οποίων ωστόσο φιλοξενούν δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, με αποτέλεσμα ο πραγματικός αριθμός των σχολικών μονάδων να φτάνει περίπου τις 1.100.

Έντονη ήταν η αντίδραση και από πλευράς της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) καθώς με επιστολή προς τους συναρμόδιους υπουργούς τονίζεται πως εάν ισχύσει ο συντελεστής 23% του ΦΠΑ, θα έχει ως συνέπεια «είτε την αύξηση των διδάκτρων -με αποτέλεσμα πολλά μικρά σχολεία να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο του κλεισίματος και εκατοντάδες συνάδελφοι να βρεθούν άνεργοι- είτε τη μετακύλιση του κόστους στις απολαβές των εργαζομένων».

Ταυτόχρονα, προσθέτει η ΟΙΕΛΕ, θα οδηγήσει σε απόγνωση χιλιάδες γονείς που τα παιδιά τους θα βρεθούν ξαφνικά εκτός του οικείου εκπαιδευτικού περιβάλλοντός τους με στέρηση πολύτιμων εκπαιδευτικών υπηρεσιών, ενώ θα ανατραπεί πλήρως ο οικογενειακός τους προγραμματισμός.

Ανατροπές στα δίδακτρα αναμένεται να υπάρξουν όμως και στα κολέγια αλλά και τα ιδιωτικά ΙΕΚ όπου φοιτούν κάθε χρόνο χιλιάδες παιδιά. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι στα κολέγια το ύψος των διδάκτρων (προ ΦΠΑ 23%) κυμαινόταν για τα προπτυχιακά από 5.500-8.500 ευρώ τον χρόνο για (3ετείς ή 4ετείς σπουδές) και από 9.000-12.000 ευρώ για τα μεταπτυχιακά που ολοκληρώνονται σε 1 έτος, ενώ για αυτά που τελειώνουν σε 2 έτη από 6.000 ευρώ ανά έτος.

ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ

Η επιβολή συντελεστή ΦΠΑ 23% ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες, με τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών στα οποία πηγαίνουν χιλιάδες μαθητές. Υπολογίζεται ότι σε όλη τη χώρα υπάρχουν 6.500 κέντρα ξένων γλωσσών και 2.500 μέσης εκπαίδευσης. Ήδη οι φροντιστές προσπαθούν να βρουν τρόπους ώστε να μη μετακυλήσουν όλο τον συντελεστή του ΦΠΑ στις «πλάτες» των γονιών.

Όπως ανέφερε στο «Έθνος» ο εκπαιδευτικός-φροντιστής Γιώργος Χατζητέγας, γίνεται προσπάθεια ώστε τα φροντιστήρια να απορροφήσουν τον μισό συντελεστή, δηλαδή το 11,5% και το υπόλοιπο 11,5% να περάσει στα δίδακτρα.

Ο κ. Χατζητέγας πάντως υποστηρίζει ότι με αυτό το μέτρο πολλά μικρά φροντιστήρια θα αναγκαστούν να κλείσουν ή να κλείσουν τυπικά και να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους μαθητές χωρίς αποδείξεις.

Την ίδια στιγμή, υποστηρίζει ότι θα αυξηθούν τα ιδιαίτερα μαθήματα όπου δεν κόβονται ούτε αποδείξεις ούτε το κράτος εισπράττει χρήματα. Οι γονείς που ενδιαφέρονται να στείλουν τα παιδιά τους σε κάποιο φροντιστήριο μέσης εκπαίδευσης, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι προ ΦΠΑ 23% για την α' λυκείου οι τιμές κυμαίνονταν από 150 έως 200 ευρώ, για τη β' λυκείου από 220-270 ευρώ, ενώ στη γ' τάξη, όπου οι μαθητές βρίσκονται στο τελικό στάδιο προετοιμασίας για τις Πανελλαδικές, ήταν μεταξύ 300-400 ευρώ.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr


NEWSLETTER