Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2016 10:02

Ξυδάκης: "Η απάντηση στην κρίση της ΕΕ στηρίζεται στην αλληλεγγύη και την ανάπτυξη"

Γράφτηκε από την
Ξυδάκης: "Η απάντηση στην κρίση της ΕΕ στηρίζεται στην αλληλεγγύη και την ανάπτυξη"

«Το μήνυμα που θα μεταφέρουμε στην Μπρατισλάβα είναι αυτό της ενότητας και όχι της διαίρεσης» αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό –Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων μία ημέρα πριν από την άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στην ομώνυμη πόλη της Σλοβακίας.

Ο κ. Ξυδάκης, ο οποίος θα συνοδεύει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη σύνοδο κορυφής των 27 κρατών-μελών της ΕΕ (χωρίς τη συμμετοχή της Βρετανίας) στην Μπρατισλάβα, τόνισε την ανάγκη η Ευρώπη να ανακτήσει το κοινωνικό της πρόσωπο, να βαδίσει προς τη σύγκλιση και την εμπέδωση της δημοκρατίας, και να ενωθεί στη βάση της αλληλεγγύης και της ανάπτυξης.

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Νίκου Ξυδάκη στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Το μήνυμα που θα μεταφέρουμε στην Μπρατισλάβα είναι αυτό της ενότητας και όχι της διαίρεσης.

Αφουγκραζόμαστε τις κοινωνίες. Η Ευρώπη πρέπει να ανακτήσει το κοινωνικό της πρόσωπο και να βαδίσει προς τη σύγκλιση και την εμπέδωση της δημοκρατίας.

Για να γίνει και πάλι το όραμα της Ευρώπης ελκυστικό στους πολίτες θα πρέπει να επιδείξουμε ρεαλισμό και ευελιξία. Να είμαστε πειστικοί και αποτελεσματικοί, προκειμένου να αναγεννηθεί μια Ευρώπη με δημοκρατικό και κοινωνικό πρόσωπο, και να ανασχεθεί η δυσφορία που τροφοδοτεί την ακροδεξιά ρητορική του μίσους.

Η κρίση στην ΕΕ δεν προέρχεται από κάποια φυσική καταστροφή. Οι αιτίες της είναι πολιτικές και κατά συνέπεια η λύση της εναπόκειται στην πολιτική. Η Ευρώπη πρέπει να ενωθεί στη βάση της αλληλεγγύης και της ανάπτυξης. Η στιγμή είναι κατάλληλη».

"Η ΕΕ αντέδρασε καθυστερημένα στα ζητήματα της οικονομικής κρίσης και της μετανάστευσης"

«Δεν πρέπει να καλλιεργούμε προσδοκίες ότι σε λίγες βδομάδες θα αλλάξει το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης. Το μήνυμα θα έλθει από την Κορυφή, όταν ωριμάσουν οι συνθήκες» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Ξυδάκης, αναφερόμενος στις ενδείξεις αλλαγής κλίματος στην ΕΕ αναφορικά με το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ αναφέρθηκε στην ομιλία Γιούνκερ και την ευελιξία που πρότεινε, για να συμπληρώσει πως «πέφτει το κάστρο του δογματισμού και της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας».

Υπογράμμισε πως το ΒREXIT ήταν σοκ ιστορικών διαστάσεων, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για τη ραγδαία άνοδο της ακροδεξιάς και της ρητορική μίσους, εχθροπάθειας και καθαρότητας σημειώνοντας πως πλέον ακόμη και συντηρητικοί πολιτικοί αφυπνίζονται.

Είπε ακόμη ότι και στο ζήτημα της οικονομικής κρίσης και της μετανάστευσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση αντέδρασε καθυστερημένα αφήνοντας την αντιμετώπιση των θεμάτων για τις καλένδες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER