Πέμπτη, 03 Νοεμβρίου 2016 09:54

Με ομιλία Τσίπρα η έναρξη της Ευρω-αραβικής Συνόδου στην Αθήνα

Γράφτηκε από την
Με ομιλία Τσίπρα η έναρξη της Ευρω-αραβικής Συνόδου στην Αθήνα

Με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης διεξάγεται σήμερα και αύριο (3 και 4 Νοεμβρίου) στην Αθήνα η Ευρω-αραβική Σύνοδος «Εταίροι για την Ανάπτυξη», για τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Aραβικού κόσμου με στόχο να αναπτυχθεί μια πιο αντιπροσωπευτική και δυναμική πλατφόρμα για την διεξαγωγή συζητήσεων για μια ευρωαραβική στρατηγική συνεργασία και συμμαχία μεταξύ των δύο οικονομικών και πολιτικών ενώσεων.

Το πρώτο ευρωαραβικό παγκόσμιο συνέδριο αναμένεται να θέσει τα θεμέλια για έναν δραστήριο και ουσιαστικό ευρωαραβικό διάλογο. Το συνέδριο διεξάγεται υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου., ενώ στο συνέδριο θα πραγματοποιήσει χαιρετισμό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Την εναρκτήρια ομιλία στην Ευρω-Αραβική Σύνοδο , θα εκφωνήσει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Μεταξύ των βασικών θεμάτων που αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων είναι το νέο πρότυπο της ευρωαραβικής συνεργασίας, η δημιουργία μιας νέας οικονομίας στην Ελλάδα, ο οικονομικός μετασχηματισμός του αραβικού κόσμου, η οικοδόμηση μιας νέας προοπτικής στον τομέα της ενέργειες και οι προοπτικές για την Ελλάδα στον τομέα της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων.

Εκτός από τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, από ελληνικής πλευράς θα συμμετάσχουν ακόμα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής αναπτυξης Μάρκος Μπόλαρης , ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, η αναπληρωτής υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντούρα, ο ΓΓ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ Γιώργος Τσίπρας, η προέδρος της Εθνικής Τράπεζας και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Λούκα Κατσέλη, ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο προέδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, οι πρώην υπουργοί Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Πέτρος Δούκας, Γ. Μανιάτης και άλλοι.

Αλέξης Τσίπρας: "Η Ελλάδα αναδύεται δυναμικά από έξι χρόνια οικονομικής κρίσης, αναβαθμίζοντας τον ρόλο της" 

 

Κάλεσμα για ένα νέο όραμα για τις ελληνοαραβικές και ευρωαραβικές σχέσεις, ένα νέο συνολικό όραμα, που σήμερα είναι περισσότερο απαραίτητο από ποτέ για το μέλλον των ευρωαραβικών σχέσεων στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων, της ενέργειας και του τουρισμού, απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας, με την εναρκτήρια ομιλία του στην πρώτη Ευρω-Αραβική Σύνοδο: «Εταίροι για την Ανάπτυξη», που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε το σημείο καμπής στο οποίο βρίσκεται η χώρα, σημειώνοντας ότι «αναδύεται δυναμικά από έξι χρόνια οικονομικής κρίσης, αναβαθμίζοντας σταθερά τον ρόλο της, ως πυλώνα ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή μας». Αναφέρθηκε στα βήματα που έχουν τροχιοδρομηθεί για την υλοποίηση των αποφάσεων για την ελάφρυνση του χρέους και εν συνεχεία τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Σημείωσε ότι η Ελλάδα «αναδύεται δυναμικά από έξι χρόνια οικονομικής κρίσης, αναβαθμίζοντας σταθερά τον ρόλο της -του πυλώνα ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή μας».

Υπογράμμισε την έμφαση που δίνει η χώρα στην ανάπτυξη, που δεν θα έχει όμως τις παθογένειες και τις αδυναμίες του παρελθόντος, και υπογράμμισε τη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας ως γέφυρας ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή και των «τεράστιων δυνατοτήτων» για επενδύσεις αμοιβαία επωφελών που προσφέρει η χώρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ενώπιον εκπροσώπων κυβερνήσεων και υψηλών αξιωματούχων αραβικών κρατών και της ΕΕ, μελών της ελληνικής κυβέρνησης, εκπροσώπων Οργανισμών, 10 Επιμελητηρίων, 15 επενδυτικών funds, 40 εταιρειών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από τον αραβικό κόσμο, ο Έλληνας πρωθυπουργός απηύθυνε κάλεσμα να τεθούν από κοινού οι βάσεις για το νέο όραμα στις ελληνοαραβικές και ευρωαραβικές σχέσεις: «Θέλω να σας καλέσω να συνειδητοποιήσετε την καμπή στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα, τις μεγάλες ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά και να αξιοποιήσετε τη μεγάλη αλλαγή που συντελείται στην Ελλάδα, προκειμένου να θέσουμε μαζί τις βάσεις για ένα νέο όραμα ελληνοαραβικής και ευρωαραβικής οικονομικής συνεργασίας».

Η Ελλάδα γέφυρα Ευρώπης-Μέσης Ανατολής

«Η Ελλάδα ήταν πάντα και θα παραμείνει η γέφυρα, το σταυροδρόμι των πολιτισμών, και η γέφυρα ανάμεσα σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή» τόνισε ο Αλ.Τσίπρας, για να υπογραμμίσει ότι «πλέον μπορεί να είναι και η γέφυρα της οικονομικής, εμπορικής συνεργασίας». «Τα αποτελέσματα» είπε «θα είναι αμοιβαία επωφελή και για την Ελλάδα και για τον Αραβικό κόσμο και τις επιχειρήσεις σας, κυρίως όμως για το μεγάλο όραμα της ειρήνης και της σταθερότητας στην εύθραυστη περιοχή». 

Ανέπτυξε τρία βασικά στοιχεία τα οποία αναδεικνύει η σημερινή διάσκεψη για το μέλλον της ευρωαραβικής και της ελληνοαραβικής συνεργασίας:

   -Πρώτον, βασίζεται στη στενή συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και την κοινωνία των πολιτών.

   -Δεύτερον, η διάσκεψη πραγματοποιείται σε μία κρίσιμη περίοδο, που επιβάλλεται η ενίσχυση της ευρωαραβικής συνεργασίας για την αντιμετώπιση μεγάλων διεθνών προκλήσεων, όπως η τρομοκρατία, το προσφυγικό και η μετανάστευση. «Μια περίοδο που απαιτεί γενναία βήματα, για την ειρήνη και σταθερότητα στη Συρία, στο Ιράκ, στη Λιβύη, στην Υεμένη. Και βέβαια - ως προς το Παλαιστινιακό- για την επανέναρξη αξιόπιστων συνομιλιών, με στόχο τη δίκαιη λύση στη βάση δύο κρατών που συνυπάρχουν με ασφάλεια. Με την ίδρυση ενός ανεξάρτητου, βιώσιμου Παλαιστινιακού κράτους επί τη βάσει των συνόρων του 1967, με πρωτεύουσα τα Ανατολικά Ιεροσόλυμα».

   -Τρίτον, η σημερινή διάσκεψη πραγματοποιείται στην Ελλάδα, που έχει ισχυρούς δεσμούς σε όλα τα επίπεδα με τον Αραβικό κόσμο, που διαχρονικά «έχει αποτελέσει λιμάνι και γέφυρα μεταξύ της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής», «μια παρακαταθήκη εμπιστοσύνης σ' ένα ρευστό και συγκρουσιακό παγκόσμιο και περιφερειακό περιβάλλον». Μια χώρα, όπως είπε, που προωθεί συστηματικά, στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, τη συνεργασία με τις αραβικές χώρες. Υπενθύμισε τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει η Ελλάδα (Σύνοδος Κορυφής των Αθηνών των 7 μεσογειακών χωρών της ΕΕ), την προώθηση σχημάτων συνεργασίας -διμερώς ή και τριμερώς μαζί με την Κύπρο- με την Αίγυπτο, την Ιορδανία, το Λίβανο, την Παλαιστίνη και άλλες αραβικές χώρες, τη διοργάνωση σημαντικών περιφερειακών πρωτοβουλιών για τη Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Σημείωσε ότι η Ελλάδα δίνει, παρά τις δυσκολίες καθημερινά, τον αγώνα για τη στήριξη και την αξιοπρέπεια των εκταοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών από τη Μέση Ανατολή που διέσχισαν ή διαμένουν στη χώρα μας. 

Σημαντικές εμπορικές σχέσεις Ελλάδας-Αραβικού Κόσμου

«Σήμερα υπάρχουν πλέον οι αντικειμενικές συνθήκες για να προωθήσουμε παραγωγικές επενδύσεις αμοιβαία επωφελείς για τις χώρες μας και τους λαούς μας» εκτίμησε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας τις σημαντικές εμπορικές σχέσεις της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο: εξαγωγές στις αραβικές χώρες αγροτικών προϊόντων, μηχανολογικού εξοπλισμού, τηλεπικοινωνιακού υλικού, πλαστικών, πετρελαιοειδών και οικοδομικών υλικών. Εισαγωγή υδρογονανθράκων, φυσικού αερίου και πετρελαίου, χημικών, λιπασμάτων, τροφίμων. Σημαντική επιχειρηματική παρουσία στην Αίγυπτο και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στους τομείς των κατασκευών, της ενέργειας, της αγροτικής παραγωγής, της ναυτιλίας, της ενέργειας του τουρισμού και των νέων τεχνολογιών. Υπενθύμισε ότι στην πρόσφατη 4η τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, στο Κάιρο, διαμορφώθηκε το πλαίσιο για περαιτέρω συνέργιες, προσθέτοντας ότι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον και συμμετοχή των αραβικών χωρών στις τηλεπικοινωνίες, την πληροφορική, την τραπεζική, τη ναυπηγική και τις ΑΠΕ. Η πιο πρόσφατη είναι η συμμετοχή κεφαλαίων του 'Αμπου Ντάμπι, μέσω της Al Maabar και της GlobalInvestment Group στο Ελληνικό, σε μια μεγάλη επένδυση που υπολογίζεται ότι τελικώς θα ανέλθει στα 8 δισ. ευρώ και θα συμβάλει στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 2%. Εξίσου σημαντική, χαρακτήρισε και τη συμμετοχή αραβικών κεφαλαίων ύψους 400 εκατ. ευρώ από το 'Αμπου Ντάμπι και το Κουβέιτ στην πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης.

«Σταθεροποιήσαμε την οικονομία μας, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για ανάκαμψη»

Περιγράφοντας το σημείο στο οποίο βρίσκεται σήμερα η χώρα, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι, με δυσκολίες, βήμα-βήμα, σταθεροποιήσαμε την οικονομία μας και δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για ανάκαμψη, με μόνιμα χαρακτηριστικά και βασικότερο στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας.

Ανέφερε ότι εφαρμόζονται δραστικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος και στην οικονομία, όπως: πάταξη της γραφειοκρατίας, μείωση του χρόνου αδειοδότησης επιχειρήσεων και επενδύσεων, νέος αναπτυξιακός νόμος που δίνει κίνητρα σε ξένους επενδυτές, αντιμετώπιση λαθρεμπορίου, φοροδιαφυγής. «Τα δημόσια οικονομικά μας είναι πλέον σε τάξη», το τραπεζικό σύστημα έχει ισχυροποιηθεί, οι καταθέσεις επιστρέφουν, πρόσθεσε. 

Σημείωσε ότι η χώρα τήρησε τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της συμφωνίας, για την πρώτη αξιολόγηση και αποδείχτηκε ότι υπάρχει μεταρρυθμιστική βούληση στην Ελλάδα.

Υπογράμμισε ότι βρισκόμαστε τώρα στο σημείο όπου οι παρεμβάσεις για τις οποίες έχουν δεσμευτεί οι εταίροι για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μέσο-μακροπρόθεσμα, πρέπει να αποφασιστούν.

«Τον Δεκέμβριο θα αποφασιστούν τα άμεσα μέτρα παρεμβάσεων στο χρέος και σταθερή μας άποψη είναι ότι αμέσως πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση και για τις μελλοντικές αναγκαίες παρεμβάσεις σε σχέση με το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2018 και μετά», επανέλαβε ο κ. Τσίπρας. Είπε ότι, παράλληλα, θα ανοίξει ο δρόμος για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, το οποίο αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα για την επιστροφή μας στις αγορές και της οριστικής απεμπλοκής από δανειακές συμβάσεις που συνοδεύονται από μνημόνια.

Έχοντας αναφερθεί στα απαραίτητα βήματα για την εξασφάλιση και την επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι, από την άλλη πλευρά, η μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2018 θα συμβάλει στην απελευθέρωση πόρων αναγκαίων για τη μείωση των φορολογικών βαρών σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, την αύξηση των επενδύσεων και την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής, η οποία υποχώρησε δραματικά τα προηγούμενα χρόνια.

Έμφαση στην ανάπτυξη, την πραγματική οικονομία

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι το μεγάλο στοίχημα για την χώρα είναι να ξαναμπεί μπροστά η μηχανή της οικονομίας, χωρίς τις παθογένειες και τις αδυναμίες του παρελθόντος. Γι' αυτό, είπε, χρειάζονται τομές και στροφή (ακόμα και στη δημόσια συζήτηση) στην πραγματική οικονομία και όχι εμμονή στη συζήτηση επί των δημοσιονομικών.

Σε αυτό το πλαίσιο επισήμανε τη σημασία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, αναφέροντας: «Έχω δηλώσει ξανά και ξανά ότι πρέπει να σταματήσουμε να θεωρούμε το υπουργείο Οικονομικών το πιο σημαντικό υπουργείο στον τόπο, αλλά το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης». 

Υπογράμμισε τις «τεράστιες δυνατότητες» που μπορεί να προσφέρει η Ελλάδα, η οποία «τοποθετημένη στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, αποτελεί διαμετακομιστικό κέντρο για τα προϊόντα της Ασίας και της Μέσης Ανατολής προς την Ευρώπη και αντίστροφα».

«Είμαστε βασικός ενεργειακός παίχτης σε όλη την ευρύτερη περιοχή με πολλά σημαντικά έργα σε εξέλιξη (TAP, IGB, η αναβάθμιση του τερματικού LNG στη Ρεβυθούσα και ο σχεδιαζόμενος FSRU στην Αλεξανδρούπολη) σημείωσε και μίλησε για τις «ανυπολόγιστες δυνατότητες» του ελληνικού τουρισμού. Τέλος, αναφέρθηκε στις σύγχρονες υποδομές μεταφορών και δικτύων και επιστημονικό δυναμικό, που διαθέτει η χώρα. 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER