Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2015 19:14

Αναπτυξιακός ο ρόλος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, δηλώνει ο νέος πρόεδρος Χ. Γκότσης

Γράφτηκε από την
Αναπτυξιακός ο ρόλος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, δηλώνει ο νέος πρόεδρος  Χ. Γκότσης

Η Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης ,της Βουλής, κατά πλειοψηφία (12 ναι, 1 όχι και 6 παρών) αποδέχθηκε την πρόταση του Υπουργού Οικονομικών για τον διορισμό στη θέση του Προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Χ. Γκότση.

 

Ο κ. Χ. Γκότσης τόνισε ότι ο κύριος προσανατολισμός της νέας διοίκησης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς θα είναι να συνεισφέρει στην ανάπτυξη της οικονομίας, πέρα από την επαρκή εποπτεία της κεφαλαιαγοράς, που είναι μέχρι σήμερα ο βασικός ρόλος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Δήλωσε αισιόδοξος ότι σύντομα θα υπάρξει διατηρήσιμη οικονομική ανάπτυξη και νέες εισαγωγές εταιρειών στο χρηματιστήριο.

Ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δήλωσε ότι προτεραιότητα της νέας διοίκησης είναι να εξελιχθεί ομαλά η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και η ελάφρυνση των κεφαλαιακών ελέγχων για τους Έλληνες επενδυτές.

Σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση τόνισε ότι η Ε.Κ θα παρακολουθήσει την πορεία των μετοχών και μετά την εισαγωγή τους στο Χ.Α και θα παρέχει βοήθεια όχι μόνο στις συστημικές τράπεζες αλλά και στην Attica Bank και στις συνεταιριστικές τράπεζες.

Σχετικά με τους κεφαλαιακούς ελέγχους πρότεινε μάλιστα στον υπουργός Οικονομικών για μεγαλύτερη ευχέρεια στις ρευστοποιήσεις μεριδίων στο Α/Κ με τον όρο ότι τα χρήματα δεν θα βγαίνουν στο εξωτερικό.

Η νέα διοίκηση της Ε.Κ θα προσπαθήσει να προωθήσει νέα επενδυτικά προϊόντα και να δημιουργήσει νέες υποαγορές με στόχο τη συμβολή στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Δήλωσε ότι θα δημιουργηθούν μικρότερες αγορές και νέα προϊόντα με στόχο την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των καινοτόμων εταιρειών και τη δημιουργίας μίας νέας γενιάς δυναμικών επιχειρήσεων με τη χρηματοδότηση νεοσύστατων εταιρειών.

Επίσης τόνισε ότι στους στόχους της νέας διοίκησης είναι η δημιουργία μίας εσωτερικής αγοράς εταιρικών ομολόγων συ συνεργασία με το Χρηματιστήριο.

Ακόμη στα σχέδια του είναι η ενδυνάμωση των συλλογικών επενδύσεων με αλλαγές στους νόμους που αφορούν τις Ανώνυμες Εταιρείες Διαχείρησης Αμοιβαίων Κεφαλαίων (ΑΕΔΑΚ )και τις Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας ( ΑΕΕΑΠ).

Όσον αφορά τον εποπτικό έλεγχο, ο κ. Χ. Γκότσης τόνισε πως δεν θα είναι μόνο κατασταλτικός, αλλά και συμβουλευτικός προς τις επιχειρήσεις.

Τόνισε ότι οι έλεγχοι θα είναι ουσιαστικοί και ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στη χρήση των κεφαλαίων που προκύπτουν από τις αυξήσεις κεφαλαίου.

Το βιογραφικό

Ο κ. Χαράλαμπος Γκότσης είναι καθηγητής στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Σπούδασε οικονομικά στα Πανεπιστήμια Αμβούργου και Marburg Γερμανίας από όπου απέκτησε και τον τίτλο του διδάκτορος με θέμα διατριβής "Η συμβολή του Τραπεζικού Συστήματος στη χρηματοδότηση της οικονομίας στην Ελλάδα".

Διδάσκει Μακροοικονομική, Οικονομική Πολιτική, Διεθνές Εμπόριο, Τραπεζική Οικονομική, Χρήμα και Τράπεζες, Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, κ.α.

Επίσης διδάσκει στα Μεταπτυχιακά Τμήματα E-MBA, MBA και MBA-Τουρισμού του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν σε θέματα Μακροοικονομικής, Οικονομικής Πολιτικής, Τραπεζικά και Διεθνούς Εμπορίου. Έχει συγγράψει σειρά βιβλίων καθώς και πολυάριθμα άρθρα σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά.

Έχει χρηματίσει Πρόεδρος, Δ/νων Σύμβουλος και Σύμβουλος σε πολλές επιχειρήσεις του χρηματωπιστωτικού αλλά και του τομέα μεταποίησης. Διαθέτει πλούσια συνεδριακή και σεμιναριακή εμπειρία όπου συμμετείχε με πλήθος εισηγήσεων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER