Δευτέρα, 05 Δεκεμβρίου 2016 12:17

Αλ.Τσίπρας: "Ώρα να δείξει η Ευρώπη αλληλεγγύη στην Ελλάδα"

Γράφτηκε από την
Αλ.Τσίπρας: "Ώρα να δείξει η Ευρώπη αλληλεγγύη στην Ελλάδα"

Οι ευρωπαϊκές εξελίξεις, καθώς και οι εξελίξεις στο Κυπριακό, το προσφυγικό, η πορεία της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς και θέματα διμερών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Κυπριακό, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την επανεκκίνηση των συνομιλιών, ενώ επανέλαβε την πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης για την ανάγκη εξεύρεσης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, με κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων. Τονίστηκε, εξάλλου, η σημασία του Κυπριακού για τις μελλοντικές σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

Σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό, υπογραμμίστηκε η ανάγκη για διατήρηση και εφαρμογή της Συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας.

Τονίστηκε επίσης, ότι ο σεβασμός των Διεθνών Συνθηκών και του Διεθνούς Δικαίου αποτελούν απαραίτητο όρο για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και για την θετική προοπτική των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας.

Σε ό,τι αφορά την πορεία του ελληνικού προγράμματος, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα σε σχέση με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ενώ επεσήμανε ότι η αναζωπύρωση της αβεβαιότητας στην Ευρώπη επιβάλλει το συντομότερο δυνατόν συνολική συμφωνία και ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Τέλος, ο πρωθυπουργός έθεσε για μια ακόμη φορά το ζήτημα των επανορθώσεων και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου.

«Γνωρίζετε καλύτερα απ’ όλους ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη καμπή και η Γερμανία, ως ηγέτιδα δύναμη της Ευρώπης, έχει μεγάλη ευθύνη και για τα αδιέξοδα, αλλά και για την δυνατότητα να βρεθεί μια προοπτική διεξόδου» τόνισε, μεταξύ άλλων, κατά τη σημερινή του συνάντηση με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και υπογράμμισε, πως «όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, ότι η μεγάλη απειλή είναι η άνοδος της ακροδεξιάς και του αδιέξοδου λαϊκισμού των δυνάμεων αυτών, καθώς επίσης και να συνειδητοποιήσουμε πως μόνο με πολιτικές τιμωρίας, χωρίς πολιτικές συνοχής και κοινωνικής αλληλεγγύης, η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά».

«Η χώρα μου δέχθηκε σχεδόν όλες τις κρίσεις τις μεγάλες της Ευρώπης, ευτυχώς όχι την κρίση ασφάλειας, αλλά δέχθηκε μεγάλα πλήγματα από την οικονομική κρίση και την προσφυγική κρίση ανέφερε ο πρωθυπουργός», ενώ τόνισε, ότι «ο ελληνικός λαός έχει κάνει μεγάλες θυσίες στο όνομα της Ευρώπης και έχει έλθει πλέον η ώρα η Ευρώπη να στρέψει το ενδιαφέρον της με αλληλεγγύη και στον ελληνικό λαό, ώστε να υπάρξει μια θετική διέξοδος και σε ό,τι αφορά την κρίση την οικονομική από την οποία πρέπει κάποια στιγμή να ξεφύγουμε, αλλά και σε ό,τι αφορά την προσφυγική κρίση που είναι μια ευρωπαϊκή υπόθεση».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι «έχουμε να πούμε πολλά και για την Κύπρο, που είναι μια μεγάλη πληγή εδώ και 42 χρόνια» και πρόσθεσε πως «θα προσπαθήσουμε όλοι, και η δική σας συνεισφορά είναι σημαντική, να βρούμε μια βιώσιμη λύση. Υποδεχόμαστε ένα πολύ καλό φίλο και πιστεύουμε ότι έχετε να δώσετε πάρα πολλά πράγματα και στη χώρα σας αλλά και γενικότερα στην Ευρωπαϊκή υπόθεση» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Στην απάντησή του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίησή του που επισκέπτεται τη χώρα μας και εκτίμησε ότι σήμερα «οι σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο».

«Θυμάμαι ότι ήταν μία από τις πρώτες επισκέψεις που έκανα, στη δεύτερή μου θητεία ως υπουργός Εξωτερικών, εδώ στην Αθήνα. Εν τω μεταξύ, στο μεσοδιάστημα, βρέθηκα επανειλημμένα εδώ και ήταν φορές που οι διμερείς σχέσεις δεν ήταν οι καλύτερες μεταξύ των χωρών μας. Όμως, σκεπτόμενος τις πρώτες ώρες που βρέθηκα στην Ελλάδα, χθες, αλλά και σήμερα, μπορώ να πω ότι είναι αισθητή η εντύπωση που έχω ότι οι σχέσεις μας είναι πολύ καλύτερες και νομίζω ότι και οι δύο πλευρές εργαστήκαμε σκληρά, έτσι ώστε να βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. Είναι υποχρέωση και των δύο μας, όμως, απέναντι στις χώρες μας, αλλά και απέναντι στην Ευρώπη» είπε ο κ. Σταϊνμάγερ, ενώ αναφερόμενος στις εκλογές στην Αυστρία και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ιταλία, την ικανοποίηση του για το αποτέλεσμα των αυστριακών εκλογών και την ανησυχία του για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ιταλία.

«Ήταν» είπε, «μια Κυριακή με ανάμικτες εντυπώσεις, που μας ήρθαν και από την Αυστρία και από την Ιταλία και μπορεί να χαιρόμαστε για το γεγονός ότι οι ψηφοφόροι στην Αυστρία δεν εξέλεξαν τον υποψήφιο των λαϊκιστικών δυνάμεων. Ωστόσο, πρόσθεσε, «παρακολουθούμε με ανησυχία το αποτέλεσμα στην Ιταλία. Νομίζω ότι ο Ρέντσι έκανε το σωστό και το απαραίτητο. Ωστόσο, δεν ψήφισαν γι’ αυτόν οι εκλογείς. Δεν πρόκειται, βεβαίως, για κάποια πολιτειακή κρίση. Πρόκειται, όμως, για μια κυβερνητική κρίση στη χώρα εκείνη, που θα πρέπει να επιλυθεί και σίγουρα δεν είναι ένα θετικό μήνυμα το οποίο εκπέμπεται προς την Ευρώπη σε μια δύσκολη εποχή.

Στο πλαίσιο αυτό, είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων που βρίσκομαι κοντά σε έναν Έλληνα, για τον οποίο γνωρίζω ότι έχει τις ίδιες αντιλήψεις όπως και εμείς, είναι φιλικός προς την Ευρώπη, αλλά καταβάλλει και θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ύστερα από την έξοδο της Βρετανίας, για να μπορέσει να εξασφαλιστεί η συνοχή των υπολοίπων κρατών - μελών της Ευρώπης.

Σε ό,τι φορά την Ελλάδα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, τόνισε ότι έχει «πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι η Ελλάδα και ο πρωθυπουργός της δεν βρίσκονται σε εύκολη κατάσταση, δεν είναι εύκολα τα πράγματα για την Ελλάδα και τον πρωθυπουργό της, δεδομένου ότι αφενός αντιμετωπίζει μια οικονομική κρίση αφετέρου έχει να αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο, το κυρίως βάρος του μεταναστευτικού και επίσης έχει να αντιμετωπίσει τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό».

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER