Τετάρτη, 13 Απριλίου 2016 14:15

Αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ στο 24%

Γράφτηκε από την
Αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ στο 24%

H κυβέρνηση προσδοκά επιπλέον έσοδα ύψους 400- 500 εκατομμυρίων ευρώ, ώστε να κλείσει μεγάλο μέρος του δημοσιονομικού κενού, ύψους 1% του ΑΕΠ για την διετία 2017-2018, να καλυφθεί το κενό που έχει αφήσει η εξαίρεση των ιδιωτικών σχολείων από τον ΦΠΑ και να αποφευχθεί η αύξηση του ΦΠΑ σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ. 

 

Έτσι λοιπόν σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, φέρεται να πρότεινε στην τρόικα την αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ κατά μια ποσοστιαία μονάδα από το 23 στο 24%. Πρόταση την οποία η τρόικα φέρεται να αποδέχεται.

Επίσης, συζητείται και η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ για περιοδικά, βιβλία και εφημερίδες που σήμερα φορολογούνται με 6%. 

Το σχέδιο οδηγεί σε αυξήσεις δεκάδων προϊόντων και υπηρεσιών. Μεταξύ άλλων ακριβότερα θα γίνουν τα τυποποιημένα είδη διατροφής -μακαρόνια, ρύζι, αλεύρι, καφές, κακάο, σοκολάτες, αλλαντικά, μαρμελάδες, παγωτά- τα αναψυκτικά και οι χυμοί. 

Ακόμα αυξήσεις θα υπάρχουν στον κλάδο εστίασης, στα εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς και κόμιστρα ταξί. Πάντως έπειτα από πολλά χρόνια αναπροσαρμογών στους συντελεστές ΦΠΑ προκύπτει ότι τα συγκεκριμένα έσοδα μειώνονται αντί να αυξάνονται. Το 2015 είχαν προϋπολογιστεί έσοδα από τον ΦΠΑ ύψους 14,4, δισ. ευρώ και τελικά εισπράχθηκαν περί τα 13,6 δισ. ευρώ.

Πηγή: topontiki.gr


NEWSLETTER