Κυριακή, 15 Μαϊος 2016 12:08

Λίντνερ: "Οι Ελληνες δεν είχαν κανένα κέρδος από τα δάνεια"

Γράφτηκε από την
Λίντνερ: "Οι Ελληνες δεν είχαν κανένα κέρδος από τα δάνεια"

«Tο καθαυτό θέμα δεν είναι να κάνεις οικονομίες, αλλά η έκτασή τους. Από το 2010 μειώθηκαν (στην Ελλάδα) οι δημόσιες δαπάνες κατά το ένα τρίτο. Ιστορικά αυτό είναι συγκρίσιμο μόνο με την πολιτική λιτότητας της δημοκρατίας της Βαϊμάρης στη δεκαετία του ΄30.

Τότε η Γερμανία βρισκόταν στη θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα. Η Γερμανία ήταν υπερχρεωμένη στο εξωτερικό και οι δανειστές, παρά την οικονομική καταστροφή, επέμεναν στην αυστηρή τήρηση των όρων τους. Η πολιτική της λιτότητας επιδείνωσε την οικονομική κρίση και οδήγησε σε μαζική ανεργία, μια σημαντική αιτία για την εκλογική νίκη των ναζί. Επομένως, θα έπρεπε ιδίως οι Γερμανοί να γνωρίζουν ότι η λιτότητα χωρίς μέτρο μπορεί να είναι καταστροφική όχι μόνο οικονομικά, αλλά και πολιτικά», είπε ο Φάμπιαν Λίντνερ, ερευνητής στο Ινστιτούτο Μακροοικονομίας και Οικονομικής ανάπτυξης του Ιδρύματος Χανς Μπέκλερ, το οποίο πρόσκειται στην Ομοσπονδία Γερμανικών συνδικάτων (DGB), σε συνέντευξή του στο κοινό δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι 3 Sat των γερμανικών καναλιών ZDF και ARD, του αυστριακού ORF, και του ελβετικού SRG.

«Η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να είναι σε κακή κατάσταση, οι κοινωνικές συνθήκες επιδεινώνονται καθημερινά και η πολιτική αντίσταση κατά των συνεχιζόμενων και αντιπαραγωγικών προγραμμάτων λιτότητας δεν υποχωρεί», επισήμανε επίσης ο Φ. Λίντνερ, ο οποίος αρθρογραφεί επίσης στην έγκριτη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelblatt και είναι μέλος της «σκιώδους κυβέρνησης» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας της ίδιας εφημερίδας. Εν τούτοις, δεν αναμένει «νέο κούρεμα του χρέους όπως το 2012, διότι το μπλοκάρει προπάντων η γερμανική κυβέρνηση, ορισμένα πιο ήπια μέτρα όμως ναι: θα μπορούσε λ.χ. να παραταθεί ο χρόνος αποπληρωμής των νέων δανείων ή να μειωθούν τα επιτόκια. Θα μπορούσε επίσης να συνδεθεί η εξόφληση του χρέους με την εξέλιξη των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας. Όλα αυτά θα έδιναν ανάσα στην Ελλάδα. Επίσης και από τη σκοπιά των δανειστών θα ήταν καλές επιλογές, διότι αν η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να πληρώσει, επαπειλείται η άτακτη χρεοκοπία», πρόσθεσε.

Στην ερώτηση του «3 Sat», αν ευσταθεί το πόρισμα της έρευνα της «European School of Management and Technology» (ESMT) του Βερολίνου, ότι οι Έλληνες δεν πήραν ούτε το 5% των χρημάτων των δανείων και αν ισχύει η κατηγορία ότι η Ευρώπη έσωσε τις τράπεζές της και όχι του πολίτες της, ο Φ. Λίντνερ, ο οποίος είναι και καθηγητής οικονομίας στο Πολυτεχνείο του Κέμνιτς, απάντησε: «Ναι, τα περισσότερα χρήματα που πήραν οι Έλληνες από την Ευρώπη και το ΔΝΤ δεν έφτασαν στην Ελλάδα. Με αυτά εξοφλήθηκαν τα ελληνικά χρέη προς τις τράπεζες. Αυτό ισχύει και για τις άλλες χώρες όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία. Ως εκ τούτου με τα δάνεια βοήθειας σώθηκαν κυρίως γαλλικές και γερμανικές τράπεζες, οι μεγαλύτεροι δανειστές αυτών των χωρών. Οι Έλληνες δεν είχαν κανένα κέρδος από αυτά τα χρήματα, η οικονομία τους συρρικνώθηκε κατά το ένα τρίτο, η ανεργία συνεχίζει να ανέρχεται στο 25%».

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER