Δευτέρα, 16 Μαϊος 2016 13:15

Αύριο τα εγκαίνια κατασκευής του αγωγού ΤΑΡ

Γράφτηκε από την
Αύριο τα εγκαίνια κατασκευής του αγωγού ΤΑΡ

Βελτίωση της ασφάλειας εφοδιασμού, τόνωση του ανταγωνισμού, ανάδειξη της χώρας σε περιφερειακό ενεργειακό δίαυλο και μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις συνεπάγεται η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ. Η έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του έργου αναμένεται αύριο σε επίσημη τελετή στη Θεσσαλονίκη παρουσία του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα.

Ο αγωγός θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας και Ελλάδας προς τη Δυτική Ευρώπη. Θα έχει αρχική μεταφορική ικανότητα 10 δις κυβικών μέτρων ετησίως με προοπτική επαύξησης σε επόμενο στάδιο στα 20 δις. και διέρχεται την ελληνική επικράτεια από τους Κήπους του Έβρου μέχρι τα ελληνοαλβανικά σύνορα στην περιοχή της Ιεροπηγής σε απόσταση 550 χιλιομέτρων. Από την Αλβανία θα συνεχίσει με υποθαλάσσιο αγωγό μήκους 105 χλμ. από την πόλη Fier στην περιοχή της νότιας Απουλίας.

Ο αγωγός ΤΑΡ επελέγη από την Κοινοπραξία εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν ως η προτιμητέα διαδρομή για τη μεταφορά του αζέρικου φυσικού αερίου στην Ευρώπη μεταξύ των τεσσάρων εναλλακτικών οδεύσεων που είχαν προταθεί, δύο από τις οποίες διέρχονταν εκτός Ελλάδος. Πρόκειται για επένδυση ύψους 1,5 δισ. ευρώ που θα οδηγήσει στη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας τόσο άμεσα όσο και έμμεσα καθώς σημαντικό τμήμα των προμηθειών προϊόντων και υπηρεσιών που απαιτούνται για το έργο έχουν ήδη ανατεθεί σε ελληνικές εταιρίες.

Με την έναρξη λειτουργίας του αγωγού που τοποθετείται στο 2019-2020 η χώρα μας θα αποκτήσει πρόσβαση σε μία ακόμη πηγή τροφοδοσίας της εσωτερικής αγοράς με αέριο, γεγονός που αυξάνει την ασφάλεια εφοδιασμού αλλά και τον ανταγωνισμό στην προμήθεια. Οι πηγές εφοδιασμού της ελληνικής αγοράς σήμερα είναι ο αγωγός μέσω Βουλγαρίας που μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο, ο ελληνοτουρκικός αγωγός και οι εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα.

Στόχος της Κοινοπραξίας κατασκευής του ΤΑΡ πέρα από τις αγορές της Δυτικής Ευρώπης είναι η διακλάδωση προς τις χώρες των Βαλκανίων (Βουλγαρία, Κροατία, Μαυροβούνιο, Βοσνία - Ερζεγοβίνη), εξέλιξη που θα μετατρέψει τη χώρα μας σε περιφερειακό δίαυλο εφοδιασμού με φυσικό αέριο. Ήδη στις επαφές που πρόκειται να έχει σήμερα και αύριο στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, βασικό θέμα συζήτησης αναμένεται να είναι η κατασκευή του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου καθώς και μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη.

Σκουρλέτης: "Ώθηση στην οικονομία της χώρας δίνει ο αγωγός φυσικού αερίου"

«Μπαίνουμε σε μια νέα φάση συνολικά για την οικονομία. Το έργο αυτό αποτελεί μια ισχυρή ώθηση για να πάμε μπροστά» είπε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, αναφερόμενος στον αγωγού φυσικού αερίου TAP, ο οποίος εγκαινιάζεται αύριο στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Σκουρλέτης, μιλώντας στην εκπομπή «ΑΠΕριττα», υπενθύμισε ότι το ελληνικό τμήμα του αγωγού, μήκους περίπου 500 χιλιομέτρων που θα διέρχεται από τη Βόρεια Ελλάδα, σε πρώτη φάση θα απασχολήσει περί τα 8.000 άτομα και μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του (τέλη του 2019 με αρχές 2020, όπως είπε) θα δημιουργηθούν και άλλες έμμεσες θέσεις εργασίας.

«Έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα δέκα μεγαλύτερα έργα που κατασκευάζονται αυτή τη στιγμή στον κόσμο και το γεγονός ότι εισέρχεται κατά περίπου 500 χιλιόμετρα από τη χώρα μας αναδεικνύει και τον ιδιαίτερο γεωστρατηγικό χαρακτήρα που έχει η Ελλάδα» τόνισε ο κ. Σκουρλέτης.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι στη διάρκεια της συνάντησης που θα έχει σήμερα στη Θεσσαλονίκη με το Βούλγαρο ομόλογό του, Τεμενούσκα Πέτκοβα, θα συζητήσουν το ζήτημα της επικείμενης κατασκευής του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB, ο οποίος θα αποτελέσει ουσιαστικά κάθετο άξονα πάνω στον TAP και θα επεκταθεί προς τη βόρεια Ευρώπη. Ακόμα, θα εξεταστεί και η πορεία ενός τρίτου μεγάλου ενεργειακού έργου για την Ελλάδα, του Πλωτού Σταθμού Υγροποιημένου Αερίου, που θα κατασκευαστεί στην Αλεξανδρούπολη. «Είναι δύο έργα συνοδά του αγωγού TAP που η καρασκευή τους επιβεβαιώνει τον ρόλο της χώρας ως ισχυρό ενεργειακό κόμβο» υπογράμμισε ο υπουργός.

Εξάλλου, απαντώντας στις επικρίσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η κατασκευή του ΤΑΡ σχεδιάστηκε και δρομολογήθηκε επί των ημερών της κυβέρνησης της ΝΔ, ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι ο αγωγός TAP εντάσσεται στον γενικότερο ενεργειακό σχεδιασμό της Ευρώπης και υπενθύμισε ότι στη σύμβαση που υπογράφηκε επί ΝΔ δεν συμμετέχει στην κοινοπραξία καμία ελληνική εταιρεία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER