Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου 2016 19:22

Συνέντευξη Τσίπρα στη ΔΕΘ: "Είμαστε πιο κοντά από ποτέ σε μια δίκαιη και οριστική λύση για το χρέος"

Γράφτηκε από την
Συνέντευξη Τσίπρα στη ΔΕΘ: "Είμαστε πιο κοντά από ποτέ σε μια δίκαιη και οριστική λύση για το χρέος"

"Είμαστε πιο κοντά από ποτέ σε μια δίκαιη και οριστική λύση για το χρέος", δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε στην 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων αν είναι κοντά η μέρα που θα φορέσει γραβάτα, επειδή θα έχει επιτύχει αυτόν τον μεγάλο στόχο, ο κ. Τσίπρας επισήμανε: "Η γραβάτα έχει να κάνει με τις ενδυματολογικές προτιμήσεις. Εγώ δεν έχω κανένα ταμπού αλλά έχω δεσμευτεί ότι αυτή την αλλαγή την ενδυματολογική θα την πράξω όταν έχουμε ένα πολύ σημαντικό γεγονός. Δεν παντρεύτηκα κιόλας για να τη βάλω στο γάμο μου. Ως εκ τούτου φαντάζομαι ότι θα είναι πολύ σημαντικό γεγονός η οριστική λύση της κρίσης χρέους. Βεβαίως έχω και την πίεση του Ερντογάν, όταν λυθεί το Κυπριακό, αλλά κι εκεί χρειαζόμαστε μια βιώσιμη λύση.

Τώρα στην ουσία του ερωτήματος σας γιατί φαντάζομαι ότι με ρωτήσατε αν είμαστε κοντά σε μια λύση. Είμαστε πιο κοντά από ποτέ. Και είναι γεγονός ότι σήμερα οι περισσότεροι που είναι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης πιέζουν για μια οριστική λύση. Για μια οριστική υπέρβαση του αδιεξόδου. Δεν μπορεί να περιμένει άλλο μια χώρα που έχει κάνει τόσο σκληρή προσαρμογή, που έχει υποστεί μια τόσο μεγάλη ζημιά και δεν μπορούν να περιμένουν άλλο οι πολίτες της δικαιούται μιας δίκαιης λύσης του χρέους και αυτή η δίκαιη λύση του χρέους δεν μπορεί να είναι συνάρτηση εκλογικών αναμετρήσεων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το ελληνικό πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα. Αν λυθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο θα είναι προς όφελος όλων των ευρωπαϊκών κρατών και όχι μόνο της Ελλάδας".

Σε άλλες ερωτήσεις για το θέμα του χρέους τόνισε ότι η διαπραγμάτευση θα πρέπει να ολοκληρωθεί στο τέλος του χρόνου και η αισιοδοξία του στηρίζεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση πηγαίνει σε αυτή με σχέδιο και πλέον έχει συμμάχους στην Ευρώπη.

Ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα του χρέους δεν σχετίζεται με τις επικείμενες εκλογές στη Γερμανία, δεν είναι διμερές (Ελλάδας-Γερμανίας), είναι ευρωπαϊκό και διεθνές (λόγω της εμπλοκής του ΔΝΤ). Είναι πιο περίπλοκο από μια διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία και έχει να κάνει με την τήρηση των συμφωνηθέντων. Η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της (έκλεισε με μεγάλη ταχύτητα την πρώτη αξιολόγηση που αποτελεί το 70% του προγράμματος) και οι εταίροι πρέπει να τηρήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις για απομείωση του χρέους, όπως περιγράφονται στη συμφωνία. Αυτή του τη θέση θα μεταφέρει και στην καγκελάριο της Γερμανίας, 'Αγγελα Μέρκελ, υπενθυμίζοντας πως η σταθερή θέση της γερμανικής πλευράς είναι να τηρούνται τα συμφωνηθέντα.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα, διότι τα έσοδα πάνε καλά. "Νέα μέτρα δεν θα υπάρχουν, νέα επιβάρυνση δεν θα υπάρχει, πάμε καλά, να το καταλάβετε", είπε χαρακτηριστικά. Άφησε, μάλιστα, ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν φορολογικές ελαφρύνσεις μέσα στο 2017, εφόσον δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες, ανάλογα με την πορεία των εσόδων. Ως παράδειγμα έφερε το θέμα του ΕΝΦΙΑ, λέγοντας ότι θα μπορούσε η απαλλαγή που σήμερα είναι 50% για συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών να φτάσει στο 100% και να έχουν πλήρη απαλλαγή.

Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός σχολίασε τη δήλωση του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη για μείωση κατά 30% του ΕΝΦΙΑ μέσα σε δύο χρόνια και παρατήρησε: "Ερχονται τώρα κάποιοι και σας λένε 30% μείωση του ΕΝΦΙΑ, 800 εκατομμύρια και άλλα 250 που θα επιστρέψουν στους καναλάρχες, πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Πως θα γίνει αυτό; Δεν θα μείνει κολυμπηθρόξυλο στο δημόσιο. Απολύσεις στο δημόσιο ή μείωση συντάξεων ή περικοπές στα νοσοκομεία και την Παιδεία. Γιατί δεν το λένε; "

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι δεν αποτελεί το νέο, όπως λέει, αλλά είναι το παλιό, η συνέχεια του παλιού συστήματος διαπλοκής, η συνέχεια μιας πολιτικής οικογένειας που είναι 70 χρόνια στην πολιτική ζωή του τόπου. Υπερασπίζεται τα συμφέροντα της διαπλοκής γι αυτό και δεν στήριξε τη συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) προκειμένου να μην δοθούν οι τηλεοπτικές άδειες και να μην μπει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο.

Είπε, μάλιστα, ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, είχε πει προεκλογικά ότι θα στήριζε τη συγκρότηση του ΕΣΡ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα το έκανε πράξη αν εκλεγόταν πρόεδρος της Ν.Δ.

Για το αίτημα του κ. Μητσοτάκη να γίνουν εκλογές είπε ότι έχει καταντήσει γραφικό. Πιστεύει κι αυτός στο σενάριο της "αριστερής παρένθεσης", η οποία, όμως, "έχει ξεχειλώσει". "Η χώρα δεν έχει ανάγκη από εκλογές, αλλά από σταθερότητα", σημείωσε.

Σε ερώτηση για σύγκριση ανάμεσα στον Κώστα Καραμανλή και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο κ. Τσίπρας απάντησε πως ο πρώτος ήταν πρωθυπουργός σε μια άλλη εποχή και έχει κριθεί για τον τρόπο διαχείρισης καλών εποχών.

Τόνισε πως η Ν.Δ. του Κώστα Καραμανλή έχει μεγάλες διαφορές με τη Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο Κώστας Καραμανλής έκανε άνοιγμα στο μεσαίο χώρο, υπενθύμισε ο κ. Τσίπρας, ενώ στη Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι στο κόμμα ο Αδωνις Γεωργιάδης και ο Μάκης Βορίδης, που είναι "παιδιά" του Καρατζαφέρη, και ο κ. Γεωργιάδης έχει οριστεί και στη θέση του αντιπροέδρου.

Για το θέμα των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ τόνισε ότι η σχετική διαμάχη δεν αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση δεν αμφισβητεί τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ με βάση τα οποία έγινε η συμφωνία για το τρίτο Μνημόνιο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η δικαιοσύνη δεν θα ολοκληρώσει την έρευνα της, η οποία θα φτάσει μέχρι το τέλος. Ο πρωθυπουργός είπε ότι του έκανε εντύπωση πω ο κατηγορούμενος για την υπόθεση Γεωργίου έσπευσε, ίσως για να προφυλάξει τον εαυτό του, να πει ότι η δικαστική διερεύνηση θα βλάψει τη διαπραγμάτευση για το χρέος.

Για την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά ο κ. Τσίπρας είπε ήταν "αδιανόητη" η στάση της στο θέμα της απλής αναλογικής και την κατηγόρησε ότι "επέλεξε να γίνει παράρτημα της Νέας Δημοκρατίας κι έχει συμπληρωματικό ρόλο στηρίζοντας τη Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη". Για τις εξελίξεις στον διάλογο στον χώρο της κεντροαριστεράς σχολίασε "κακό χωριό τα λίγα σπίτια".

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν στο πρώτο εξάμηνο της πρωθυπουργίας του κ. Τσίπρα έπρεπε να παίξει "άμυνα" και όχι "επίθεση", υπονοώντας τη διαπραγμάτευση με υπουργό Οικονομικών τον Βαρουφάκη, ο κ. Τσίπρας απάντησε: "Από θέαμα, δεν έχετε παράπονο. Στο πρώτο εξάμηνο παίζαμε με φαντεζί ομάδα, σε υπονομευμένο τοπίο και με στημένη διαιτησία. Τώρα στην άμυνα είναι ο Τσακαλώτος, είμαι αισιόδοξος".

Σε ερώτηση αν θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό απάντησε ότι οι ανασχηματισμοί δεν προαναγγέλλονται και αναφέρθηκε στη σημασία του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ερώτηση για το ΤΑΙΠΕΔ και τον επικεφαλής του Στέργιο Πιτσιόρλα απάντησε ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης είναι συλλογικές, αλλά αυτό δεν αποκλείει την ύπαρξη διαφορετικών απόψεων.

Ο πρωθυπουργός δέχθηκε ερωτήσεις από δημοσιογράφους οι οποίοι εργάζονται σε τηλεοπτικούς σταθμούς που δεν πήραν άδεια ή δεν συμμετείχαν στο διαγωνισμό και έθεσαν το ζήτημα του κινδύνου να μείνουν χωρίς δουλειά. Απάντησε ότι ο διαγωνισμός ήταν αδιάβλητος και η κυβέρνηση δεν έδωσε άδειες στους φίλους της. Γνώμονάς της είναι το δημόσιο συμφέρον και θα κάνει ότι μπορεί για να διασφαλίσει ότι θα βρουν εργασία στα νέα κανάλια όσοι τυχόν εργαζόμενοι μείνουν εκτός. Θα δώσει οικονομικά κίνητρα στα νέα κανάλια να τους προσλάβουν επιδοτώντας το μισθό σε πρώτη φάση και τις ασφαλιστικές εισφορές σε δεύτερη.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί απολύτως την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά σημείωσε πως δεν μπορεί να βγει άκυρος ο διαγωνισμός επειδή θα πάρει πολλά λεφτά το δημόσιο.

Πρόσθεσε πως το επόμενο μεγάλο βήμα είναι η συγκρότηση του ΕΣΡ για να βάλει τους κανόνες λειτουργίας στο νέο τηλεοπτικό τοπίο. Αν δεν γίνει η συγκρότηση του ΕΣΡ η κυβέρνηση δεν θα μείνει με δεμένα τα χέρια και θα προχωρήσει στη θέσπιση των κανόνων ώστε να μην κάνουν ότι θέλουν οι νέοι καναλάρχες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER