Σάββατο, 07 Μαϊος 2016 19:14

Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα

Γράφτηκε από την
Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα

Πόσο θα πληρώσουν όσοι αποφασίσουν την άρση ακινησίας του Ι.Χ. αυτοκινήτου τους. Τι προβλέπει η τροπολογία σχετικά με το χρονικό διάστημα που μπορούν οι ιδιοκτήτες να πάρουν πίσω τις πινακίδες τους.

 

Την θεσμοθέτηση την πληρωμής τελών κυκλοφορίας με τον μήνα προβλέπει νέα τροπολογία που κατέθεσε το τα υπουργείο οικονομικών στην Βουλή πριν λίγη ώρα στο φορολογικό νομοσχέδιο που συζητείται αυτήν την ώρα στν Βουλή

Με την διάταξη προβλέπεται ότι όποιος έχει παραδώσει τι πινακίδες και έχει θέσει το ΙΧ του σε ακινησία μπορεί να κάνει άρση της ακινησίας του οχήματος πληρώνοντας τέλη κυκλοφορίας ανάλογα με τους μήνες που θέλει να χρησιμοποιήσει ξανά το όχημα του πληρώνοντας ένα μήνα επιπλέον.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την διάταξη δίνεται η δυνατότητα άρσης της ακινησίας αυτοκινήτου οχήματος ή μοτοσικλέτας ιδιωτικής χρήσης , άπαξ, εντός του έτους 2016, με καταβολή των τελών κυκλοφορίας του έτους αυτού πριν την άρση ακινησίας, ως εξής:

Για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας τριών (3) μηνών, καταβάλλονται τα τέσσερα δωδέκατα (4/12) του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετησίων τελών κυκλοφορίας

Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος θέλει να πάρει τις πινακίδες ενός οχήματος 1300 κυβικών εκατοστών στο οποίος αναλογούν ετήσια τέλη κυκλοφορίας 135 ευρώ για τρείς μήνες θα πρέπει να πληρώσει μέρος των τελών που θα αντιστοιχεί σε 135 / 12 Χ4 = 45 ευρώ

Για άρση ακινησίας για το υπόλοιπο διάστημα του έτους και μέχρι το τέλος αυτού, καταβάλλονται τα δωδέκατα του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετησίων τελών κυκλοφορίας που απομένουν έως τις 31-12-2016 συν (+) δύο δωδέκατα (2/12) ετησίων τελών κυκλοφορίας.

Στο ίδιο παράδειγμα του ΙΧ αν κάποιος θέλει να πάρει αύριο τις πινακίδες και να κυκλοφορήσει το αυτοκίνητό του μέχρι και το τέλος του χρόνου από την 1/5 /2016 μέχρι και την 31/12/2016 θα πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας 10 μηνών και μόνο για τους 8 μήνες που θέλει να κυκλοφορήσει το όχημα του δηλαδή θα πρέπει να πληρώσει 112,5 ευρώ. Τούτο διότι για τον υπολογισμό του ποσού των τελών κυκλοφορίας, ο μήνας που γίνεται η άρση της ακινησίας, λογίζεται ως ολόκληρος μήνας ανεξάρτητα από τη χρονική στιγμή της άρσης αυτής.

Η επιστροφή των στοιχείων κυκλοφορίας στην αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.) από τον ιδιοκτήτη ή κάτοχο του οχήματος θα πραγματοποιείται την τελευταία εργάσιμη ημέρα της περιόδου κυκλοφορίας του οχήματος, για την οποία έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας.

ΠΗΓΗ: news247.gr


NEWSLETTER