Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2016 20:49

Φεύγω συγκρατημένα αισιόδοξος δήλωσε από τη Μπρατισλάβα ο Τσίπρας

Γράφτηκε από την
Φεύγω συγκρατημένα αισιόδοξος δήλωσε από τη Μπρατισλάβα ο Τσίπρας

Το μήνυμα ότι η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει ένα νέο όραμα για να μπορέσει να εμπνεύσει ξανά τους πολίτες της, έστειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της άτυπης Συνόδου των 27, στη Μπρατισλάβα.

Τόνισε ότι έγινε αντιληπτό σήμερα ότι περισσότεροι εκ των 27 πια έχουν κατανοήσει πως αν δεν αλλάξει η κρίση στην οποία βρισκόμαστε, αυτή θα γίνει υπαρξιακή και μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλα αδιέξοδα την ΕΕ. «Όχι δεν φεύγω περισσότερο απαισιόδοξος, φεύγω συγκρατημένα αισιόδοξος ότι κάτι μπορεί να αλλάξει», είπε.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι παραμένουν στο τραπέζι οι διαφορές για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, ωστόσο, σημείωσε ότι γίνεται ένα βήμα έστω και μικρό στην κατεύθυνση της κοινωνικής ατζέντας και πως πρέπει σε αυτή την κατεύθυνση να συνεχίσει η ΕΕ. Τόνισε ότι «πρέπει λοιπόν να ξαναμιλήσουμε για το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο, να διευρύνουμε την κοινωνική προστασία και να σταματήσουμε να πιστεύουμε ότι οι κανόνες είναι οι 10 εντολές του Μωυσή», επισημαίνοντας ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης πρέπει βέβαια να είναι και ανάπτυξης και όχι μόνο δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Υπογράμμισε ότι η οπτική της Συνόδου της Αθήνας και της Διακήρυξης των Αθηνών έφτασε πολύ γρήγορα στις Βρυξέλλες, παραπέμποντας στην τοποθέτηση του Ζ. Κ. Γιούνκερ την Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αναλυτικά, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι «σήμερα έγινε αντιληπτό ότι περισσότεροι εκ των 27 πια έχουν κατανοήσει πως βρισκόμαστε σε μια μεγάλη κρίση και πως αν δεν αλλάξουμε η κρίση αυτή θα γίνει υπαρξιακή και μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλα αδιέξοδα την ΕΕ». «Νομίζω», είπε, «ότι ήταν κοινή η εκτίμηση ότι οι πολίτες πια δεν εμπνέονται από το όραμα της ευρωπαϊκης ολοκλήρωσης, άρα πρέπει η Ευρώπη να αποκτήσει ένα νέο όραμα προκειμένου να ξαναεμπνεύσει τους πολίτες της».

«Ωστόσο, παραμένουν οι διαφορές, διαφορετικές εκτιμήσεις για τα συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να παρθούν», είπε και συμπλήρωσε ότι «παρόλα αυτά έστω και με αισχυντηλό τρόπο μπαίνει στο τραπέζι η κοινωνική ατζέντα». Πρόσθεσε, ειδικότερα, ότι «στα κοινά μας συμπεράσματα κάνουμε αναφορά, καλωσορίζουμε την παρέμβαση προχτές του προέδρου Γιούνκερ στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και αυτό είναι σημαντικό, γιατί αυτή η παρέμβαση για πρώτη φορά βάζει σε προτεραιότητα συγκεκριμένους κοινωνικούς στόχους, μιλά για την ανεργία, τις ανισότητες, την κοινωνική συνοχή». «Έννοιες», όπως σημείωσε, «απολύτως ξεχασμένες από τα κοινά ανακοινωθέντα της Ευρώπης των 28 στις Συνόδους Κορυφής όλα τα τελευταία χρόνια. Είπε ότι υπ’ αυτή την έννοια γίνεται ένα βήμα έστω και μικρό, ανολοκλήρωτο και πρέπει να συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι πολίτες δεν εμπνέονται από την Ευρώπη κυρίως εξαιτίας του γεγονότος ότι η ζωή τους τα τελευταία χρόνια έχει γίνει χειρότερη, εξαιτίας του γεγονότος ότι οι ανισότητες διευρύνονται μεταξύ των κρατών, αλλά και ανάμεσα στα κράτη του Βορρά, του Νότου, του Κέντρου, της περιφέρειας και βεβαίως εξαιτίας του γεγονότος ότι αν δεν είναι άνεργοι οι περισσότεροι από αυτούς είναι επισφαλώς εργαζόμενοι», υπογράμμισε.

Τόνισε ότι «πρέπει λοιπόν να ξαναμιλήσουμε για το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο, να διευρύνουμε την κοινωνική προστασία και να σταματήσουμε να πιστεύουμε ότι οι κανόνες είναι οι 10 εντολές του Μωυσή γραμμένοι πάνω σε πέτρα». Σε αυτό το πλαίσιο έστειλε το μήνυμα πως: «Καλοί είναι οι κανόνες αλλά κάθε κανόνας για να μπορεί να λειτουργήσει πρέπει να έχει και εξαιρέσεις». Σημείωσε ότι «βεβαίως το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης πρέπει να γίνει και «Ανάπτυξης», όχι μόνο δημοσιονομικής πειθαρχίας, και τα εργαλεία για αυτήν την ανάπτυξη πρέπει να είναι συγκεκριμένα και να μην διευρύνουν τις ανισότητες». «Άρα, πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση», σημείωσε.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι επίσης θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις σύγχρονες προκλήσεις, όπως τις κρίσεις ασφάλειας ή τη μεταναστευτική κρίση, όχι με μια λογική ″ό,τι δεν είναι στη δική μου αυλή, δεν με αφορά″». Τόνισε ότι αν δεν ξανααγκαλιάσουμε την έννοια της αλληλεγγύης και του διαμερισμού της ευθύνης δεν θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε από αυτή την κρίση και να ξαναεμπνεύσουμε τους λαούς της Ευρώπης.

Συνοψίζοντας είπε ότι «σε γενικές γραμμές, ανοίξαμε κρίσιμα ζητήματα που έπρεπε να έχουν ανοίξει εδώ και χρόνια, κάπως αλλάζουν οι ισορροπίες, με δειλά βήματα ξαναμπαίνουν στο προσκήνιο στόχοι που είχαν ξεχαστεί».

Ερωτηθείς για το κατά πόσο η μεσογειακή οπτική πέρασε στην ευρωπαϊκή οπτική, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η οπτική της Συνόδου της Αθήνας και της διακήρυξης των Αθηνών «πολύ γρήγορα έφτασε από την Αθήνα στις Βρυξέλλες, διότι νομίζω ότι η ομιλία Γιούνκερ είχε σημαντικές αναφορές, αλλά και σήμερα, και όχι μόνο από τους ″Μεσογειακούς″, αλλά και από μια σειρά από άλλες χώρες». Ωστόσο, επισήμανε ότι βεβαίως παραμένουν οι διαφορετικές οπτικές από μια σειρά εκπροσώπων κρατών και κυβερνήσεων, που δεν συμμερίζονται αυτές τις αντιλήψεις.

Είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να προσπαθήσει να δημιουργήσει συναινέσεις, και πως όμως και μόνο το γεγονός ότι αυτές οι απόψεις αρχίζουν και ακούγονται, όχι περιθωριακά και από κάποιες μεμονωμένες εξαιρέσεις, αλλά από πολλές και σημαντικές χώρες, είναι κάτι θετικό.

Ερωτηθείς, τέλος, εάν φεύγει από τη Σύνοδο περισσότερο αισιόδοξος ή πιο απαισιόδοξος, μετά τα αποτελέσματα της Συνόδου είπε: «Όχι, όχι, δεν μπορώ να πω ότι φεύγω απαισιόδοξος, άλλωστε ήταν λίγους μήνες πριν όταν είχα πρωτοθέσει την ανάγκη να μιλήσουμε για κοινωνική Ευρώπη και οι περισσότεροι ρωτούσαν τι θα πει αυτό ; Είχαν ξεχάσει την έννοια «κοινωνική ατζέντα». «Όχι», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, «δεν φεύγω περισσότερο απαισιόδοξος, φεύγω συγκρατημένα αισιόδοξος ότι κάτι μπορεί να αλλάξει».

"Χρειάζεται νέο όραμα και γενναίες αποφάσεις", τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στους άλλους «26» στην Σύνοδο

Την αναγκαιότητα για ένα νέο όραμα και γενναίες αποφάσεις για την Ευρώπη, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην άτυπη Σύνοδο των 27, στη Μπρατισλάβα, παρουσιάζοντας τις θέσεις της ελληνικής πλευράς που εφάπτονται και με τις θέσεις στη διακήρυξη των Αθηνών, για τους τομείς της ανάπτυξης, της ασφάλειας και τους προσφυγικού.

Ως προς το ζήτημα του προσφυγικού, ο πρωθυπουργός μίλησε για μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση και το άσυλο, σημειώνοντας ότι «αυτό που απαιτείται είναι ενίσχυση της αποτελεσματικότητας, όχι blame game». Επισήμανε με σαφήνεια: «Μη νομίζουμε ότι υιοθετώντας την ατζέντα της Ακροδεξιάς αποτρέπουμε την άνοδο της. Η Ακροδεξιά ατζέντα, ενισχύει την ίδια την Ακροδεξιά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε στην τοποθέτηση του ότι «στην Ευρώπη υπάρχει κρίση ενότητας, κρίση εμπιστοσύνης, υπαρξιακή κρίση». Επισήμανε ότι «οι λαοί δεν εμπνέονται από το όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» και πως οι αιτίες είναι ότι η ζωή τους τα τελευταία χρόνια δεν γίνεται καλύτερη, το αίσθημα ανασφάλειας γενικεύεται, οι ανισότητες διευρύνονται, η ανεργία εξαπλώνεται. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η ΕΕ δίνει την αίσθηση γραφειοκρατικού οργανισμού, χωρίς διαφάνεια και συνέπεια στις αποφάσεις και υπογράμμισε ότι η Ευρώπη απειλείται από την άνοδο της ακροδεξιάς και των αντιευρωπαϊκών λαϊκιστικών δυνάμεων».

Ως προς το τι πρέπει να γίνει, τόνισε ότι «χρειάζεται νέο όραμα και γενναίες αποφάσεις». Συγκεκριμένα:

1 Περισσότερη διαφάνεια και δημοκρατία.

Ενίσχυση της δημοκρατικής νομιμοποίησης των ευρωπαϊκών θεσμών (ΕΕ, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) έναντι των διακυβερνητικών θεσμών (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Eurogroup).

2 Διατήρηση και ενίσχυση του κοινωνικού κεκτημένου.

Επ' αυτού επισήμανε ότι υπάρχουν 25 εκατ. άνεργοι, 11 εκατ. μακροχρόνια άνεργοι, ότι η ανεργία των νέων αγγίζει το 30 - 50% στην περιφέρεια και ότι πρόκειται για μια «καμμένη γενιά».

3 Αλληλεγγύη και αποτελεσματικότητα. Από κοινού αντιμετώπιση των προκλήσεων. Όχι ο καθένας μόνος του.

«Χρειαζόμαστε νέο όραμα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι αν σε έξι μήνες στην Ρώμη παρουσιάσουμε μόνο γραφειοκρατικούς και διπλωματικούς συμβιβασμούς, χωρίς όραμα, θα έχουμε την ίδια τύχη με την καμπάνια του Bremain.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η προχθεσινή ομιλία Γιούνκερ είναι σε σωστή κατεύθυνση, για να σημειώσει ότι η δημοσιονομική σταθερότητα πρέπει να συνδυαστεί με δημοσιονομική ευελιξία, ως επενδυτικό κίνητρο - «ευφυής ευελιξία», να υπάρχουν δημοσιονομικές εξαιρέσεις στα κονδύλια για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Ως προς τον άξονα της Ασφάλειας, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να ενισχυθεί η ασφάλεια και η αντιτρομοκρατική συνεργασία. Αλλά με αναβάθμιση του παγκόσμιου και περιφερειακού ρόλου της ΕΕ στην αντιμετώπιση και διαχείριση κρίσεων στην περιοχή μας.

 

«Μη νομίζουμε ότι υιοθετώντας την ατζέντα της Ακροδεξιάς αποτρέπουμε την άνοδο της. Η Ακροδεξιά ατζέντα, ενισχύει την ίδια την Ακροδεξιά», υπογράμμισε για το Προσφυγικό ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι «αυτό που απαιτείται είναι ενίσχυση της αποτελεσματικότητας, όχι blame game». «Ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή πολιτική για την μετανάστευση και το άσυλο», τόνισε. Σε αυτό το πλαίσιο μίλησε για στήριξη της καθιέρωσης ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής, είπε ότι χρειάζονται συμφωνίες με χώρες διέλευσης, αντιμετώπιση παράνομης διακίνησης, νόμιμες οδοί μετανάστευσης, στήριξη των χωρών πρώτης υποδοχής, δίκαιη αναθεώρηση του Δουβλίνου, ώστε να μην πέφτει το βάρος σε αυτές, και βεβαίως μετεγκαταστάσεις.

"Ο Τσίπρας ζητά αλλαγή πορείας για μία κοινωνική Ευρώπη"

"Ο Τσίπρας ζητά αλλαγή πορείας για μία κοινωνική Ευρώπη", τιτλοφορεί σημερινό τηλεγράφημά του από την Μπρατισλάβα, από το Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), αναφερόμενο στις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των ηγετών των 27 χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της σλοβακικής Προεδρίας.

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα του ΑΡΑ, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως "αυτό που χρειάζεται τώρα η Ευρώπη είναι ένα νέο όραμα και μία συγκεκριμένη ατζέντα για αλλαγή", ενώ επισήμανε πως "χρειαζόμαστε μια κοινωνική Ευρώπη με ανάπτυξη, απασχόληση και ευημερία για όλους τους πολίτες της".

Επίσης, όπως αναφέρει το ΑΡΑ, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε χαρακτηριστικά πως, "χρειαζόμαστε μια Ευρώπη, η οποία θα μπορεί να διαχειρισθεί τη μετανάστευση με αποτελεσματικότητα και ανθρωπισμό. Αυτό, το οποίο δεν επιτρέπεται να κάνει η Ευρώπη, είναι να συνεχίσει να υπνοβατεί προς τη λάθος κατεύθυνση".

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER