Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2016 20:06

Οδικός χάρτης για ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδος-Ιράν

Γράφτηκε από την
Οδικός χάρτης για ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδος-Ιράν

Οδικός χάρτης για την ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας και Ιράν στον τομέα της ενέργειας, στον τραπεζικό και χρηματοοικονομικό τομέα, στη ναυτιλία, στις μεταφορές και τον τουρισμό, στη μεταφορά τεχνολογίας, τη γεωργία και την ανταλλαγή επιχειρηματικών αντιπροσωπειών, υπεγράφη στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τεχεράνη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, υπεγράφησαν και αναμένεται να υπογραφούν μεταξύ ελληνικών και ιρανικών εταιρειών περί τις 10 επιχειρηματικές συμφωνίες στους τομείς της ενέργειας, των κατασκευών, της τραπεζικής συνεργασίας, της ναυτιλίας, του λογισμικού και της υψηλής τεχνολογίας, της παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, των μεταφορών και logistics, της φαρμακοβιομηχανίας κ.ά.

Στις επιχειρηματικές συναντήσεις που έλαβαν χώρα, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, διαπιστώθηκε το έντονο ενδιαφέρον της ιρανικής πλευράς για τις ελληνικές υπηρεσίες και τη δημιουργία μικτών επιχειρήσεων, καθώς και για πραγματοποίηση επενδύσεων στην Ελλάδα. Το ιρανικό επενδυτικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στη διατραπεζική σύνδεση μεταξύ των δύο χωρών στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Από την πλευρά των ελληνικών επιχειρήσεων, καταγράφηκε η σκοπιμότητα της άμεσης δημιουργίας συνεργιών με ιρανικές εταιρείες.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση δύο επιχειρηματικών αποστολών (μία από την Ελλάδα προς το Ιράν και μία από το Ιράν προς την Ελλάδα) εντός του 2016.

Τον πρωθυπουργό συνόδευσαν στο Ιράν 61 υψηλόβαθμα στελέχη από 34 εταιρείες από την Ελλάδα: Aegean Airlines, Darius Carpets, ΔΕΠΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Encode, Gaia Επιχειρείν, George Moundreas & Company (με Aialma Ltd), ΕΛΠΕ (με Ασπροφός), Innews, Intrakat (με Πρίσμα Δομή), Intrasoft International, Mediterra-Mastiha Shop, Medtainer, Metron Logistics, Μυτιληναίος–Όμιλος Επιχειρήσεων (με ΜΕΤΚΑ, Μ&Μ Gas), NanoPhos, Νόρμα Ελλάς, Τράπεζα Πειραιώς, Profile Software, SALFO & Associates, Seasoft, Singular Logic (με PCS), Τοξότης, ΤΕΡΝΑ, Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, UniPharma-Intermed, Βιοχάλκο (με Σωληνουργεία Κορίνθου).

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER