Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2016 10:20

Το διμερές εμπόριο μεταξύ Ελλάδας – Ρωσίας κατά το 2015

Γράφτηκε από την
Το διμερές εμπόριο μεταξύ Ελλάδας – Ρωσίας κατά το 2015

 

Τα επιβατικά πλοία κατέχουν την πρώτη θέση, με μερίδιο 14,3% επί των συνολικών ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία το 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Τελωνειακής Υπηρεσίας

 

όπως αναφέρει ενημερωτικό έγγραφο του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας στη Μόσχα. Και τούτο ενώ μείωση χαρακτηρίζει το διμερές εμπόριο μεταξύ Ελλάδας - Ρωσίας κατά το 2015, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Τελωνειακής Υπηρεσίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ο όγκος εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών μειώθηκε κατά 33,7% σε όρους αξίας και ανήλθε σε 2,8 δισ. δολ. ΗΠΑ, με τις ελληνικές εξαγωγές (ρωσικές εισαγωγές) να καταγράφουν πτώση της τάξης του 54% και να διαμορφώνονται σε 229,4 εκ. δολ. ΗΠΑ, και τις ρωσικές εξαγωγές να ανέρχονται σε 2,5 δισ. δολ. ΗΠΑ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 31%. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Τελωνειακής Υπηρεσίας διαφέρουν σημαντικά από αυτά που συγκεντρώνει και δημοσιεύει η ΕΛΣΤΑΤ, λόγω της διαφορετικής μεθοδολογίας που ακολουθούν οι δύο αρχές. Το εμπορικό ισοζύγιο, λοιπόν, με βάση αυτά τα στοιχεία, παρά τη βελτίωσή του κατά περίπου 870 εκ. δολ. ΗΠΑ, παρέμεινε έντονα ελλειμματικό για τη χώρα μας. Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, οι μικρές αυτές επιδόσεις του διμερούς εμπορίου αντανακλούν τις αρνητικές επιπτώσεις που συνεχίζουν να έχουν τόσο η ρωσική απαγόρευση εισαγωγών αγροτικών προϊόντων από χώρες της Ε.Ε. και άλλες χώρες που εφήρμοσαν κυρώσεις προς τη Ρωσία για τη στάση της στην κρίση της Ουκρανίας, όσο και η δραματική διολίσθηση του ρωσικού νομίσματος, η οποία συνεχίστηκε κατά το 2015.

Η σύνθεση των συνολικών ελληνικών εξαγωγών. Όσον αφορά στη σύνθεση των συνολικών ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία (ρωσικές εισαγωγές), σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Τελωνειακής Υπηρεσίας τα επιβατικά πλοία κατέχουν την πρώτη θέση, με μερίδιο 14,3% επί των συνολικών εξαγωγών, και ακολουθούν τα φύλλα και ταινίες από αργίλιο με μερίδιο 5,9%, τα γλυκά κουταλιού, ζελέδες, μαρμελάδες με 5,7%, τα ακατέργαστα καπνά με 5,6%,τα φαρμακευτικά προϊόντα με 5,3% και οι ανελκυστήρες με μερίδιο 5%. Από την πλευρά των ρωσικών εξαγωγών, το συντριπτικό μερίδιο κατέχουν τα λάδια από πετρέλαιο ή από ασφαλτούχα ορυκτά, ακατέργαστα και άλλα, με μερίδιο 65% επί του συνόλου, εμπιστευτικά προϊόντα με 19% και ακολουθούν το αργίλιο, σε κράματα και μη, με μερίδιο 8,5%, και το σιτάρι και σμιγάδι με μερίδιο 1,4%.

 

ΑΠΕ


NEWSLETTER