Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2016 00:00

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: "Ιστορική αναγκαιότητα η απομάκρυνση του κ. Τσίπρα από την εξουσία"

Γράφτηκε από την
Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: "Ιστορική αναγκαιότητα η απομάκρυνση του κ. Τσίπρα από την εξουσία"

«Ιστορική αναγκαιότητα» χαρακτήρισε την απομάκρυνση του κ. Τσίπρα από την εξουσία ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος από το βήμα της 81ης ΔΕΘ δεσμεύτηκε να κάνει τα πάντα για να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση και ότι θα προχωρήσει σε φορολογικές ελαφρύνσεις προς ιδιώτες και επιχειρήσεις όταν εκλεγεί πρωθυπουργός, παρουσιάζοντας ένα κοστολογημένο πρόγραμμα και τον τρόπο με τον οποίο θα εξασφαλιστούν τα απαραίτητα κονδύλια, μέσα από μια «συμφωνία αλήθειας» με τους πολίτες.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ότι οδηγούν τη χώρα «στα όρια της εκτροπής» και σημείωσε πως μια μεγάλη πολιτική αλλαγή είναι προϋπόθεση για τη φυγή προς τα εμπρός.

«Ο κύριος Τσίπρας δεν ξέρει, δεν μπορεί και δεν θέλει να αλλάξει κατεύθυνση. Όσο και να προσπαθεί να φορέσει το κοστούμι του μεταρρυθμιστή, δεν ξεγελά κανέναν. Έχει ένα και μόνο σκοπό: την παραμονή του στην εξουσία με οποιοδήποτε κόστος για τη χώρα», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και προσέθεσε: «Ο κ. Τσίπρας τελικά μας κάνει όλους φτωχότερους, ηττημένους, λιγότερο ελεύθερους. Δεν μπορεί να μας κάνει καλύτερους. Η κατάσταση στη χώρα οδηγείται στα όρια της εκτροπής. Η κυβέρνηση προχωρά σε αλλεπάλληλες παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη. Υπονομεύει βάναυσα τη διάκριση των εξουσιών. Η επικίνδυνη συμπεριφορά της θέτει ζήτημα δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Ή θα συνεχίσει τον επικίνδυνο κατήφορο με ανυπολόγιστες συνέπειες ή θα κάνει ένα τολμηρό άλμα στο μέλλον. Ήρθε η ώρα ο λαός να πάρει τη δημοκρατία στα χέρια του. Μια μεγάλη πολιτική αλλαγή είναι προϋπόθεση για τη φυγή προς τα εμπρός. Η απομάκρυνσή του κ. Τσίπρα από την εξουσία είναι ιστορική αναγκαιότητα για τον τόπο. Πρέπει να φύγει. Το συντομότερο».

Πρόταση για εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι στο επίκεντρο του εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης της χώρας, που προτείνει, βρίσκεται μία κρίσιμη παραδοχή: Μόνο η κοινωνική οικονομία της αγοράς μπορεί να παράγει πλούτο για όλους, να προσελκύσει επενδύσεις, να δημιουργήσει νέες δουλειές. Και μόνο ένα ισχυρό αλλά και αποτελεσματικό κράτος, απαλλαγμένο από τα βαρίδια της πελατειακής λογικής, μπορεί να διευκολύνει την όσον το δυνατόν πιο δίκαιη κατανομή αυτού του πλούτου.

 Τέσσερα άμεσα μέτρα φοροελαφρύσεων

Δεσμεύτηκε ότι εφόσον εκλεγεί πρωθυπουργός θα προχωρήσει στα εξής τέσσερα άμεσα μέτρα:

-Μειώνεται μεσοσταθμικά ο ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός 2 ετών (20% τον πρώτο χρόνο, και 10% τον δεύτερο). Θα ωφεληθεί όλη η κοινωνία και περισσότερο από όλους τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα.

-Μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής στα επιχειρηματικά κέρδη από το 29% στο 20% εντός δύο ετών (στο 24% τον πρώτο χρόνο και στο 20% τον δεύτερο) καθώς και η φορολόγηση στα μερίσματα από το 15% στο 5%.

-Επανέρχεται ο ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13% και καταργείται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί.

-Αυξάνεται το όριο υπαγωγής στο ΦΠΑ από τις 10.000 στις 25.000 ευρώ.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. πρότεινε έναν «οδικό χάρτη» για την επανεκκίνηση της οικονομίας, λέγοντας ότι έχει στο επίκεντρο του τις νέες δουλειές. «Εάν υπάρχει σήμερα μια απολύτως επείγουσα προτεραιότητα στην ελληνική οικονομία είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας. Η μείωση της ανεργίας θα έλθει μέσα από νέες δουλειές στον ιδιωτικό τομέα που θα προκύψουν από νέες επενδύσεις. Από ιδιωτικές επενδύσεις κι όχι από κρατικές προσλήψεις. Δουλειές για τους πολλούς κι όχι για το κόμμα και τους κολλητούς», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε: «Η χώρα χρειάζεται μια επενδυτική έκρηξη ύψους 100 δισ. την επόμενη πενταετία για να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο της στασιμοχρεοκοπίας. Πρέπει οι ιδιωτικές επενδύσεις να επιστρέψουν στο 20% του ΑΕΠ. Το ποσοστό των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών ως προς το ΑΕΠ πρέπει εντός μίας πενταετίας να ξεπεράσει το 40% από το 30% που είναι σήμερα. Ο συνολικός στόχος που θέτουμε για την απόδοση της οικονομίας είναι φιλόδοξος. Ρυθμοί ανάπτυξης της τάξης του 4% από το 2018 και μετά, και στόχος για δημιουργία 120.000 θέσεων εργασίας το χρόνο».

Δέσμευση για συγκρότηση κυβέρνησης χωρίς εκπτώσεις στην αξιοκρατία

«Δεσμεύομαι προσωπικά ότι η επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα είναι κυβέρνηση των καλύτερων, των ικανών, που να πιστεύουν στην κοινή αποστολή και να εργάζονται συλλογικά για το πετύχουν. Δεν πρόκειται να κάνω καμία έκπτωση στην αξιοκρατία», επισήμανε και συνέχισε: «Ως πρωθυπουργός δεν σκοπεύω να γίνω ένας διαιτητής ανάμεσα σε αντικρουόμενες κυβερνητικές φράξιες, ούτε να ανεχθώ έλλειψη μεταρρυθμιστικού σθένους. Η νέα κυβέρνηση θα υλοποιήσει πλήρως και εγκαίρως το συμφωνηθέν από τη χώρα πρόγραμμα ως προς το σκέλος των διαρθρωτικών αλλαγών που πρέπει ούτως ή άλλως να γίνουν. Όχι μόνο θα το υλοποιήσει αλλά θα συμπληρώσει και το πρόγραμμα με επιπρόσθετες μεταρρυθμίσεις που θα αποτελέσουν τον πυρήνα ενός συνολικού σχεδίου ανασυγκρότησης της χώρας».

Nέα συμφωνία με τους πιστωτές

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι απαιτείται μια νέα συμφωνία με τους πιστωτές σε δύο πεδία που είναι: Πρώτον, ο περιορισμός των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2018 και μετά από το 3,5% στο 2%, ώστε να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος που με τη σειρά του θα στηρίξει την ανάπτυξη. Δεύτερον, μια τολμηρή φορολογική μεταρρύθμιση που θα μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές, σε συνδυασμό με μια στοχευμένη μείωση των δαπανών και βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης.

Πρόταση για μείωση φορολογικών συντελεστών

Χαρακτήρισε «αποτυχημένο» το φορολογικό σύστημα και με την προϋπόθεση ότι θα ανακάμψει η οικονομία και θα επιτευχθεί η μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2% του ΑΕΠ, δήλωσε την απόφαση του να προχωρήσει στις εξής αλλαγές:

-Μείωση των φορολογικών συντελεστών στα φυσικά πρόσωπα με εισαγωγικό συντελεστή 9%.

-Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων.

-Μείωση του ΦΠΑ, με καθιέρωση δύο συντελεστών 11% και 22%.

«Η "ανάσα" 2,6 δισ. ευρώ από τη μείωση των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων, η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και η δικαιότερη κατανομή της φορολογίας θα μας βοηθήσουν να ελαφρύνουμε το φορολογικό βάρος στην Ελλάδα που παράγει, που πάει την πατρίδα μπροστά! Οι άμεσες παρεμβάσεις μας θα κοστίσουν περίπου 1,3 δισ. ευρώ τον πρώτο χρόνο και 1,9 δισ. ευρώ τη διετία», είπε.

Η πολιτική μείωσης των φορολογικών συντελεστών θα συνοδεύεται και από ένα σχέδιο περικοπών κρατικών δαπανών, σημείωσε και στο σημείο αυτό εξήγησε ότι υπάρχουν περιθώρια νοικοκυρέματος στο Δημόσιο, το οποίο μπορεί να αξιοποιήσει πολύ καλύτερα το πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό του, αλλά αυτό θα γίνει με αξιολόγηση, με κινητικότητα, όχι με απολύσεις.

Παράλληλα θα εφαρμοστεί ένα σύστημα αξιολόγησης, ελέγχου και περιορισμού των δαπανών της γενικής κυβέρνησης και μια στρατηγική καταργήσεων και συγχωνεύσεων φορέων του Δημοσίου.

Πώς θα εξοικονομήσει τα απαραίτητα κονδύλια

Με αυτόν τον τρόπο θα εξοικονομήσει:

1. 200 εκατομμύρια ευρώ, από τη μείωση των καταναλωτικών δαπανών του Δημοσίου κατά 12%.

2. 400 εκατομμύρια ευρώ, από τη βελτίωση των αποτελεσμάτων των ΔΕΚΟ και όλων των Νομικών Προσώπων της Γενικής Κυβέρνησης.

3. 150 εκατομμύρια ευρώ, από την αναστολή των προβλεπόμενων αυξήσεων στους δημοσίους υπαλλήλους.

4. 140 εκατομμύρια ευρώ, από τη μείωση των δαπανών για τόκους στα Έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου, φτάνοντας το κόστος στο ύψος του 2014.

5. 140 εκατομμύρια ευρώ, από τον εξορθολογισμό της κρατικής επιχορήγησης στα ευγενή ταμεία.

6. 100 εκατομμύρια ευρώ, από το συμψηφισμό οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ με αγροτικές επιδοτήσεις.

7. 150 εκατομμύρια ευρώ, από την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τις ηλεκτρονικές προμήθειες και την Εθνική Στρατηγική για το Φάρμακο.

8. 20 εκατομμύρια ευρώ από τη συγχώνευση κτιριακών υποδομών.

9. 75 εκατομμύρια ευρώ τον πρώτο χρόνο και 300 εκατομμύρια ευρώ στην τετραετία, από τη διατήρηση της υπάρχουσας σχέσης προσλήψεων και αποχωρήσεων στο δημόσιο.

10. 100 εκατομμύρια ευρώ τον πρώτο χρόνο και 400 εκατομμύρια ευρώ στην τετραετία από την κατάργηση δομών που δημιουργήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ από τις αρχές του 2015 και από τη στρατηγική εκχωρήσεων (outsourcing) στον ιδιωτικό τομέα.

Συνολικά η περιστολή των δαπανών από αυτή τη δεκάδα παρεμβάσεων φτάνει το 1,5 δισ. ευρώ τον πρώτο χρόνο και τα 2 δισ. ευρώ περίπου σε βάθος τετραετίας.

Δεσμεύτηκε, επίσης για:

Μείωση στο μισό του ειδικού τέλους της ΕΡΤ (το διαθέσιμο εισόδημα των φορολογουμένων θα αυξηθεί κατά 90 εκατ. ευρώ περίπου και κάθε νοικοκυριό θα εξοικονομήσει τα 18 από τα 36 ευρώ που πληρώνει μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ) για την οποία σημείωσε: «Η ΕΡΤ θα πρέπει να προσαρμοστεί και να λειτουργήσει με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως ένας ελκυστικός, ανταγωνιστικός σταθμός και όχι ως κυβερνητικό όργανο προπαγάνδας».

Ο κ. Μητσοτάκης έφερε ως παράδειγμα την εξοικονόμηση με τη χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και είπε:

«Η Ελλάδα σήμερα είναι ουραγός στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Η χρήση τους όμως αποδεδειγμένα μειώνει τα ποσοστά φοροδιαφυγής και παραοικονομίας και αυξάνει τα δημόσια έσοδα. Πρέπει να μειώσουμε δραστικά την χρήση μετρητών στις συναλλαγές μας.

Για να επιτύχουμε μια ταχεία διείσδυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και στη χώρα μας, υιοθετούμε ένα συνεκτικό πλέγμα διοικητικών μέτρων και οικονομικών κινήτρων.

Από τις παρεμβάσεις αυτές θα αυξήσουμε με βιώσιμο τρόπο τα έσοδα κατά 700 εκατ. ευρώ τον πρώτο χρόνο και κατά 1,5 δισ. ευρώ σε βάθος δύο ετών.

Η καθυστέρηση της κυβέρνησης στην υλοποίηση αυτής της αυτονόητης πολιτικής γεννά εύλογα ερωτηματικά για την πραγματική της πρόθεση να περιορίσει τη φοροδιαφυγή».

Μέτρα για τις επιχειρήσεις

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. είπε ότι απαιτείται ένα ισχυρό «αναπτυξιακό σοκ» που περιλαμβάνει 4 δέσμες πολιτικών:

Πρώτον, αποκατάσταση της ρευστότητας και διευκόλυνση στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.

Δεύτερον, μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.

Τρίτον, επιθετική προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Και τέταρτον, ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στο θεσμικό πλαίσιο της επιχειρηματικότητας.

«Θέλω εδώ να είμαι απόλυτα ξεκάθαρος. Η εκκαθάριση του χαρτοφυλακίου των κόκκινων δανείων, ειδικά των επιχειρηματικών, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να αρχίσουν οι τράπεζες να χρηματοδοτούν και πάλι την πραγματική οικονομία. Το σχέδιο μας προβλέπει κίνητρα αλλά και κυρώσεις στις τράπεζες για άμεση διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αλλά και παρεμβάσεις για τη μείωση και τον εξορθολογισμό του ιδιωτικού χρέους. Δίνουμε ουσιαστική ανακούφιση στα νοικοκυριά και δεύτερη ευκαιρία στις βιώσιμες επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες. Αποκαλύπτουμε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές που -σε βάρος των πολλών- δεν πληρώνουν ενώ μπορούν. Δίνουμε μία συνολική λύση-ανάσα για όλους εκείνους που λόγω της κρίσης αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους σε τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία», επισήμανε

Προσέθεσε πως «χρειαζόμαστε με απλά λόγια να απενοχοποιήσουμε την υγιή επιχειρηματικότητα και να την στηρίξουμε. Χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Πετώντας μια και καλή στο καλάθι των αχρήστων της ελληνικής ιστορίας παλαιο-αριστερές εμμονές και ιδεοληψίες που δεν έχουν θέση σε μια σύγχρονη ευημερούσα δημοκρατία».

«Πέραν από τις μειώσεις των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις, ενισχύουμε με στοχευμένα φορολογικά κίνητρα τις νέες επενδύσεις. Για παράδειγμα:

1. Αυξάνουμε τις αποσβέσεις στις νέες επενδύσεις παγίων σε ποσοστό μέχρι 200%.

2. Μειώνουμε το φορολογικό συντελεστή επιπλέον 2%, όταν επιχειρήσεις που απασχολούν τουλάχιστον 50 εργαζόμενους, αυξάνουν τις θέσεις εργασίας κατά 10% και πάνω.

3. Στηρίζουμε τις νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις, δημιουργώντας το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο και χορηγώντας γενναία φορολογικά κίνητρα στους ιδιώτες επενδυτές που χρηματοδοτούν τους νέους επιχειρηματίες.

Ταυτόχρονα παίρνουμε θεσμικά μέτρα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος εστιάζοντας πρωτίστως στην απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης, ειδικά ως προς το περιβαλλοντικό της σκέλος. Το νομικό πλαίσιο υπάρχει από το 2014 αλλά δυστυχώς δεν εφαρμόζεται».

Για την ενίσχυση της μέσης οικογένειας

Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για τη στήριξη της μέσης οικογένειας και είπε συγκεκριμένα:

«Μπορώ να δεσμευθώ για μία συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Για κάθε παιδί οικογένειας που πληροί εισοδηματικά κριτήρια και δεν βρίσκει θέση σε δημοτικό παιδικό σταθμό χορηγούμε κουπόνι ύψους 180 ευρώ ανά μήνα και για 10 μήνες το χρόνο, για εξαργύρωση σε βρεφονηπιακό σταθμό της επιλογής των γονέων. Στις μέρες μας κανένα παιδί δε θα βρεθεί χωρίς θέση σε βρεφονηπιακό σταθμό».

Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Δεύτερη προτεραιότητα του είναι οι ενεργές πολιτικές στήριξης των συμπολιτών που βρέθηκαν κάτω από το όριο της φτώχειας. «Υπάρχει ένα εργαλείο το οποίο χρησιμοποιείται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και είναι το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Δέσμευση μου είναι ότι εντός 2 ετών θα χορηγηθεί σε όλους τους πολίτες που θα το έχουν ανάγκη. Με εισοδηματικά κριτήρια, στοχεύοντας στους έχοντες πραγματική ανάγκη θα χορηγείται μηναίο επίδομα σε ρευστό. Εξορθολογούμε τα επιδόματα και τις παροχές σε είδος που δημιουργούν μεγάλη γραφειοκρατία και διοικητικό βάρος», τόνισε.

Δεσμεύσεις για Παιδεία και δημόσια ασφάλεια

Σε ό,τι αφορά στα θέματα της Παιδείας και της δημόσιας ασφάλειας ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε: «Η δημόσια παιδεία είναι ο πιο σημαντικός ιμάντας κοινωνικής κινητικότητας. Αυτή πρέπει να δίνει τη δυνατότητα σε ένα φτωχό παιδί από τις δυτικές συνοικίες της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης, να διακριθεί στη ζωή του. Το δημόσιο σχολείο και το δημόσιο πανεπιστήμιο πρέπει να είναι φυτώρια αριστείας και ευκαιριών και όχι εργαλεία κοινωνικού ισοπεδωτισμού. Δεσμεύομαι ότι όλες οι προσπάθειες ακύρωσης σημαντικών μεταρρυθμίσεων στο χώρο της Παιδείας από μια ιδεοληπτική κυβέρνηση θα αντιστραφούν. Η παιδεία θα σταματήσει να είναι αντικείμενο ξεπερασμένων αριστερών πειραματισμών. Το μέλλον των παιδιών μας είναι πολύ σημαντική υπόθεση για να το αφήσουμε στα χέρια τους.

Για την δική μου κυβέρνηση η διαφύλαξη της τάξης και της ασφάλειας δεν είναι μόνο θεμελιώδες δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών. Είναι προϋπόθεση ελευθερίας. Δεν πρόκειται να ανεχθώ ανεξέλεγκτα φαινόμενα όπως αυτά που πρόσφατα βίωσε η Θεσσαλονίκη όπου αναρχικοί μπαχαλάκηδες διέλυσαν την πόλη. Η ανοχή στην παραβατικότητα με τη δική μου κυβέρνηση σταματά. Και είμαι απόλυτος σε αυτό. Σταματά η κυβερνητική πρακτική που κλείνει το μάτι σε κουκουλοφόρους που πότε εισβάλλουν και βεβηλώνουν εκκλησίες, πότε καταλαμβάνουν πανεπιστήμια, δημόσιες ή ιδιωτικές περιουσίες και πότε μετατρέπουν σε άβατο ολόκληρες γειτονιές. Η νέα Ελλάδα θα ξαναγίνει κανονική χώρα στην οποία όλοι σέβονται τον νόμο, και τα δικαιώματα των πολλών δεν θα συνθλίβονται από τις ορέξεις των λίγων».

Επίθεση στον πρωθυπουργό για θέματα ποιότητας της Δημοκρατίας

Ο κ. Μητσοτάκης παρατήρησε ότι «για πρώτη φορά μετά το 1974 τίθεται ζήτημα ποιότητας της Δημοκρατίας» στη χώρα και με αφορμή και τη δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες επιτέθηκε στην κυβέρνηση, λέγοντας:

«Αποτελεί θλιβερή αλήθεια ότι για πρώτη φορά από το 1974 τίθεται ζήτημα ποιότητας της Δημοκρατίας μας. Η αντισυνταγματική διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών έχει ως μόνο σκοπό τον περιορισμό της πολυφωνίας, τη δημιουργία μιας νέας διαπλοκής και ενός τοπίου ενημέρωσης φιλικού προς την κυβέρνηση. Οι πολλαπλές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη υπονομεύουν τη ανεξαρτησία της και αμφισβητούν την ίδια τη διάκριση των εξουσιών, θεμέλιο λίθο κάθε δημοκρατικού πολιτεύματος.

Η απαξίωση της Βουλής έχει ξεπεράσει κάθε όριο και κινείται ευθέως στα όρια της συνταγματικής τάξης. Από εδώ, από τη Θεσσαλονίκη, πόλη σύμβολο των δημοκρατικών κατακτήσεων του λαού μας, στέλνω στον κ. Τσίπρα ξεκάθαρο μήνυμα. Φτάνει πια! Η Νέα Δημοκρατία δεν θα επιτρέψει άλλες εκπτώσεις στην τραυματισμένη πολιτική μας ζωή. Στην ευρωπαϊκή Ελλάδα "Μαδούροι" δεν χωρούν. Όσο κι αν κάποιοι τους θαυμάζουν. Το κόμμα μας, η μεγάλη φιλελεύθερη δημοκρατική παράταξη της κεντροδεξιάς, δεν εγγυάται μόνο την επιστροφή στην "οικονομική κανονικότητα". Είμαστε ταυτόχρονα ανάχωμα δημοκρατίας απέναντι στις δυνάμεις του εθνολαϊκιστικού αυταρχισμού. Και αυτό το ανάχωμα θα αντέξει. Δεν θα ανεχτούμε αλλά παιχνίδια με τους θεσμούς. Δεν θα επιτρέψουμε τη μετατροπή της Ελλάδας σε μια σκοτεινή αυταρχική χώρα. Δεν θα ανεχτούμε την αμφισβήτηση των αξιών της αστικής μας δημοκρατίας.

Και δεν θα επιτρέψουμε στον κ. Τσίπρα να μετατρέψει την κορυφαία διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος σε ένα ακόμα επικοινωνιακό τέχνασμα. Η Βουλή των Ελλήνων θα είναι αυτή που θα κρίνει την τύχη της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Όπως το ίδιο το Σύνταγμα ορίζει. Εμείς λειτουργούμε μέσα στο κτήριο της Βουλής και όχι στο περιστύλιό της. Και δεν δεχόμαστε χρωματικές αλλοιώσεις στο κτήριο - σύμβολο της Δημοκρατίας μας για κομματικούς σκοπούς. Γιατί κανένα κόμμα δεν έχει το δικαίωμα να επιβάλει τα δικά του χρώματα στο ουράνιο τόξο της δημοκρατίας μας».

Τα έργα της Θεσσαλονίκη

Αναφερόμενος στα έργα της Θεσσαλονίκης μίλησε για «αναγκαστική μεταστροφή του κ. Τσίπρα» την οποία χαρακτήρισε «χρήσιμη» και τόνισε: «Από το λιμάνι μέχρι το μετρό και από το αεροδρόμιο μέχρι τους μεγάλους αγωγούς TAP & IGB, είτε πρωτοστατούσε στις κινητοποιήσεις για να μη γίνουν είτε τα καταψήφιζε στη Βουλή. Ιδιαίτερα στο ζήτημα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, καμία περαιτέρω καθυστέρηση στη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Και βέβαια σημασία δεν έχει μόνο το τίμημα της πώλησης αλλά και η δέσμευση του επενδυτή για πρόσθετες επενδύσεις».

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER