Σάββατο, 04 Ιουνίου 2016 14:43

Αλλαγές στο νόμο για τις στρατηγικές επενδύσεις προωθεί το υπουργείο Οικονομίας

Γράφτηκε από την
Αλλαγές στο νόμο για τις στρατηγικές επενδύσεις προωθεί το υπουργείο Οικονομίας

Αμεσα θα προχωρήσει το υπουργείο Οικονομίας σε αλλαγές του νόμου για τις Στρατηγικές Επενδύσεις (fast track), με στόχο την ενθάρρυνση των επενδύσεων και από το εξωτερικό.

Αυτό ανέφεραν στελέχη του υπουργείου Οικονομίας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή τη συζήτηση του αναπτυξιακού νόμου τη Δευτέρα στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής.

Σημειώνεται ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος λύνει σημαντικά προβλήματα, για τους επενδυτές και τις ξένες εταιρείες, που αφορούν στα "Service Support Centers" και τις άδειες παραμονής. Ο νόμος, όπως σημειώνουν στελέχη του υπουργείου, έρχεται να θεραπεύσει ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετώπιζαν οι ξένες εταιρείες που επέλεγαν την Ελλάδα ως βάση για Service Support Centers. Μέχρι σήμερα δεν μπορούσαν με αυτά να εξυπηρετήσουν άλλες θυγατρικές μονάδες τους στην Ελλάδα. "Αυτό πλέον αλλάζει", αναφέρουν χαρακτηριστικά τα ίδια στελέχη και συνεχίζουν: "Κράτη της Ανατολικής Ευρώπης (Βουλγαρία, Πολωνία) έχουν μπει δυναμικά στην προσέλκυση τέτοιου είδους δραστηριοτήτων. Στην Πολωνία έχουν δημιουργηθεί έτσι 130.000 θέσεις εργασίας".

Επίσης, πρόθεση της κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη ενός ηλεκτρονικού συστήματος επικοινωνίας με τις πρεσβείες, ώστε η όλη διαδικασία χορήγησης αδειών παραμονής όταν πραγματοποιεί κάποιος επένδυση στην Ελλάδα, να διευκολυνθεί περαιτέρω.

Μέχρι σήμερα για να λάβει κάποιος άδεια παραμονής, έπρεπε να αποδείξει ότι πρόκειται για νέα επένδυση και ότι αυτή ωφελεί την οικονομία. Πλέον η υπαγωγή στον αναπτυξιακό νόμο αρκεί.Επιπλέον, επιτρέπεται η χορήγηση άδειας παραμονής και σε ανιόντα μέλη της οικογένειας (π.χ. γονείς που είναι εξαιρετικά σημαντικό για τους κινέζους).

ΑΠΕ - ΜΠΕ


NEWSLETTER