Τετάρτη, 08 Ιουνίου 2016 16:04

Από 1ης Ιουλίου η έκπτωση 15% στα τιμολόγια της ΔΕΗ για τους καλοπληρωτές

Γράφτηκε από την
Από 1ης Ιουλίου η έκπτωση 15% στα τιμολόγια της ΔΕΗ για τους καλοπληρωτές

Η ρύθμιση αφορά περίπου 5 εκατ. καταναλωτές - Χωρίς ημερομηνία λήξης το μέτρο λέει ο πρόεδρος της ΔΕΗ - Στις 30 Ιουνίου η γενική συνέλευση για τον ΑΔΜΗΕ.

Στους λογαριασμούς που θα εκδοθούν την 1η Ιουλίου θα δουν για πρώτη φορά οι καλοπληρωτές της ΔΕΗ την έκπτωση 15% στα τιμολόγια όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μανώλης Παναγιωτάκης.

Υπενθυμίζεται ότι όφελος θα δούν όσοι εξοφλούν εμπρόθεσμα τους τρέχοντες λογαριασμούς ή τηρούν τους διακανονισμούς των οφειλών τους.

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη η έκπτωση αφορά περίπου 5 εκατομμύρια καταναλωτές και είναι ανοιχτή για τους υπόλοιπους 2,1 εκατομμύρια που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη και οι οποίοι μπορούν, επίσης, να επωφεληθούν, εφόσον ρυθμίσουν τα χρέη τους.

Όπως διευκρίνισε η μείωση δεν έχει ημερομηνία λήξεως, αλλά θα ισχύσει για όσους είναι ή γίνονται συνεπείς στην πληρωμή των λογαριασμών τους ή/και ρυθμίζουν τα χρέη τους. Έτσι, η διατήρηση της έκπτωσης θα εξαρτάται από τη συνέπεια των καταναλωτών στην πληρωμή οφειλών και διακανονισμών.

Σημειώνεται ότι η ρύθμιση με ευνοϊκούς όρους, χωρίς προκαταβολή λήγει στις 31 Ιουλίου και, αυτή τη στιγμή, δεν αντιμετωπίζεται θέμα παράτασης. 

Ανησυχία για επανεμφάνιση του κινήματος «δεν πληρώνω»

Ο κ. Παναγιωτάκης πάντως εξέφρασε την ανησυχία του για σημάδια επανεμφάνισης του κινήματος «δεν πληρώνω».

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ειναι 380 εκατ. ευρώ από μεγάλες επιχειρήσεις (υψηλή τάση), 260 εκατ. από το Δημόσιο και 1,85 δισ. από μικρές, μεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά (χαμηλή και μέση τάση). Δηλαδή, προσεγγίζουν τα 2,5 δισ. ευρώ συνολικά. Δεδομένης της ύπαρξης του κοινωνικού τιμολογίου και της δωρεάν παροχής ρεύματος σε περιπτώσεις μεγάλης φτώχειας, για τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών που δεν πληρώνουν δεν υπάρχει δικαιολογία, ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΗ.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 1,3 εκατομμύριο καταναλωτές που οφείλουν μέχρι 500 ευρώ (συνολικά 150 εκατ.), άλλες 280.000 που οφείλουν από 500-1.000 ευρώ (άλλα 150 εκατ.), ενώ, μέχρι στιγμής, έχουν διακανονισθεί χρέη ύψους 575 εκατ. ευρώ από 180.000 καταναλωτές. 

Στις 30 Ιουνίου η έναρξη των διαδικασιών για την πώληση του ΑΔΜΗΕ

Παράλληλα ο πρόεδρος της ΔΕΗ ανακοίνωσε επιχειρηματικές πρωτοβουλίες στην Αλβανία αλλά και τη σύγκληση γενικής συνέλευσης στις 30 Ιουνίου για την εκκίνηση των διαδικασιών πώλησης του ΑΔΜΗΕ

«Η ΔΕΗ θα κάνει το παν, προκειμένου η αποζημίωση που θα λάβει για τον ΑΔΜΗΕ, να είναι δίκαιη και θα κάνει συγκεκριμένες προτάσεις, ώστε να μην υποστεί απώλειες. Θα αναληφθούν πρωτοβουλίες συνεννόησης με τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου το άνοιγμα της αγοράς, που γίνεται με υποχρεωτική απώλεια μεριδίου από τη ΔΕΗ, να αποβεί προς όφελος των καταναλωτών και να μην καταλήξει στην απώλεια των καλύτερων πελατών της ΔΕΗ» είπε για την πώληση του ΑΔΜΗΕ.

Στην Αλβανία, το ενδιαφέρον κατ' αρχήν αφορά υδροηλεκτρικά, καθώς η γειτονική χώρα έχει πλούσιο υδροδυναμικό, αλλά έχει και ανάγκες για θερμική παραγωγή. Η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε ίδρυση θυγατρικής εταιρείας στη γειτονική χώρα, την οποία πρόσφατα επισκέφθηκε η διοίκηση και είχε επαφές με τους αρμόδιους υπουργούς.

Πηγή: protothema.gr


NEWSLETTER