Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2015 18:56

Αλεξιάδης: Υποχρεωτικά με πλαστικό χρήμα κάθε δαπάνη που μπαίνει στη φορολογική δήλωση

Γράφτηκε από την
Αλεξιάδης: Υποχρεωτικά με πλαστικό χρήμα κάθε δαπάνη που μπαίνει στη φορολογική δήλωση

Θα ισχύσει από το 2016 - Θα εξαιρεθούν οι υπερήλικες άνω των 75 ετών και οι κάτοικοι ορισμένων απομακρυσμένων περιοχών.

 

Δεν θα υπάρξει αναδρομικός φόρος για το 2015, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει, αυτή τη στιγμή, το υπουργείο Οικονομικών.

Ωστόσο, από το 2016 γίνεται η υποχρεωτική η πληρωμή με πλαστικό χρήμα οποιασδήποτε δαπάνης μπαίνει στη φορολογική δήλωση. Θα εξαιρεθούν, ωστόσο, οι υπερήλικες άνω των 75 ετών και οι κάτοικοι ορισμένων απομακρυσμένων περιοχών.

Έπειτα από 2,5 ώρες διαβουλεύσεων με τους Θεσμούς, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, ανέφερε ότι στο πολυνομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή με τα προαπαιτούμενα, από το 2016 και μετά θα απαιτείται για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου ορίου ένα ποσοστό δαπανών (ενδεχομένως 10% του εισοδήματος, όμως δεν έχει ακόμη αποφασιστεί) να έχει γίνει με «πλαστικό» χρήμα, μέσω τραπέζης. 

Αντίστοιχα, όμως, η κάθε άλλη δαπάνη που δηλώνεται στο Ε1 (όπως δαπάνες για ιατρούς ή αγορά αυτοκινήτου κτλ) θα πρέπει, επίσης, να γίνεται και μέσω τραπέζης.

Επιπλέον, και ασχέτως από την πορεία της τρέχουσας διαπραγμάτευσης, ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε ότι το ΥΠΟΙΚ εξετάζει και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, οποιαδήποτε δαπάνη δηλώνουν στα έξοδά τους και αυτή να γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο και όχι μόνο όσες είναι άνω των 500 ευρώ, όπως ισχύει αυτή τη στιγμή.

Την ίδια ώρα και στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, σύμφωνα πάντα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, υπήρξε συμφωνία με τους Θεσμούς για το πλαίσιο λειτουργίας της νέας Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Πηγή: protothema.gr


NEWSLETTER