Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2016 14:34

Τσίπρας: "Κοινωνική λεηλασία το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη"

Γράφτηκε από την
Τσίπρας: "Κοινωνική λεηλασία το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη"

Για σχέδιο κοινωνικής λεηλασίας κατηγόρησε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, τον πρόεδρο της ΝΔ και χαρακτήρισε τις εξαγγελίες του στη ΔΕΘ επικίνδυνες για την οικονομία και την κοινωνία, εξαγγελίες που βασίζονται στις απολύσεις και την δραματική συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους έναντι συμφερόντων της διαπλοκής.

«Παραμένει το καλό παιδί των δανειστών που θα βρίσκεται πάντοτε ένα βήμα πιο μπροστά από κάθε παράλογη απαίτηση που θα ρίχνουν κάθε φορά στο τραπέζι», είπε ο Αλέξης Τσίπρας για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και πρόσθεσε πως «το τετράπτυχο της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη είναι: Περικοπές - Απολύσεις - Ξεπούλημα - Απορρύθμιση».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διεμήνυσε ότι οι στρατηγικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ για πολιτική και ιδεολογική κυριαρχία στην Ελλάδα και για την αλλαγή των συσχετισμών στην Ευρώπη, παραμένουν κυρίαρχος στόχος του κόμματος και της κυβέρνησης.

Ο κ. Τσίπρας διάψευσε και όλα τα σενάρια που είχαν δει το φως της δημοσιότητας τα τελευταία 24ωρα, υπογραμμίζοντας ότι όλα όσα εξήγγειλε στη ΔΕΘ το περασμένο Σαββατοκύριακο ισχύουν στο ακέραιο.

Για τον πρόεδρο της ΝΔ

Επικίνδυνες για την οικονομία και την κοινωνία χαρακτήρισε τις εξαγγελίες Μητσοτάκη για μείωση 3,5 δις φόρων λέγοντας ότι δεσμεύτηκε γι΄ αυτές επειδή είναι το παιδί των δανειστών και επειδή βρίσκεται ένα βήμα πιο μπροστά από τις πιο παράλογες αντικοινωνικές σκέψεις και προτάσεις τους. Κατήγγειλε επίσης ότι «η ωραία λύση για μείωση των φόρων» θα γίνει από την ΝΔ «σκοτώνοντας τα νοσοκομεία, τα σχολεία, το κοινωνικό κράτος». Ειδικά για τον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι «είναι φόρος που η ΝΔ εφηύρε, τον υλοποίησε, δεσμεύτηκε για αυτόν», και η κυβέρνηση έδωσε μάχη κατά την διαπραγμάτευση.

Για την εξαγγελία Μητσοτάκη αναφορικά με τη εξοικονόμηση 150 εκ από τις προβλεπόμενες αυξήσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους, ο πρωθυπουργός κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ να εξηγήσει τι σημαίνει αυτό για τους δασκάλους, τους νοσηλευτές, τους γιατρούς, τους πυροσβέστες, τους αστυνομικούς, που έχουν δει τους μισθούς τους να περικόπτονται πάνω από 40% από το 2010. Για τις ωριμάνσεις και τα ειδικά μισθολόγια.

Για τα 75 εκατομμύρια ευρώ που είπε ο κ. Μητσοτάκης ότι θα εξοικονομήσει από την υπάρχουσα σχέση προσλήψεων και αποχωρήσεων από το δημόσιο, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως με τέτοιο πρόγραμμα θα ματαιωθούν προσλήψεις για τις οποίες η κυβέρνηση έδωσε μάχη με τους θεσμούς για να μην γονατίσουν νοσοκομεία και σχολεία.

«Η εμμονή του κ. Μητσοτάκη εναντίον του δημόσιου τομέα θα ήταν γραφική αν δεν ήταν επικίνδυνη», πρόσθεσε και κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ να απαντήσει: «Είπε 20 εκατομμύρια Ευρώ από τη συγχώνευση κτιριακών υποδομών. Τι να σημαίνει άραγε αυτό; Μήπως σημαίνει νέο κλείσιμο σχολείων; Νέο κλείσιμο νοσοκομείων; Είπε 400 εκατομμύρια ευρώ από την κατάργηση δομών που δημιουργήθηκαν επι ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από εκχωρήσεις υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα. Ποιες είναι αλήθεια αυτές οι δομές του ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί δεν μας τις λέει; Μήπως εννοεί την κατάργηση του προγράμματος για την ανθρωπιστική κρίση; Και τι είναι αυτές οι εκχωρήσεις στον ιδιωτικό τομέα; Προφανώς εννοεί τους εργολάβους με τους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους που όχι μόνο δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας σε νοσοκομεία και Υπουργεία αλλά αποδείχτηκε ότι κοστίζουν και πολύ ακριβότερα στο ελληνικό δημόσιο. Είπε 100 εκ Ευρώ με συμψηφισμό οφειλών στον ΟΓΑ με τις αγροτικές επιδοτήσεις. Σκοπεύει λοιπόν να κόψει κάθε ρευστότητα για τους μικρούς και μεσαίους αγρότες ώστε να συγκεντρωθεί η παραγωγή στις μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις και χιλιάδες αγρότες να βρεθούν στον αέρα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι σχεδιάζει να περικόψει κι άλλο τον κοινωνικό προϋπολογισμό, να αφαιρέσει από την κοινωνική πλειοψηφία, για να επιστρέψει στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Κατήγγειλε επίσης ότι «το τετράπτυχο της ΝΔ του κου Μητσοτάκη είναι: Περικοπές - Απολύσεις - Ξεπούλημα - Απορρύθμιση», για να προσθέσει πως ο πρόεδρος της ΝΔ διαρκώς συντάσσεται με τις πιο ακραίες θέσεις κάποιων εκ των δανειστών, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τις νεοφιλελεύθερες εμμονές του.

«Δεν θα ασχοληθώ με τις προσωπικές επιθέσεις. Δεν με απασχολεί ποσώς που όπως είπε δεν του αρέσουν τα πρόσωπά μας. Τα δικά μας πρόσωπα δεν του αρέσουν επειδή είναι καθαρά. Του αρέσουν τα πρόσωπα της διαπλοκής. Με αυτούς έχει μάθει, αυτοί του αρέσουν. Δε με ενοχλεί αυτό. Αυτό που με ενοχλεί είναι η επικίνδυνη ακροβασία του», σχολίασε επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και χαρακτήρισε «κοινωνική αναγκαιότητα να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να μην επιτρέψουμε αυτές τις πολιτικές. Να μην επιτρέψουμε να γυρίσει η χώρα μας 5 χρόνια πίσω. Στις πιο σκοτεινές μέρες της Μνημονιακής πολιτικής».

 «Σπάμε αυγά»

Έχουμε αποδείξει ότι έχουμε τα κότσια να σπάμε αυγά, δήλωσε επίσης ο Αλέξης Τσίπρας εξηγώντας ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συγκρουστεί με το οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο που ξεζούμισαν τη χώρα στην περίοδο της ανάπτυξης και τη λεηλάτησαν στην περίοδο της κρίσης. «Όλες οι γερασμένες δυνάμεις της παλιάς Ελλάδας έχουν συμμαχήσει σήμερα ενάντια στο ΣΥΡΙΖΑ και την Κυβέρνηση μας. Και έχουν κάθε λόγο να το κάνουν. Διότι είναι σήμερα που οι ολιγάρχες και το παλιό πολιτικό σύστημα καταλαβαίνουν ότι η Κυβέρνηση μας όχι μόνο δεν είναι παρένθεση, αλλά ότι έχει γερές ρίζες και είναι πιο σταθερή από ποτέ. Γιατί παρά τις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης κρατήσαμε, και σήμερα η Ελλάδα δεν είναι το μαύρο πρόβατο αλλά σημείο αναφοράς στην Ευρώπη αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανοίγοντας την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα στοιχεία που δείχνουν ανάκαμψη της οικονομίας και αργή μεν αλλά σταθερή αποκλιμάκωση της ανεργίας, για να υπογραμμίσει πως ότι πέτυχε η κυβέρνηση το έκανε με την «κοινωνία όρθια». Αναφέρθηκε επίσης στις μεγάλες τομές που στον πυρήνα της φιλοσοφίας τους έχουν να τελειώνει πλέον το παλιό. Στο σημείο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι πλέον ο νόμος θα ισχύσει για όλους διότι «σε αυτή τη χώρα τελείωσαν οι προνομιακές σχέσεις πολιτικής και οικονομικής εξουσίας, η διαπλοκή και η προστασία από το νόμο κάποιων μεγαλόσχημων».

«Κατανοώ ότι κάποιοι δεν το έχουν συνηθίσει. Ότι κάποιοι νιώθουν άβολα. Νιώθουν άβολα που ανεξάρτητη πλέον η δικαιοσύνη κάνει επιτέλους τη δουλειά της: χωρίς άνωθεν εντολές, χωρίς συγκαλύψεις, χωρίς τη δαμόκλειο σπάθη της εξουσίας να επικρέμεται πάνω από κάθε δικαστικό λειτουργό που κάνει σωστά τη δουλειά του», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως μπροστά στη νέα πραγματικότητα τα συμφέροντα που θίγονται εξαπολύουν ακραία επίθεση ψεύδους και συκοφαντίας, με «ψεύδη για την πορεία της οικονομίας. Ψεύδη για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς. Ψεύδη για την πορεία των συζητήσεων για το χρέος και την επιστροφή στις αγορές. Ψεύδη για τον διαγωνισμό για τις άδειες».

Ο ρόλος της ΤτΕ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στη χθεσινή συνάντησή του με τον διοικητή της ΤτΕ σημειώνοντας ότι «με τις δηλώσεις του, ο ίδιος ο κος Στουρνάρας, απάντησε ηχηρά στις συκοφαντίες της ΝΔ. Αναγνώρισε ότι η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και αποσυνέδεσε την διενεργούμενη έρευνα των δικαστικών αρχών στο ΚΕΛΠΝΟ, από τις εξελίξεις στο Τραπεζικό Σύστημα». Τόνισε δε στο σημείο αυτό ότι οι σχέσεις της κυβέρνησης με τον διοικητή της ΤτΕ οφείλουν πάντα να κινούνται στο θεσμικό τους πλαίσιο και να προστατεύουν την εμπιστοσύνη και την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος.

Οι διαπραγματεύσεις και το χρέος

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς είπε ότι προχωράνε με τις συνήθεις δυσκολίες, αλλά προχωράνε καλά, και αυτό δείχνει ότι όχι μόνο θα καταφέρει η Ελλάδα να τελειώνει με τη δόση μέχρι το τέλος του μήνα αλλά και ότι επι της ουσίας θα προχωρήσουν τα όσα δεσμεύθηκε ότι θα κάνει από το βήμα της ΔΕΘ, «και πρώτα και κύρια το σημαντικότερο: το πάγωμα των οφειλών στον ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ, που θα ανακουφίσει χιλιάδες μικρούς και μεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες».

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι οι συζητήσεις για το χρέος θα εξελιχθούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των αποφάσεων του Eurogroup του Μαΐου «και πολύ σύντομα θα έχουμε θετικές εξελίξεις οι οποίες θα σημάνουν την αρχή του τέλους της επιτροπείας». Επικαλέστηκε δε τις εκτιμήσεις του επικεφαλής του ESM ότι η Ελλάδα θα καταφέρει σύντομα, εντός του επόμενου έτους να βγει με αξιοπιστία στις αγορές και θα αρχίσει μόνη της να αναχρηματοδοτεί το χρέος της.

Ειδικά για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την αποκατάσταση μιας στρέβλωσης που αποτέλεσε επιλογή των νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων στα χρόνια της κρίσης, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Την επαναφορά δηλαδή σε αυτό που ορίζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Οι τηλεοπτικές άδειες

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε μία από τις μεγαλύτερες τομές στη μεταπολίτευση το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Είπε ότι και το τελευταίο ευρώ θα πάει για τους πολίτες που έχουν ανάγκη και ξεκαθάρισε, ζητώντας να τελειώνει η κοροϊδία και η παραπληροφόρηση: «Αν κάποιος από τους προσωρινούς υπερθεματιστές δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει ή να δικαιολογήσει τα χρήματα του θα εκπέσει το επόμενο δευτερόλεπτο. Δεν θα επιτρέψουμε όμως στους κατά συρροή συκοφάντες και τους καθηγητές της διαπλοκής να μας κουνάνε το δάχτυλο. Διότι κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια».

Η ΕΕ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε εκτενή αναφορά στις πολιτικές πρωτοβουλίες σε διακυβερνητικό επίπεδο για τον οριστικό τερματισμό της λιτότητας και την επιστροφή στην ανάπτυξη στην Ευρώπη

«Δώσαμε μάχες σκληρές, οριακές, όμως ποτέ δεν πήγαμε πίσω από τον ιδρυτικό στόχο του ΣΥΡΙΖΑ. Την εδραίωση μιας άλλης Ευρώπης. Της Ευρώπης που προστατεύει και διευρύνει τα κοινωνικά και εργατικά δικαιώματα. Που εμβαθύνει τη δημοκρατία στο εσωτερικό της», είπε. Αναφερόμενος στην πρώτη Ευρωμεσογειακή Σύνοδο που έγινε στις 9 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, είπε ότι έγινε ένα σημαντικό βήμα συμπόρευσης των χωρών του Νότου για να επισημάνει ότι τις τελευταίες μέρες, αυτές οι επιδιώξεις αρχίζουν να βρίσκουν ευήκοα ώτα πλέον και εντός της ηγεσίας του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος με ενδεικτική την τοποθέτηση του Προέδρου Γιούνκερ, ο οποίος προέρχεται από την κατεξοχήν αντίπαλη πολιτική οικογένεια, στο Ευρωκοινοβούλιο.

Κοινωνικό Κράτος

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στις προσπάθειες της Κυβέρνησης για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, σημειώνοντας ότι φέτος για πρώτη φορά τα σχολεία άνοιξαν στην ώρα τους. Είπε επίσης ότι επόμενος μεγάλος στόχος μέσα σε ένα χρόνο είναι να αλλάξει η εικόνα των νοσοκομείων και το πρώτο βήμα γι αυτό θα είναι οι 10.000 προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού εντός του 2017.

Η δίκαιη ανάπτυξη

Εκτενή αναφορά έκανε και στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για δίκαιη ανάπτυξη, όχι πάνω στα συντρίμμια της εργασίας και του κοινωνικού κράτους αλλά με σχέδιο για διαρκή και καθολική ευημερία.

«Η Ελλάδα των νέων επιστημόνων, με σχεδόν 50% του πληθυσμού να έχει πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης πρέπει να αλλάξει παραγωγικό προσανατολισμό. Από το αποτυχημένο μοντέλο της οικονομίας εντάσεως εργασίας, στρατηγικός μας στόχος είναι το πέρασμα σε μια οικονομία εντάσεως γνώσης και κεφαλαίου. Γιατί έχουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα να το πετύχουμε και πρέπει να επενδύσουμε σε αυτά. Για το λόγο αυτό, προσανατολίζουμε στοχευμένα όλους τους διαθέσιμους πόρους προς αυτή την κατεύθυνση», είπε και πρόσθεσε ότι θα αναληφθούν και πρωτοβουλίες αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες ώστε στηριχθεί η κοινωνική οικονομία και τα συνεργατικά σχήματα και να επανέλθει αυτή η πυρηνική αυτή ιδέα της Αριστεράς στο επίκεντρο της παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Το Συνέδριο

Ο Αλέξης Τσίπρας για το Συνέδριο και τον ρόλο του κόμματος είπε ότι χρειάζεται ένας ΣΥΡΙΖΑ μαζικός, ισχυρός και κοινωνικά γειωμένος. Υπογράμμισε την ανάγκη το κόμμα να γειωθεί με τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα, τον κόσμο της εργασίας, του πολιτισμού και της γνώσης. Να μιλήσει, να κινητοποιήσει, να εμπνεύσει τους νέους και τις νέες της πατρίδας μας. Να γίνει μέρος της λύσης για τη νέα γενιά.

Κάλεσε τις δυνάμεις του κόμματος, στο διάστημα ως το Συνέδριο, να εμπλέξουν τον κόσμο στις διαδικασίες συλλογικής δράσης, να συνεχίσει την παράδοση των ανοιχτών συνελεύσεων, «του τρόπου που έχει διδαχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ από τις πλατείες της δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας».

«Δεν ζητάμε πιστοποιητικά αριστερών φρονημάτων. Όποιος αντιλαμβάνεται την ανάγκη του στόχου που έχουμε θέσει και ανιδιοτελώς επιθυμεί να συμβάλλει, είναι σύμμαχος», είπε ακόμη για το άνοιγμα του κόμματος και ζήτησε να αξιοποιηθούν όλοι για την αδιαμεσολάβητη επαφή με την κοινωνία: «Να αξιοποιήσουμε όλο το στελεχιακό μας δυναμικό, από υπουργούς και βουλευτές μέχρι τις Νομαρχιακές για να ενημερώσουμε τον κόσμο για τη δράση μας. Η αδιαμεσολάβητη επαφή με την κοινωνία είναι όρος για να ξεπεραστεί αυτή η εκστρατεία λάσπης απέναντι στο χώρο μας. Να δώσουμε βάρος στην ενίσχυση της Νεολαίας».

«Έχουμε μπροστά μας ανοιχτές προκλήσεις. Για την αριστερά, για τη χώρα, για την Ευρώπη. Επιλέξαμε να αγωνιστούμε από θέσεις ευθύνης και όχι από τη θέση του σχολιαστή των εξελίξεων. Επιλέξαμε να είμαστε η αριστερά του αποτελέσματος, που παρεμβαίνει ενεργά και αποφασιστικά στην υπόθεση της αλλαγής των κοινωνικών συσχετισμών», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε ότι πυξίδα είναι οι αρχές και οι αξίες για κοινωνική δικαιοσύνη, δημοκρατία, ισότητα, συλλογικότητα.

«Ο δρόμος που έχουμε επιλέξει είναι δύσβατος αλλά έχει προορισμό. Ο προορισμός αυτός δεν είναι άλλος από αυτόν που οραματίστηκαν όσοι αγωνίστηκαν για την πρόοδο, την ειρήνη, τη δημοκρατία. Και το ταξίδι μας μπορεί να έχει άλλοτε ήρεμα νερά και άλλοτε ταραγμένα, όμως για μας - αντίθετα με τον ποιητή - σημασία έχει ο προορισμός. Τα σκυλιά γαβγίζουν αλλά δε δαγκώνουν», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER