Δευτέρα, 09 Νοεμβρίου 2015 15:23

ΣΕΒ: Σημάδια επιστροφής της οικονομίας σε ομαλή τροχιά μετά την ανακεφαλαιοποίηση 

Γράφτηκε από την
ΣΕΒ: Σημάδια επιστροφής της οικονομίας σε ομαλή τροχιά μετά την ανακεφαλαιοποίηση 

Σημάδια επιστροφής της ελληνικής οικονομίας σε ομαλή τροχιά, τα οποία αναμένεται να ενισχυθούν μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών επισημαίνει ο ΣΕΒ στο μηνιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων που εκδόθηκε σήμερα. Τονίζει ωστόσο παράλληλα, ότι η οικονομία έχει να αντιμετωπίσει ακόμα πολλές προκλήσεις ώστε να επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

 

«Η επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αναμένεται να ανατρέψει άρδην επί τω βελτίω το οικονομικό κλίμα και να τονώσει τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας τους επόμενους μήνες, έχοντας ως βάση τις πρόσφατες θετικές εξελίξεις», τονίζει ο ΣΕΒ. Στις εξελίξεις αυτές κατά τον προηγούμενο μήνα περιλαμβάνει:

Το δείκτη οικονομικού κλίματος που κέρδισε επιπλέον χαμένο έδαφος τον Οκτώβριο του 2015 (86,5 μονάδες από 83,1 τον Σεπτέμβριο), ύστερα από τη μεγάλη πτώση τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Την άνοδο του δείκτη PMI που αποτυπώνει τις συνθήκες λειτουργίας των επιχειρήσεων στις 47,3 μονάδες έναντι 43,3 μονάδων τον Σεπτέμβριο.

Τη βιομηχανική παραγωγή και ιδίως τη μεταποίηση χωρίς καύσιμα που επιδεικνύει αντοχές τον Αύγουστο του 2015 (+4,8%), ενώ την ίδια εικόνα παρουσιάζουν και οι εξαγωγές χωρίς καύσιμα (+6,8%). Παράλληλα, η υποχώρηση του όγκου των λιανικών πωλήσεων πλην καυσίμων περιορίστηκε σημαντικά (-0,9% τον Αύγουστο έναντι -6% τον Ιούλιο).

Οι εισπράξεις από τον τουρισμό αυξήθηκαν τον Αύγουστο κατά +7,3%, ως αποτέλεσμα αύξησης των αφίξεων (+2,8%) και της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι (+4,5%). Συνολικά, κατά το διάστημα Ιαν - Αυγ 2015 οι εισπράξεις ανήλθαν στα Euro10,4 δισ. (+7,1%), ενώ οι αφίξεις ξεπέρασαν τους 16,9 εκατ. ταξιδιώτες, έναντι 15,3 εκατ. περίπου ταξιδιώτες κατά το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι (+10,6%).

Τη μείωση των εγγεγραμμένων ανέργων το Σεπτέμβριο του 2015, παρά το γεγονός ότι το ποσοστό ανεργίας παραμένει σε υψηλό επίπεδο (25% τον Ιούλιο).

Την απομάκρυνση της αβεβαιότητας των προηγούμενων μηνών, καθώς επίσης και τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών ως αποτέλεσμα των capital controls, που συνέβαλαν στον περιορισμό της εκροής καταθέσεων των νοικοκυριών (-Euro199 εκατ. τον Σεπτέμβριο από -Euro937 εκατ. τον Αύγουστο) και την αύξηση των υπολοίπων καταθέσεων των επιχειρήσεων (+Euro702 εκατ.).

Στις προκλήσεις που παραμένουν ο ΣΕΒ περιλαμβάνει τις αποπληθωριστικές πιέσεις που συνεχίζουν και τον Σεπτέμβριο του 2015, (οι τιμές υποχωρούν για πάνω από 30 συνεχόμενους μήνες), τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών κατά -1,6% το Β' 3μηνο του 2015, τη μείωση των επιχειρηματικών επενδύσεων, την τάση μείωσης του εμπορικού στόλου με ελληνική σημαία, τη μεγάλη μείωση των εισαγωγών και τις προβλέψεις της ΕΕ για ύφεση -1,4% το 2015.

ΑΠΕ - ΜΠΕ


NEWSLETTER