Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2015 09:44

Εξοικονόμηση 700 εκ. ευρώ από την αύξηση των εισφορών υγείας των συνταξιούχων

Γράφτηκε από την
Εξοικονόμηση 700 εκ. ευρώ από την αύξηση των εισφορών υγείας των συνταξιούχων

Ετήσια εξοικονόμηση περίπου 700 εκατομμυρίων ευρώ θα επιφέρει η αύξηση των εισφορών υγείας των συνταξιούχων η οποία είναι 6% από 4% στις κύριες συντάξεις και 6% από 0% στις επικουρικές συντάξεις.

Το μέτρο που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στην πληρωμή των συντάξεων Σεπτεμβρίου (για Ιούλιο και Αύγουστο θα εφαρμοστεί αναδρομικά σε τρεις ισόποσες δόσεις, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο), δεν σχετίζεται με τις οριζόντιες περικοπές που είχαν επιβληθεί παλαιότερα και έχουν κριθεί προσφάτως αντισυνταγματικές.

Τα ποσά είναι ανταποδοτικά, καθώς θα πηγαίνουν στη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ και στις παροχές υγείας και όχι στον κρατικό προϋπολογισμό ή στο χρέος.

Η μείωση ισχύει από τον Ιούλιο του 2015 και ισοδυναμεί με μείωση της καθαρής σύνταξης κατά 2% για τους περίπου 1 εκατομμύριο χαμηλοσυνταξιούχους που λαμβάνουν μόνο κύρια σύνταξη (δηλαδή κάποιος που λαμβάνει σύνταξη 600 ευρώ θα επιβαρυνθεί με 12 ευρώ) και άλλο 6% επί του ποσού της επικουρικής, για όσους παίρνουν επικουρική (δηλαδή κάποιος που παίρνει 600 ευρώ κύρια σύνταξη και 200 ευρώ επικουρική θα επιβαρυνθεί με 24 ευρώ).

Το μέτρο ψηφίστηκε με τον νόμο 4334 της 16 Ιουλίου και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ με την κυβέρνηση να αποτρέπει την άμεση μείωση του ΕΚΑΣ που περιλάμβανε το μέιλ Χαρδούβελη.

Η μείωση της κατώτατης σύνταξης (από 486 σε 392,7) δεν ήταν επιλογή της κυβέρνησης αλλά συνέπεια της σύνδεσης με τον κατώτατο μισθό που προέβλεπε ο νόμος 3863/2010. Έχει εφαρμογή σε όσους βγουν σε σύνταξη μετά την 1/1/2015 και εφαρμόζεται αναλογικά μόνο για τα έτη ασφάλισης από το 2011 και μετά,Εξ ενώ τα προηγούμενα χρόνια υπολογίζονται με την παλιά κατώτατη σύνταξη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER