Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2016 18:36

Εκλεισαν τα οινοποιεία για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης 

Γράφτηκε από την

Προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας κατέθεσαν οι οινοποιοί και χθες έκλεισαν σε όλη την Ελλάδα τις μονάδες τους, ζητώντας την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, που αποφάσισε η κυβέρνηση.

Χθες το πρωί οινοποιοί της Μεσσηνίας επισκέφθηκαν την αντιπεριφερειάρχη Ελένη Αλειφέρη και της επέδωσαν ψήφισμα.

Στο κείμενο που διάβασε ο οινοποιός Παναγιώτης Πουλημένος, σημειώνεται, μεταξύ άλλων: «Οχι στην επιβολή ΕΦΚ στο κρασί. Οχι στο νόμο που δυναμιτίζει τα θεμέλια της αμπελοκαλλιέργειας και των οινοποιείων. Τα οινοποιεία της χώρας, σήμερα 25 Ιανουαρίου και για πρώτη φορά σε συνθήκες ειρηνικής περιόδου στη νεότερη ιστορία, θα μείνουν κλειστά. Δεν πρόκειται για απεργία των εργαζομένων, ούτε για ανταπεργία των οινοποιών. Τα οινοποιεία δεν θα ανοίξουν στέλνοντας ένα δραματικό σήμα κινδύνου, καθώς βρίσκονται αντιμέτωπα στην πλειονότητά τους με την απειλή ενός οριστικού "λουκέτου", για το οποίο την αποκλειστική ευθύνη φέρει η Πολιτεία. Από τις αρχές του έτους, οπότε τέθηκε σε εφαρμογή  η απόφαση που τελείως ασυλλόγιστα πήρε η κυβέρνηση για την επιβολή ΕΦΚ στο κρασί, οι οινοποιητικές μονάδες καλούνται να αντιμετωπίσουν έναν ωκεανό προβλημάτων που μπλοκάρει τη λειτουργία τους και παραλύει κάθε δραστηριότητά τους. Ηδη, από το πρώτο δεκαήμερο εφαρμογής της σχετικής ρύθμισης διαμορφώθηκε η εξής πραγματικότητα: Εκατοντάδες οινοποιεία εξαναγκάστηκαν να διακόψουν τις πωλήσεις τους και κάθε εμπορική δραστηριότητα. Εξαγωγικές συμφωνίες ανεστάλησαν και σε πολλές περιπτώσεις ματαιώθηκαν. Ζητήθηκε προκαταβολή φόρου, ενώ διανύουμε περίοδο απόλυτης έλλειψης ρευστότητας και μηδενικού δανεισμού και τέθηκε θέμα επιβολής ΕΦΚ στις εξαγωγές. Μέσα σε λίγες μόλις μέρες, η εφαρμογή του νόμου για τον ειδικό φόρτο κατανάλωσης αποδεικνύεται αφετηρία μιας βίαιης μετατροπής των οινοποιείων σε προβληματικές επιχειρήσεις, που προμηνύει το οριστικό κλείσιμό τους».

Ακόμα, αναφέρεται ότι «το σημερινό προειδοποιητικό κλείσιμο των οινοποιείων είναι η πρώτη από τις ενέργειες των οργανώσεων του κλάδου στον αγώνα τους κατά της παράλογης φορολόγησης του κρασιού. Η μάχη για τα οινοποιεία είναι μια μάχη επιβίωσης με ευρύτερη διάσταση. Δεν αφορά μόνο στον κλάδο, αλλά και κάθε φορέα με ευθύνη για την πορεία του τόπου. Τα οινοποιεία, μαζί με τις αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις, αποτελούν ένα από τα τελευταία αναχώματα στήριξης της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής στην περιφέρεια. Αν χαθούν, το κόστος θα είναι βαρύ για τη χώρα. Εκατοντάδες τοπικές κοινωνίες θα καταρρεύσουν και μαζί ένα νήμα πολιτισμικής συνέχειας θα έχει κοπεί. Η Ελλάδα της περιφέρειας δεν θα είναι ίδια, ακόμη ένα βήμα προς την ερημοποίησή της θα έχει συντελεστεί».

Η αντιπεριφερειάρχης Ελ. Αλειφέρη αναγνώρισε ως δίκαιο το αίτημά τους και παρατήρησε: «Μόνο ζημιά μπορεί να κάνει ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στην προσπάθειά σας. Η οινοποιία είναι πολύ σημαντικό κομμάτι για την ανάπτυξη της Μεσσηνίας».

Στη συνάντηση παρέστη και ο αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Περικλής Μαντάς. Σε γραπτή του δήλωση επεσήμανε ότι «η επιβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης δυστυχώς, αποτελεί τροχοπέδη στην περαιτέρω ενίσχυση των εξαγωγών και στη στήριξη του προϊόντος, των εξαγωγέων αλλά και των παραγωγών. Ενισχύει την παραβατικότητα, πλήττει την ανταγωνιστικότητα του προϊόντος, δημιουργεί δυσβάστακτο κόστος στους οινοποιούς και εντέλει επιδρά αρνητικά στην ποιότητα του προϊόντος. Αντιλαμβανόμενοι πλήρως την κακή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας μας, η επιβολή του ΕΦΚ στο κρασί αποτελεί μια λάθος συνταγή για την επίτευξη εσόδων για το κράτος. Αντίθετα, θα υπάρξει σημαντική μείωση εσόδων από την αδυναμία που θα προκύψει στις εξαγωγές και στις πωλήσεις του προϊόντος λόγω του σκληρού ανταγωνισμού».