Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2016 10:32

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: "Με τους πρόσφυγες θα πάμε μαζί σχολείο"

Γράφτηκε από την
Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: "Με τους πρόσφυγες θα πάμε μαζί σχολείο"

«Με τους πρόσφυγες θα πάμε μαζί σχολείο, θα σπουδάσουμε μαζί, θα δουλέψουμε μαζί, θα ζήσουμε μαζί» αναφέρει η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, με αφορμή την ένταση και τα μικροεπεισόδια, που σημειώθηκαν χθες έξω από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου.

Το γραφείο πόλης της Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, με ανακοίνωσή του καταγγέλλει ότι ορισμένα άτομα ενοχλήθηκαν όταν μέλη της νεολαίας ανήρτησαν, απέναντι από το σχολείο, πανό και άρχισαν να διανέμουν φυλλάδια, θέλοντας να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στα παιδιά των προσφύγων που εντάχθηκαν στο σχολείο. «Μας απείλησαν ότι αν δεν κατεβάσουμε το πανό θα μας δείρουν. Δε δίστασαν μάλιστα την ίδια ώρα που εγκαλούσαν ότι τους παίρνουμε το χώρο, να μας προπηλακίσουν και να χτυπήσουν ορισμένους από εμάς» αναφέρει ότι η ανακοίνωση και κάνει λόγο ότι για «μίσος και μισαλλοδοξία» και για «κρούσματα ξενοφοβίας», που αναπτύσσονται διαρκώς στην περιοχή του Ωραιοκάστρου.

«Το τεράστιο κύμα αλληλεγγύης που δημιούργησε η ελληνική κοινωνία δε θα διαρραγεί από τέτοιες φωνές» επισημαίνει η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζει ότι θα συνεχίσει να παλεύει για να νικήσει η αλληλεγγύη απέναντι στην ξενοφοβία, η ανθρωπιά απέναντι στο μίσος και καταλήγει, το φώς απέναντι στο σκοτάδι και καταλήγει: «με τους πρόσφυγες θα πάμε μαζί σχολείο, θα σπουδάσουμε μαζί, θα δουλέψουμε μαζί, θα ζήσουμε μαζί».

Σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης αστυνομικοί έφθασαν στην περιοχή όταν η ένταση εκτονώθηκε, ενώ δεν έγιναν προσαγωγές και συλλήψεις. 

Χίος: «Τα παιδιά είναι τα θύματα, ας τα προστατεύσουμε» το σκεπτικό της συνέλευσης της Ένωσης Γονέων του νομού

Χωρίς συγκεκριμένη απόφαση αλλά με κυρίαρχο το σκεπτικό -έτσι όπως αυτό εκφράστηκε από τον πρόεδρο της Ένωσης Γονέων νομού Χίου- ότι «τα παιδιά είναι τα θύματα, ας τα προστατεύσουμε» έκλεισε η τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης που, μεταξύ των άλλων, συζήτησε το θέμα της ένταξης των προσφυγόπουλων στην εκπαίδευση.

Στη συνεδρίαση, όπως μεταδίδει ο σταθμός Αιγαίου της ΕΡΤ, επισημάνθηκε ότι στη συγκεκριμένη στιγμή δεν υπάρχει αντικείμενο συζήτησης, αφού για τη Χίο, όπως και για τα άλλα νησιά του Βορείου Αιγαίου, δεν έχει αποφασιστεί κάτι όσο αφορά την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων.

Γενικά, η συζήτηση κινήθηκε σε χαμηλούς τόνους, χωρίς να λείψουν όμως και οι εντάσεις ακόμα και ο προπηλακισμός και συγκεκριμένα από γονέα που παρακολουθούσε τη συνέλευση κατά του προέδρου της ΕΛΜΕ Χίου, Σταύρου Σταυρινούδη, ο οποίος και προσπαθούσε να εξηγήσει ότι έγγραφο που κυκλοφόρησε για τις τάξεις ένταξης αφορούσε πάγια εδώ και χρόνια διαδικασία στον χώρο της εκπαίδευσης και αφορά γενικά τα παιδιά που δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα στα τμήματα.

Η πλήρης έλλειψη ενημέρωσης των γονέων ήταν χαρακτηριστικό στοιχείο που φάνηκε από τη συζήτηση, ενώ καθοριστική ήταν η τοποθέτηση του εκπροσώπου συλλόγου γονέων δημοτικού σχολείου και αστυνομικού στο επάγγελμα και μάλιστα στον τομέα της πρώτης υποδοχής προσφύγων- μεταναστών, Γιώργου Αμέντα, ο οποίος συνέστησε ψυχραιμία και σύνεση. «Μόνο αν είμαστε ενωμένοι, μπορούμε να κρατηθούμε» σημείωσε, για να τονίσει πως δεν υπάρχει θέμα σε αυτή τη φάση για τη Χίο.

Από την πλευρά των συλλόγων του 3ου και 8ου δημοτικών σχολείων, η μόνη παρατήρηση που τέθηκε είναι τα παιδιά να μοιραστούν στις σχολικές μονάδες και να μην τα φιλοξενήσουν αποκλειστικά οι κοντινές στις δομές των προσφύγων.

Δεν έλειψαν όμως και οι ακραίες φωνές που μίλησαν για κινδύνους ισλαμοποίησης της Χίου. Στη συνέλευση τονίστηκε πάντως ότι ο μόνος αρμόδιος για έλεγχο των συνοδευτικών εγγράφων μαθητών για εγγραφή είναι ο εκάστοτε διευθυντής της σχολικής μονάδας και όχι οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER