Πέμπτη, 12 Μαϊος 2016 11:58

Χρεος, "κόφτης" και κλείσιμο αξιολόγησης στο EuroWorking Group

Γράφτηκε από την
Χρεος, "κόφτης" και κλείσιμο αξιολόγησης στο EuroWorking Group

Το σχέδιο της συμφωνίας εν όψει του Eurogroup της 24ης Μαΐου, και ειδικότερα τα ζητήματα του μηχανισμού αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης, καθώς και του οδικού χάρτη για την ελάφρυνση του χρέους πρόκειται να συζητηθούν σήμερα, Πέμπτη, στη διάρκεια του EuroWorking Group.

Συγκεκριμένα, στο EuroWorking Group, στο οποίο την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο Γ.Χουλιαράκης, πρόκειται να συζητηθεί για το «μίγμα» των μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ που αφορούν τον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης.

Επιπλέον, αναμένεται να «κλείσει» το πακέτο μέτρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ που απομένουν από το συνολικό πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ της πρώτης αξιολόγησης. Το 1,8 δισ. ευρώ μεταφράζεται σε έμμεσους φόρους (ΦΠΑ, καύσιμα, τσιγάρα, ποτά, καφέ, ίντερνετ, συνδρομητική τηλεόραση, διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία, αυτοκίνητα), οι οποίοι θα πρέπει να νομοθετηθούν άμεσα.

Ακόμη, το EuroWorking Group θα απασχολήσουν δύο εκκρεμή ζητήματα της πρώτης αξιολόγησης: τα «κόκκινα» δάνεια και το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. 

Σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τις τελικές νομοθετικές αλλαγές για το θεσμικό πλαίσιο της πώλησής τους σε funds και εταιρίες διαχείρισης. Για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, θα πρέπει αφενός να οριστικοποιηθεί η λίστα με τις ιδιωτικοποιήσεις που θα προχωρήσουν, αφετέρου να είναι όλα έτοιμα ώστε το Ταμείο να λειτουργήσει από το Σεπτέμβριο.

Εκτός των θεμάτων που πρόκειται να κλείσουν την πρώτη αξιολόγηση, στο επικεντρο του EuroWorking Group θα βρεθεί το ζήτημα του οδικού χάρτη για το χρέος.

Με το ΔΝΤ να μην έχει λάβει θέση για το ζήτημα, ο ESM φαίνεται να επεξεργάζεται σχέδιο εξόφλησης μέρους του χρέους προς το ΔΝΤ. Την ίδια ώρα, πιστό στις θέσεις του το Βερολίνο υποβαθμίζει τις αποφάσεις του τελευταίου Eurogroup σχετικά με το χρέος. 

«Κατά βάση συζητούμε "οδικό χάρτη για έναν οδικό χάρτη" που μπορει να ακολουθηθεί αν το 2018, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος και μετά από ενδεχόμενη χρήση του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθρωσης υπάρχει ακόμη ανάγκη για στήριξη», είπε ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε. 

Σε κάθε περίπτωση, και το Βερολίνο βλέπει συμφωνία στις 24 Μαΐου σε ό,τι αφορά το κλείσιμο της αξιολόγησης, κάτι που θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση της δόσης, την οποία η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα είναι «πολύ μεγαλύτερη από τα 5,7 δισ. ευρώ που προβλεπόταν για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

ΠΗΓΗ: in.gr


NEWSLETTER