Πέμπτη, 01 Δεκεμβρίου 2016 15:16

Η κυβέρνηση θα στηρίζει το ιεραποστολικό έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας

Γράφτηκε από την
Η κυβέρνηση θα στηρίζει το ιεραποστολικό έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας

Την κοινή πολιτική βούληση για την ενίσχυση του ιεραποστολικού έργου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, εξέφρασαν ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Γαβρόγλου και οι υφυπουργοί Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης και Τέρενς Κουίκ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης εργασίας που είχαν το μεσημέρι με τον πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β', στο υπουργείο Εξωτερικών.

 Μία συνάντηση ιδιαίτερα εγκάρδια, στην οποία συζητήθηκαν θέματα που άπτονται του κοινού ενδιαφέροντος και μπορούν να λυθούν, όπως τονίστηκε από τους τρεις υπουργούς, προς το καλό των πατριαρχείων και γενικότερα του Ελληνισμού. «Ειδικότερα, συζητήσαμε για μορφωτικές και πολιτιστικές δράσεις, τις οποίες μπορούμε να έχουμε στο εξωτερικό, γεγονός που θα μας επιτρέψει να προβάλλουμε ακόμα περισσότερο τη χώρα μας και να ισχυροποιήσουμε τους δεσμούς μας εκεί όπου δεν μπορούμε να φτάσουμε με άλλους τρόπους», τόνισε ο κ. Αμανατίδης.

Εντυπωσιασμένος από το κοινωνικό έργο του Πατριαρχείου δήλωσε ο κ. Γαβρόγλου, αμέσως μετά τη συνάντηση καθώς, όπως είπε, η αποστολή στην Αφρική «έχει έναν ειδικό χαρακτήρα και ένα ειδικό βάρος». «Πέρα από τον εντυπωσιασμό», δεσμεύθηκε ότι θα προσπαθήσει ως υπουργός Παιδείας να συμβάλλει και να διευκολύνει «το συγκλονιστικά σύνθετο έργο του Πατριαρχείου».

«Η προσοχή της κυβέρνησης είναι στην επίλυση των προβλημάτων των πατριαρχείων», υπογράμμισε από την πλευρά του ο κ. Αμανατίδης, επισημαίνοντας ότι «πατριαρχεία, Ελληνισμός και ορθοδοξία είναι μαζί». Ο ίδιος ευχαρίστησε, τόσο τον υπουργό Παιδείας όσο και τον πατριάρχη Αλεξανδρείας, για την συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών, τον μεν πρώτο για «την ευαισθησία να σκύψει στα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζουν τα πρεσβυγενή μας πατριαρχεία», ένας χώρος για τον οποίο έχει την ευθύνη από την πλευρά της κυβέρνησης, και τον δεύτερο για το τεράστιο ιεραποστολικό έργο που επιτελεί στην αφρικανική ήπειρο το οποίο, όπως σημείωσε, «μέσα από κοινές δράσεις ως κυβέρνηση και ως ΥΠΕΞ από τον κ. Κοτζιά θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Αμανατίδης στον πολύ σημαντικό ρόλο του πατριάρχη Αλεξανδρείας στη Μεγάλη και Αγία Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι στην Κρήτη, καθώς είναι το δεύτερο τη τάξει Πατριαρχείο μετά το Οικουμενικό. «Η παρουσία του εκεί, οι τοποθετήσεις του και οι παρεμβάσεις του έπαιξαν μεγάλο ρόλο, έτσι ώστε να ευοδοθεί με τη μεγαλύτερη επιτυχία η Σύνοδος», ανέφερε.

«Την Αλεξάνδρεια δεν τη λησμονάμε, θέλουμε να ακούγεται η ελληνική λαλιά», είπε ο κ. πατριάρχης, επισημαίνοντας ότι αύριο επιστρέφει «στην πόλη του Καβάφη πιο δυνατός». «Πρέπει να συναντήσω το παρελθόν με τα ιδρύματά μας, τα σχολεία μας, τα γηροκομεία, τις εκκλησίες, ενώ μπροστά βλέπω ένα ελπιδοφόρο μέλλον που λέγεται Αφρική, στην οποία έχω δουλέψει χρόνια και χρόνια», προσέθεσε.

Ο πατριάρχης Αλεξανδρείας εξέφρασε τη χαρά του για τα ιεραποστολικά σχολεία της Αφρικής, όπου «ακούγεται η ελληνική λαλιά». «Με υποδέχονται στην ελληνική γλώσσα, με τον εθνικό μας ύμνο. Δεν θέλω να τους κάνω Έλληνες, αλλά αυτοί θαυμάζουν την ιστορία μας και παρακολουθούν το πρόγραμμα που τους προσφέρουμε και τους τονίζω ότι κάτω από τον ήλιο υπάρχει μία θέση και γι' αυτά τα παιδιά», υπογράμμισε. Παράλληλα, εξέφρασε «ένα μεγάλο ευχαριστώ», τόσο στους υπουργούς, όσο και στον πρωθυπουργό, που «με συναντά τακτικά, με ακούει και με βοηθάει». «Να ξέρετε ότι η Ελλάδα μας υπάρχει, ζει σε αυτά τα δύσκολα μέρη. Εκτός από την Αίγυπτο, όπου ζούμε 2.000 χρόνια από τον στρατηλάτη Αλέξανδρο μέχρι σήμερα, το Πατριαρχείο είναι ένας φάρος, με τις βιβλιοθήκες, με τα ιδρύματά μας. Και βλέπουμε μπροστά στο μέλλον», συμπλήρωσε.

Στη συνάντηση εργασίας συμμετείχαν ο γγ Θρησκευμάτων Γιώργος Καλατζής, ο ειδικός γραμματέας Θρησκευτικής και Πολιτιστικής Διπλωματίας, Ευστάθιος Λιανός-Λιάντης, ο μητροπολίτης Γουινέας Γεώργιος και οι διευθυνές του διπλωματικού και του πολιτικού γραφείου του κ. Αμανατίδη, Γιώργος Ψιάχας και Φώτης Κοντός, αντίστοιχα.

Τέλος, ο κ. Κουίκ, μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον κ. Θεόδωρο, ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί την Αλεξάνδρεια στις 18 και 19 Δεκεμβρίου και αμέσως μετά, θα μεταβούν μαζί με τον πατριάρχη στο Κάιρο, επ' ευκαιρία της ενθρόνισης επισκόπου. Όπως εξήγησε, βασικό θέμα της συνάντησης ήταν ο σχεδιασμός του ταξιδιού που θα ήθελε να κάνει «σε εκείνους τους Έλληνες που δεν έχουν δει ποτέ την Ελλάδα μπροστά τους, στους Έλληνες στις χώρες της Αφρικής». «Εκτός από τη Νότια Αφρική, την Αιθιοποία και την Αίγυπτο, μιλάμε για Κινσάσα, Κονγκό, Ζαϊρ, Ζιμπάμπουε και Μποτσουάνα, εκεί όπου και η Εκκλησία έχει κάνει ένα εκπληκτικό ιεραποστολικό έργο, εκεί όπου υπάρχει μία δυνατή ομογένεια, την οποία θα πρέπει η ελληνική πολιτεία να τη στηρίζει με κάθε τρόπο», σημείωσε ο κ. Κουίκ.

Στη συνέχεια ο πατριάρχης Αλεξανδρείας, συνοδευόμενος από τον κ. Αμανατίδη, μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου αυτήν την ώρα συναντάται με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER