Δευτέρα, 09 Μαϊος 2016 11:03

Η εξεύρεση συμβιβαστικής συμφωνίας για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης στο επίκεντρο του Eurogroup

Γράφτηκε από την
Η εξεύρεση συμβιβαστικής συμφωνίας για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης στο επίκεντρο του Eurogroup

Με βασικό στόχο την εξεύρεση συμβιβαστικής συμφωνίας για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού οικονομικού προγράμματος συνέρχονται στις 4 το απόγευμα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομίας της Ευρωζώνης με τη συμμετοχή, από ελληνικής πλευράς, του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

 Με τις χώρες της Ευρωζώνης να έχουν σε γενικές γραμμές αποδεχθεί ότι τα μέτρα που έχει ως σήμερα υιοθετήσει η Ελλάδα είναι επαρκή, το βασικό ερώτημα που τίθεται είναι η στάση που θα κρατήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στους κόλπους του οποίου κυρίαρχη είναι η αντίληψη ότι τα ελληνικά μέτρα δεν είναι επαρκή, αλλά και ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν είναι υπό τις παρούσες συνθηκες βιώσιμο.

Από ελληνικής πλευράς, ο υπουργός Οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει καταστήσει σαφές ότι η Ελλάδα δεν προτίθεται να υιοθετήσει πρόσθετα μέτρα, σε σχέση με αυτά που συμφωνήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι. Ως προς τις ανησυχίες του ΔΝΤ, η Αθήνα έχει δηλώσει πως θα μπορούσαν να καταλαγιαστούν με τη θεσμοθέτηση απο ελληνικής πλευράς ενός μηχανισμού αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης, σε περίπτωση που οι στόχοι του ελληνικού προγράμματος δεν επιτευχθούν κατα την επόμενη διετία.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σε γερμανικές εφημερίδες ότι τα μέτρα που έχει ως σήμερα υιοθετήσει η ελληνική πλευρά είναι ικανοποιητικά, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται, με βάση τα όσα έχουν δηλώσει, ο Γάλλος υπουργός Οικονομιας Μισέλ Σαπέν, ο αρμόδιος για τα οικονομικά Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί κ.α.

Τέλος κατά τη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών οικονομίας της ευρωζώνης αναμένεται να γίνει μία πρώτη συζήτηση για το ζήτημα των ρυθμίσεων που αφορούν το ελληνικό δημόσιο χρέος, κάτι που αποτελεί πάγια ελληνική επιδίωξη.

Το σημερινό Eurogroup και η στάση του Β.Σόιμπλε, στο επίκεντρο των γερμανικών ΜΜΕ

Η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup και η στάση που θα τηρήσει σε αυτήν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι σήμερα αντικείμενο διερεύνησης και υποθέσεων του γερμανικού Τύπου, αλλά και των τοποθετήσεων πολιτικών αξιωματούχων.

   «Σόιμπλε,(σχεδόν) μόνος εναντίον όλων» είναι ο τίτλος άρθρου της Ελληνικής Υπηρεσίας της Deutsche Welle, στο οποίo ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών περιγράφεται ως «αυτοπαγιδευμένος στην επιμονή του να παραμείνει το ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα», ενώ «η πλειοψηφία των εταίρων του ζητά να ανοίξει άμεσα η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους». Η συντάκτρια επισημαίνει ότι στο σημερινό Eurogroup δεν αναμένονται μεν αποφάσεις για την πορεία της αξιολόγησης, «αλλά θα καταγραφούν οι θέσεις των βασικών πρωταγωνιστών σε ό,τι αφορά κυρίως τη διαχείριση του χρέους που έχει γίνει και το αγκάθι της έκτακτης συνεδρίασης» και εκτιμά ότι για τον κ. Σόιμπλε η σημερινή συνεδρίαση θα είναι μια ιδιαίτερα μεγάλη δοκιμασία. «Σε αυτό συμφωνούν όλοι οι παρατηρητές των εξελίξεων, με βάση τα φειδωλά αλλά ξεκάθαρα μηνύματα των τελευταίων ημερών που έχει αποστείλει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Το τελευταίο συνοψίζεται στη χθεσινή επαναβεβαίωση της γνωστής θέσης ότι "πριν από οποιαδήποτε συζήτηση για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση, ενώ στο τέλος θα πρέπει να υπάρχει ένα βιώσιμο πακέτο"», η οποία, επισημαίνεται, ακούγεται με ικανοποίηση από στελέχη του Χριστιανοδημοκρατικού Kόμματος, που υιοθετούν πλήρως τη «σκληρή γραμμή» Σόιμπλε έναντι της Ελλάδας, έρχεται όμως σε ευθείας αντίθεση με το ΔΝΤ που θεωρεί το χρέος μη βιώσιμο και απειλεί να μη συμμετάσχει στο τρίτο πακέτο, εάν δεν διασφαλιστεί με τη λήψη προληπτικών μέτρων η βιωσιμότητα του χρέους.

   Χωρίς ωστόσο το ΔΝΤ, τονίζει η DW, που ήταν το ισχυρό χαρτί του Γερμανού υπουργού Οικονομικών για να προσεταιριστεί τους εσωκομματικούς αρνητές της συνέχισης της πολιτικής των προγραμμάτων διάσωσης της Ελλάδας, «δεν υπάρχει περίπτωση η γερμανική βουλή να εγκρίνει οποιαδήποτε αποδέσμευση νέων δανείων προς την Αθήνα».

   «Ο Σόιμπλε σε δίλημμα», είναι ο τίτλος ανταπόκρισης του ARD από τις Βρυξέλλες, στην οποία επισημαίνεται ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θα κληθεί σήμερα να δυσαρεστήσει είτε το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είτε το ίδιο το κόμμα του.

   Ο Γερμανός ανταποκριτής αναφέρεται στην επιστολή της Κριστίν Λαγκάρντ προς τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών και σημειώνει ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θέλει πριν από την συζήτηση για το χρέος να γίνει η αξιολόγηση των ελληνικών μεταρρυθμίσεων. «Με αυτή τη στάση όμως ο Σόιμπλε είναι όλο και περισσότερο απομονωμένος μεταξύ των πιστωτών της Ελλάδας, καθώς ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ βαθμολογούν θετικά την ελληνική κυβέρνηση, ενώ συμφωνούν με το ΔΝΤ ότι το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους ανήκει στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης. «Ο Σόιμπλε επιμένει ότι η Ελλάδα πρέπει πρώτα να περικόψει δημόσιες δαπάνες», προκειμένου το 2018 να επιτύχει 3,5% πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της, αναφέρει ο ανταποκριτής. 

   Η εφημερίδα «Bild» αναλύει τις μεταρρυθμίσεις που ψηφίστηκαν χθες από το ελληνικό Κοινοβούλιο και τις θέσεις των πιστωτών σε ό,τι αφορά το χρέος και επισημαίνει ότι, «αν το Eurogroup σήμερα ή τις επόμενες ημέρες δεν ικανοποιήσει την Αθήνα στο θέμα των ελαφρύνσεων του χρέους, ο Τσίπρας θα είναι πλέον απρόβλεπτος. Παρατηρητές και στελέχη θεωρούν ότι θα μπορούσε να μπει και πάλι σε πορεία σύγκρουσης, με το επιχείρημα: εμείς κάναμε αυτό που έπρεπε, αλλά η Ευρώπη όχι. Αυτό δεν ισχύει, αλλά στην Αθήνα θα πιάσει».

   H Sueddeutsche Zeitung αναδημοσιεύει τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa), στο οποίο επισημαίνεται ότι μετά την έγκριση του νέου πακέτου λιτότητας από την ελληνική Βουλή οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup θέλουν σήμερα να αξιολογήσουν τις προσπάθειες μεταρρυθμίσεων και λιτότητας. «Με αυτό είναι συνδεδεμένη η απόφαση σχετικά με το εάν θα δοθεί στην Ελλάδα νέα δανειακή βοήθεια δισεκατομμυρίων», αναφέρει το τηλεγράφημα και προσθέτει: «Οι ελπίδες ωστόσο ότι οι επικεφαλής των Οικονομικών θα καταλήξουν σήμερα σε μια πρώτη συμφωνία είναι, τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην Αθήνα, μικρές. Διπλωμάτες θεωρούν ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μέχρι την τακτική συνεδρίαση του Eurogroup στις 24 Μαΐου.

   Για «πολύ δύσκολη κατάσταση» για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάνει λόγο στην ανταπόκρισή του από Βρυξέλλες και το ZDF, καθώς, όπως αναφέρει, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θέλει «δύο πράγματα τα οποία στην ουσία το ένα αποκλείει το άλλο», δηλαδή να παραμείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα ως αυστηρός ελεγκτής, ταυτόχρονα όμως δεν θέλει να συζητήσει για το χρέος, διότι η γερμανική θέση ως τώρα είναι ότι πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και μετά να μιλήσουμε για το χρέος. «Ο Σόιμπλε δεν έχει ως τώρα δώσει ενδείξεις ότι θα αλλάξει αυτή τη θέση. Αυτό θα δημιουργήσει σήμερα ένταση και μάλλον η απόφαση θα μετατεθεί για το τακτικό Eurogroup της 24ης Μαΐου» καταλήγει η Γερμανίδα ανταποκρίτρια.

   Την ίδια ώρα, ενόψει του Eurogroup, ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) Ραλφ Μπρίνκχαους δήλωνε ότι αναμένει μεν μια λύση στην διαμάχη για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αλλά όχι βραχυπρόθεσμα. «Είμαι αισιόδοξος ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα επιτύχει ένα διαπραγματευτικό αποτέλεσμα» δήλωσε ο κ. Μπρίνκχαους στην Γερμανική Ραδιοφωνία και πρόσθεσε ότι μια συμφωνία στην διαμάχη δεν θα επιτευχθεί σίγουρα σήμερα: «Θα πρέπει να διαπραγματευτούμε ακόμη περισσότερο», τόνισε, αλλά απέφυγε ένα καθαρό «όχι» σε ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους ή ακόμη και σε ένα «κούρεμα»: «Θα πρέπει για αυτό να γίνουν διαπραγματεύσεις», σημείωσε, αλλά κατέστησε σαφές ότι ο ίδιος θα ήθελε να αποφύγει ένα τέτοιο «κούρεμα», τονίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να υπερασπιστούν και τα χρήματα των φορολογούμενών τους, ενώ την ίδια ώρα το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στο πρόγραμμα, καθώς χρειάζεται, όπως είπε, κάποιος ανεξάρτητος που θα διορθώνει.

   Στο παρελθόν είδαμε ότι η συνέπεια των ελαφρύνσεων για την Αθήνα ήταν πολλές φορές η διακοπή των μεταρρυθμίσεων, δήλωσε ο κ. Μπρίνκχάους και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν χειρίζεται ακόμη και σήμερα ιδιαίτερα αποτελεσματικά τα οικονομικά της.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER