Σάββατο, 16 Απριλίου 2016 21:54

Ικανοποίηση Τσακαλώτου για τις επαφές στις ΗΠΑ - Αποθαρρυντικός Σόιμπλε για χρέος

Γράφτηκε από την
Ικανοποίηση Τσακαλώτου για τις επαφές στις ΗΠΑ - Αποθαρρυντικός Σόιμπλε για χρέος

Ικανοποίηση εκφράζουν από το υπουργείο Οικονομικών για τις επαφές του Ευκλείδη Τσακαλώτου με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιού στην Ουάσινγκτον, καθώς, όπως λένε, διαπιστώνεται η πρόθεση όλων των πλευρών να κάτσουν στο τραπέζι του διαλόγου και να καταλήξουν σε συμφωνία.

Ωστόσο, αποθαρρυντική ήταν η στάση του γερμανού υπουργού Οικονομικών Β.Σόιμπλε σχετικά με το χρέος. Μετά τη χθεσινή συνάντηση ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε πως ο κ. Σόιμπλε «δεν είναι και φανατικός υπέρ» της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Από την πλευρά του ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Τσακαλώτο, την Παρασκευή, ζήτησε από ΔΝΤ, Ελλάδα και θεσμούς να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση και να βρουν μία λογική λύση.

Λιου: Συμφέρον όλων η γρήγορη επίλυση

Ο κ. Λιού, σε συνέντευξη Τύπου στο Πανεπιστήμιο Τζόρτζ Ουάσιγκτον, δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ δεν αποτελούν έναν από τους θεσμούς που εμπλέκονται άμεσα σε αυτές τις διαπραγματεύσεις», αλλά είναι μέρος της συζήτησης εδώ και πολύ καιρό και έχουν «καλέσει όλες τις πλευρές να βρουν μια λογική μέση λύση, για να επιλύσουν τις διαφορές τους και να πάρουν τις δύσκολες αποφάσεις που είναι απαραίτητες».

Σύμφωνα με τον κ. Λιού, «αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να πάρει δύσκολες αποφάσεις, έχουν ήδη κάνει πολλά (οι Ελληνες), πρέπει να κάνουν περισσότερα, σημαίνει ότι οι θεσμοί πρέπει να προσεγγίσουν τις συζητήσεις με την Ελλάδα με πνεύμα επίλυσης διαφορών και εξεύρεσης δρόμου προς τα εμπρός».

«Όλα τα μέρη με διαβεβαιώνουν ότι στόχος τους είναι να γίνει αυτό. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι βρίσκονται στο ίδιο σημείο. Θα συνεχίσουμε να παίρνουμε μέρος στην συζήτηση, από έξω, παρόλο που θεσμικά δεν είναι ο ρόλος μας, εύχομαι να είμαστε βοηθητικοί και να βοηθήσουμε να ξεκαθαρίσουν μερικά ζητήματα και να βοηθήσουμε να γίνει η επικοινωνία πιο εύκολη σε κάποιες περιπτώσεις. Αλλά στην τελική, ουσιαστικά είναι ένα θέμα που το ΔΝΤ, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και η Ελλάδα θα πρέπει να επιλύσουν» είπε ο αμερικανός υπουργός.

Ο κ. Λιού αποκάλυψε ότι ο Μπάρακ Ομπάμα «έχει ξεκαθαρίσει σε πολλές περιπτώσεις πόσο σημαντικό θεωρεί να επιλυθεί το ελληνικό ζήτημα με έναν λογικό τρόπο όσο γίνεται πιο σύντομα».

Ο αμερικανός υπουργός ήταν ξεκάθαρος και τόνισε απευθυνόμενος σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη ότι «είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί και χρειάζεται να επιλυθεί το συντομότερο δυνατόν».

Προειδοποίησε ότι «δεν θα ήταν καλό να υπάρξει μια κατάσταση κρίσης, όπως αυτή που έχουμε δει στο παρελθόν, αν οι συνομιλίες καταρρεύσουν».

«Η λύση δεν είναι να πει οποιοδήποτε από τα μέρη ότι θα φύγει, αλλά όλα τα μέρη να πάρουν τις δύσκολες αποφάσεις για το πώς θα λύσουν τα θέματα. Υπάρχουν συνεχιζόμενες διαβουλεύσεις μεταξύ των θεσμών και της Ελλάδος, έχουν κάνει πρόοδο και νομίζω ότι είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι από πέρυσι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει πολλές δύσκολες πολιτικές, αλλά υπάρχει τώρα ένα κενό και αυτό το χάσμα πρέπει να καλυφθεί με έναν τρόπο που όλοι οι θεσμοί να μπορούν να αποδεχθούν. Μέρος της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου ήταν πως όταν η Ελλάδα κάνει τα πράγματα που συμφωνήθηκαν το θέμα της αναδιάρθρωσης επίσης θα πρέπει να επιλυθεί» τόνισε.

 

«Ελπίζω» κατέληξε ο κ. Λιού «ότι όλα τα μέρη θα μπορέσουν να επανατοποθετηθούν με ισχυρή αποφασιστικότητα για να το επιλύσουν σύντομα, διότι νομίζω ότι είναι στο καίριο συμφέρον της Ελλάδος, της Ευρώπης και της παγκόσμιας οικονομίας σε μια συγκυρία, στην οποία νησίδες ασφάλειας ή ανασφάλειας κάνουν την διάφορά. Θα είναι πολύ καλό να αποφύγουμε αυτό να συμβεί, να υπάρξει ένα σημείο αστάθειας».

Μοσκοβισί: «Επιτεύχθηκε καλή πρόοδος αλλά «η δουλειά πρέπει να συνεχιστεί» 

Η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της έκαναν καλή πρόοδο στις επαφές που είχαν στην Ουάσινγκτον προκειμένου να καταλήξουν σε μια συμφωνία στις διαπραγματεύσεις που έχουν για την αξιολόγηση, όμως η δουλειά θα πρέπει να συνεχιστεί την ερχόμενη εβδομάδα, πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 22 Απριλίου, δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί.

«Επιτεύχθηκε καλή πρόοδος τις τελευταίες ημέρες και θα πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα για να φτάσουμε σε ένα σημείο να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση» των ελληνικών μεταρρυθμίσεων, είπε ο Μοσκοβισί μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Οι συνομιλίες γύρω από τις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να εφαρμόσει η ελληνική πλευρά διακόπηκαν λόγω της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον. Στο περιθώριο αυτής της συνόδου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος συναντήθηκε με τους ομολόγους του της Γερμανίας και των ΗΠΑ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Τζακ Λιου, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Επίσης, ο κ. Μοσκοβισί επιβεβαίωσε ότι οι εκπρόσωποι των πιστωτών θα επιστρέψουν στην Αθήνα αυτήν την εβδομάδα προκειμένου να προετοιμάσουν το έδαφος για την επόμενη σύνοδο του Γιούρογκρουπ, που θα διεξαχθεί στο Άμστερνταμ στις 22 Απριλίου. Η πρόοδος που θα γίνει εκεί, σημείωσε, εξαρτάται από το πόσα θα έχουν επιτευχθεί τις προηγούμενες ημέρες.

«Υπάρχει πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές για να βρεθεί μια συμφωνία», τόνισε. «Θα πρέπει να νομοθετηθούν όλες οι μεταρρυθμίσεις με αξιόπιστο τρόπο», συνέχισε.

Οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ διαφωνούν μεταξύ τους όσον αφορά ορισμένους από τους στόχους που έχουν τεθεί στο ελληνικό πρόγραμμα και κυρίως για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο θα πρέπει να φτάσει το 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και τα επόμενα χρόνια. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι είναι μη ρεαλιστικό να αναμένει κανείς ότι η Ελλάδα θα διατηρήσει ένα τέτοιο πλεόνασμα επί δεκαετίες. «Το μνημόνιο (με την Ελλάδα) δεν κάνει λόγο για δεκαετίες. Αναφέρεται στο 2018 και αυτό που θέλουμε είναι να πετύχουμε (τον στόχο του) 3,5% το 2018», επέμεινε ο Μοσκοβισί.

Το ΔΝΤ θεωρεί ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα πρέπει να τεθεί στο 2,5% του ΑΕΠ και ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει να προχωρήσει στην ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ in.gr


NEWSLETTER