Δευτέρα, 25 Απριλίου 2016 11:41

Εβδομάδα των παθών για το έξτρα πακέτο - Προετοιμασία για την ψήφιση των μέτρων

Γράφτηκε από την
Εβδομάδα των παθών για το έξτρα πακέτο - Προετοιμασία για την ψήφιση των μέτρων

 

Εβδομάδα των παθών για την ελληνική οικονομία άρχισε από τη Μεγάλη Δευτέρα με τον υπουργό οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να επιχειρεί να επιτύχει έναν συμβιβασμό με τα στελέχη του κουαρτέτου, τόσο για για το περιεχόμενο όσο και για τη νομική μορφή των μέτρων «υπό αίρεση» ύψους 3,6 δισ. ευρώ, τα οποίο απαίτησε το Eurogroup της Παρασκευής, στοιχιζόμενο πίσω από τη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς νομισματικού ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη του ΔΝΤ εμμένουν στη «γραμμή Λαγκάρντ» που προβλέπει νομοθέτηση λεπτομερούς λίστας 4-5 βασικών μέτρων, στα οποία θα περιλαμβάνονται μειώσεις μισθών στο Δημόσιο και μειώσεις κύριων συντάξεων.

O νέος γύρος διαβουλεύσεων αρχίζει στις 16:00 και στόχος των δύο πλευρών είναι να τα βρούν ως το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης ώστε να πραγματοποιηθεί κανονικά το προαναγγελθέν έκτακτο Eurogroup της Μεγάλης Πέμπτης, που θα μπορούσε να κινητοποιήσει τις διαδικασίες για την αναπροσαρμογή (reprofiling) του χρέους.

Παρά τις φήμες για το ενδεχόμενο ψήφισης του «μηχανισμού» των υπό αίρεση μέτρων (contingency measures) κυβερνητικές πηγές διευκρινίζουν ότι κανένα νομοσχέδιο δεν πρόκειται να τεθεί προς ψήφιση από τη Βουλή μέσα στην Μ. Εβδομάδα.

Το Μαξίμου εμφανίζεται αισιόδοξο ότι η συμφωνία θα κλείσει στο πλαίσιο που η κυβέρνηση πρότεινε για τα μέτρα 5,4 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά στα προληπτικά μέτρα το Μαξίμου διευκρινίζει ότι η απόφαση του Eurogroup δεν αφορά τη νομοθέτηση μέτρων, αλλά έναν μηχανισμό εξισορρόπησης τυχών αποκλίσεων που θα θεσμοθετηθεί εκ των προτέρων, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας δημοσιεύματα και εκτιμήσεις σχετικά με το αποτέλεσμα του Eurogroup.

Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν μάλιστα πως ο κ. Ντάισελμπλουμ τηρεί ισορροπία ανάμεσα στο ενδεχόμενο να νομοθετηθούν άμεσα τα ενδεχόμενα μέτρα (όπως απαιτεί η Κριστίν Λαγκάρντ) και στο να υπάρξει αυτόματος μηχανισμός εξισορρόπησης αποκλίσεων.

Ενθαρρυντικές δε θεωρούνται οι διευκρινίσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι τα προληπτικά μέτρα δεν συνιστούν 4ο μνημόνιο.

 

«Κοιτώντας τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, οι Έλληνες βρίσκονται σε καλό δρόμο, είναι πολύ αποφασισμένοι. Θεωρώ ότι η δέσμη [μέτρων] που έχουμε κατά 95% δείχνει πολύ καλή. Πρόκειται, λοιπόν, για έναν τύπο επιπλέον πακέτου εξασφάλισης, και θεωρώ ότι πρέπει απλώς να εργαστούμε στο πώς αυτός ο μηχανισμός θα μοιάζει. Ασφαλώς, υπάρχουν νομικοί περιορισμοί. Δεν μπορούμε, δεν πρόκειται – και ούτε καν επιθυμούμε – να υπερβούμε νομικούς περιορισμούς που υπάρχουν στην Ελλάδα. Θα το σχεδιάσουμε κατά τρόπο ο οποίος προσφέρει αξιοπιστία, αυτοματισμό και αντικειμενικότητα, και χρειάζεται να είναι νομικά δυνατός, φυσικά» σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Προετοιμασία από το Μέγαρο Μαξίμου για την ψήφιση των μέτρων

Το έδαφος για την ψήφιση του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου, καθώς και του «μηχανισμού εξισορρόπησης τυχόν αποκλίσεων» προετοιμάζει τη Μεγάλη Εβδομάδα η κυβέρνηση, καθώς μετά το Πάσχα θα διεξαχθούν οι κρίσιμες ψηφοφορίες. 

Της ψήφισης των μέτρων αναμένεται να προηγηθεί συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου θα συζητηθούν οι όποιες ενστάσεις.

Ήδη, το Μέγαρο Μαξίμου έχει αρχίσει το «πολιτικό μασάζ» βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που «φλερτάρουν» με την διαφοροποίηση. 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από τις πρώτες διερευνητικές επαφές δεν φαίνεται να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα που να οδηγήσει ακόμη και σε καταψήφιση των μέτρων. 

Για παράδειγμα, η κριτική που εκφράζουν οι «53+», θεωρείται σημαντική μεν, αλλά εκτιμάται πως δεν θα μεταφραστεί σε αρνητική ψήφο στα μέτρα. 

Κι αυτό διότι, αφενός άτυπος επικεφαλής της ομάδας θεωρείται ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αφετέρου επειδή εκτιμάται ότι η κριτική προς την ηγεσία είναι περισσότερο πολιτική, παρά ότι υπάρχει πραγματική διάθεση «υπονόμευσης» της προσπάθειας της κυβέρνησης.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι μεταξύ των 153 βουλευτών της συγκυβέρνησης που διαμηνύουν ότι δεν μπορούν να ψηφίσουν αυτά τα νομοσχέδια. 

Σε αυτούς, το Μέγαρο Μαξίμου έχει διαμηνύσει ότι διαφοροποίηση σε κρίσιμες ψηφοφορίες ισοδυναμεί με διαγραφή και υποδεικνύει το δρόμο που επέλεξε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, δηλαδή την παραίτηση πριν από την ψηφοφορία.

Σε κάθε περίπτωση, χρόνος για διαβουλεύσεις με τους διαφωνούντες υπάρχει, καθώς η ψήφιση των νομοσχεδίων έχει μετατεθεί για μετά το Πάσχα. 

ΠΗΓΗ: in.gr


NEWSLETTER