Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2017 10:02

Κυρ. Μητσοτάκης: "Η Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο"

Γράφτηκε από την
Κυρ. Μητσοτάκης: "Η Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο"

Χρειάζεται ψυχραιμία στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της Τουρκίας, με την απαραίτητη εθνική αυτοπεποίθηση, και δεν υπάρχει λόγος να συγκληθεί το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών γι' αυτό το θέμα, επισήμανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σημείωσε ότι η ενημέρωση και οι συνεννοήσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης γίνονται με άλλους τρόπους, ενώ παρατήρησε πως το θέμα της μη έκδοσης των οκτώ Τούρκων αξιωματικών αφορά αποκλειστικά την ελληνική Δικαιοσύνη.

«Η χώρα έχει βρεθεί και στο παρελθόν αντιμέτωπη με σκηνικά κλιμακούμενης έντασης στο Αιγαίο, τα οποία πρέπει πάντα να αντιμετωπίζονται με ψυχραιμία, αλλά ταυτόχρονα και με την απαραίτητη εθνική αυτοπεποίθηση. Δεν είναι η ώρα ούτε για μεγάλες κορόνες και πολλές φορές δεν είναι και οι δημόσιες δηλώσεις ο ενδεδειγμένος τρόπος να αντιμετωπίζονται αυτά τα ζητήματα» είπε ο κ. Μητσοτάκης σε κοινή συνέντευξη που έδωσε σε τρεις ραδιοφωνικούς σταθμούς της Θεσσαλονίκης (FM 100, Ράδιο Θεσσαλονίκης, Focus FM).

«Η Ελλάδα εξακολουθεί προφανώς και σήμερα να στέλνει ένα μήνυμα φιλίας και καλής γειτονίας προς την Τουρκία, αλλά, ταυτόχρονα, το μήνυμα θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στις διεθνείς συνθήκες και στους άτυπους κανόνες των σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ δύο χωρών που είναι καταδικασμένες από την ίδια τη γεωγραφία να συνυπάρχουν σε μια ευαίσθητη περιοχή» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Από εκεί και πέρα δεν θέλω να πω κάτι περισσότερο δημόσια για το ζήτημα αυτό. Θέλω απλά να πω ότι ενίοτε μπορεί να υπάρχουν και επικοινωνίες ενημερωτικές, οι οποίες γίνονται και με εμένα και με στελέχη τα οποία χειρίζονται αυτούς τους τομείς, οι οποίες δεν ανακοινώνονται. Δεν αισθάνομαι ότι είμαστε σε κενό ενημέρωσης. Το ζήτημα της μη έκδοσης των "8" είναι ένα ζήτημα που αφορά το κράτος δικαίου και δεν είναι σε καμία περίπτωση ένα ζήτημα που αφορά την εξωτερική πολιτική. Η ελληνική Δικαιοσύνη δρα ανεξάρτητα, η Ελλάδα είναι ένα ευρωπαϊκό κράτος με θεσμούς και με αρχές και αυτές οι αρχές, αυτοί οι θεσμοί, δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από κανέναν. Από εκεί και πέρα θέλω να θυμίσω ότι η συμφωνία την οποία έχει κάνει η Τουρκία (σ.σ. για το προσφυγικό) δεν είναι μόνο με την Ελλάδα. Είναι συνολικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι μια συμφωνία η οποία έχει και οικονομικό αντικείμενο για την Τουρκία. Είναι μια συμφωνία, η οποία δρομολογήθηκε σε μια κατάσταση έκτακτης κρίσης, ως ένα αναγκαίο εργαλείο για να σταματήσουν οι ροές προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία προς την Ελλάδα. Η συμφωνία αυτή έχει μερικώς δουλέψει κι ένας από τους λόγους που η συμφωνία δεν δουλεύει, όπως θα έπρεπε, έχει να κάνει με το γεγονός ότι δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει, λόγω διαχειριστικής ανικανότητας, να μπορεί να επεξεργάζεται με ταχύτητα αιτήσεις ασύλου, ώστε αυτοί τελικά που δεν απολαμβάνουν του προνομίου του ασύλου να επιστρέφονται στην Τουρκία».

Σε ερώτηση για τον ισχυρισμό του προέδρου της Τουρκίας Ερντογάν ότι ο 'Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας του είχε υποσχεθεί πως σε 15 μέρες θα είχε λύσει το θέμα με τους "8" στρατιωτικούς ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι Έλληνας πρωθυπουργός, κατ΄ ιδίαν, έδωσε δέσμευση στον Τούρκο πρόεδρο ότι το ζήτημα αυτό θα λυθεί, όταν το ζήτημα αυτό αφορά αποκλειστικά την ελληνική Δικαιοσύνη».

«Ο Τσίπρας είναι ψεύτης και η κυβέρνηση παράλυτη» υποστήριξε ο πρόεδρος της ΝΔ

Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα τον οποίο χαρακτήρισε «ψεύτη» εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζοντας την αγωνία του για το μέλλον της χώρας και ζητώντας για μια ακόμα φορά εκλογές. Ο πρόεδρος της ΝΔ, σε κοινή συνέντευξη που παραχώρησε σε τρεις ραδιοφωνικούς σταθμούς της Θεσσαλονίκης, τόνισε πως πίσω από τη σκληρή στάση των δανειστών κρύβεται μια συνολική αμφισβήτηση της δυνατότητας της ελληνικής κυβέρνησης να διαχειριστεί την κρίση.

«Οι πιστωτές ζητούν μέτρα γιατί δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση. Βρισκόμαστε σε συνολική σκλήρυνση της στάσης τους. Τώρα έρχεται ο λογαριασμός για τα δύο χρόνια ανικανότητας και ψεμάτων. Έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση που δεν πιστεύει στις διαρθρωτικές αλλαγές. Υπάρχει ουσιαστικό ζήτημα αμφισβήτησης του πυρήνα της συμφωνίας της χώρας» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, εκφράζοντας την απορία γιατί η κυβέρνηση δεν έχει κλείσει τόσο καιρό τα ουσιαστικά ζητήματα που αφορούν την αξιολόγηση και τα οποία έχουν να κάνουν με αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. 

«Η κυβέρνηση δεν ξέρει τι της γίνεται. Είναι εγκλωβισμένη. Ο κόσμος ξέρει ότι ο κ. Τσίπρας είναι ψεύτης. Υπάρχουν 3 λέξεις που περιγράφουν την κυβέρνηση: Ψέματα, ανικανότητα και φόροι» είπε χαρακτηριστικά, ζητώντας και πάλι εκλογές.

Χαρακτηρίζοντας «παράλυτη» την κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως ο κ. Τσίπρας δεν είναι σε θέση να οδηγήσει τη χώρα στις αγορές το 2018, επισημαίνοντας πως ήδη στο εξωτερικό έχουν επανέλθει τα σενάρια ενός Grexit. «Όσο πιο γρήγορα έρθει η πολιτική αλλαγή τόσες περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να βγει η χώρα από την κρίση» είπε, κλείνοντας μάλιστα και κάθε συζήτηση για συναίνεση σε νέα μέτρα.

«Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συναίνεσης. Συναίνεση δεν θα υπάρξει. Αν ο κ. Τσίπρας προχωρήσει σε μέτρα, μόνος του θα πρέπει να τα περάσει. Αν δεν τα καταφέρει, τότε η χώρα θα πάει σε εκλογές» δήλωσε χαρακτηριστικά κάνοντας λόγο για μεγάλους κινδύνους τους οποίους αντιμετωπίζει η χώρα.

Κάλεσε μάλιστα τον κ. Τσίπρα να κλείσει άμεσα την αξιολόγηση. «Ο Τσίπρας ή θα κλείσει την αξιολόγηση σήμερα ή θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Το να μην κάνει ούτε το ένα ούτε το άλλο θα είναι εγκληματική επιλογή. Θα αφήσει τη χώρα να σέρνεται. Η επιλογή αυτή που δεν έχουμε καθαρή λύση είναι μια επιλογή εγκληματική για τη χώρα που επαναφέρει από την πίσω πόρτα το σενάριο του Grexit» είπε, χαρακτηρίζοντας παράλληλα υπερβολικές τις απαιτήσεις των δανειστών για νέα μέτρα, απαιτήσεις πάντως οι οποίες, όπως είπε, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης.

«Δεν είμαστε καταδικασμένοι να είμαστε σε μνημόνια. Και άλλοι μπήκαν και βγήκαν. Στην Κύπρο, μια κυβέρνηση αποφασισμένη υλοποίησε μεταρρυθμίσεις, δεν αύξησε φόρους. Για κάθε μείωση φόρων πρέπει να προσδιορίζουμε μείωση δαπανών. Εγώ προσδιόρισα από που θα κόψουμε δαπάνες. Χρειαζόμαστε άλλο μίγμα πολιτικής. Μικρότερο και αποτελεσματικότερο κράτος. Πιστεύω ότι οι εταίροι δεν είναι παράλογοι, αν έχουν απέναντι μια κυβέρνηση σοβαρή θα ακούσουν τί έχουμε να τους πούμε. Πιστεύω στην επιθετική πολιτική μεταρρυθμίσεων» δήλωσε ο pρόεδρος της ΝΔ χαρακτηρίζοντας εφικτό σενάριο τη μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Απαντώντας σε ερώτηση για την κατάσταση στο Αιγαίο και την προκλητικότητα της Αγκυρας ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η χώρα έχει βρεθεί και στο παρελθόν αντιμέτωπη με ένταση, επισημαίνοντας πως πρέπει να υπάρξει ψυχραιμία και εθνική αυτοπεποίθηση. «Δεν είναι ώρα για κορώνες και δημόσιες δηλώσεις. Η Ελλάδα στέλνει μήνυμα καλής γειτονίας και φιλίας αλλά μέσα στο πλαίσιο των διεθνών κανόνων και του δικαίου. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει λόγος για σύγκλιση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, δεν αισθάνομαι ότι είμαστε σε κενό ενημέρωσης» είπε υπενθυμίζοντας πως το ζήτημα της μη έκδοσης των 8 αφορά στο κράτος δικαίου και δεν αφορά στην εξωτερική πολιτική. «Η δικαιοσύνη δρα ανεξάρτητα, η Ελλάδα είναι κράτος με θεσμούς και αρχές» είπε. Μάλιστα, τόνισε πως δεν μπορεί να φανταστεί ότι ο πρωθυπουργός έδωσε υπόσχεση στον Ερντογάν όταν αυτό το θέμα αφορά τη δικαιοσύνη, όπως έχει δηλώσει η τουρκική πλευρά. 

Αναφερόμενος στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η συμφωνία που έχει κάνει η Τουρκία είναι συνολικά με την ΕΕ και έχει και οικονομικό αντικείμενο. «Δρομολογήθηκε ως ένα αναγκαίο εργαλείο για να σταματήσουν οι εισροές προς την Ελλάδα. 'Ενας λόγος που δεν δουλεύει έχει να κάνει με τις καθυστερήσεις από την πλευρά της Ελλάδας. Υπάρχει τεράστια διαχειριστική ανικανότητα συνολικά στο θέμα του προσφυγικού» τόνισε υπενθυμίζοντας καταγγελίες για κακοδιαχείριση.

Αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως περιγράφουν μία πλήρη ανατροπή του σκηνικού και δείχνουν μια κοινωνία φοβισμένη, που δεν ακούει, που δεν εμπιστεύεται. «Εισπράττω αυτή τη δυσαρέσκεια. Εμείς λέμε ότι θα πούμε στον λαό την αλήθεια. Δεν θα αναλάβουμε δεσμεύσεις που δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε» τόνισε δίνοντας έμφαση στις αλλαγές που πραγματοποιούνται στη ΝΔ και στην προσέλκυση νέων ανθρώπων που δεν έχουν ασχοληθεί στο παρελθόν με την πολιτική.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως η ΝΔ δεν θα προχωρήσει σε απολύσεις στο δημόσιο και δεν θα κάνει μειώσεις μισθών, δήλωσε όμως πως δεν θα δεχθεί παράνομες μονιμοποιήσεις.

Οσον αφορά τα ζητήματα των αγροτών, έκανε λόγο για την ανάγκη ουσιαστικών παρεμβάσεων στον πρωτογενή τομέα και τους κάλεσε να μην επιβαρύνουν με τις κινητοποιήσεις τους το κοινωνικό σύνολο. Τέλος, όσον αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως έχει στοχοποιήσει τον Τύπο, φάνηκε όμως απρόθυμος να δεχθεί οποιαδήποτε ρύθμιση για τον ΔΟΛ.

«Υπήρχαν ζητήματα σχετικά με τον τρόπο που συγκροτήματα είχαν πρόσβαση σε δανεισμό, υπήρχε διαπλοκή στην Ελλάδα αλλά δυσκολεύομαι να αποδεχτώ οποιαδήποτε ρύθμιση αφορά μόνο έναν κλάδο. Δοκιμάζονται πολλοί κλάδοι. Είναι δύσκολο να κάνεις διακρίσεις μεταξύ εργαζομένων» τόνισε.

Κλείνοντας τη συνέντευξή του ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε αποφασισμένος να προχωρήσει στις απαραίτητες κινήσεις για να σωθεί η χώρα. « Δεν με ενδιαφέρει πως θα μπω στο Μαξίμου αλλά το πως θα βγω. Θα παίξουμε τα ρέστα μας από τη στιγμή που θα κερδίσουμε. Δεν θα κάνουμε εκπτώσεις. Κανείς δεν θα μου ζητήσει λογαριασμό την επόμενη μέρα γιατί θα κάνω αυτά που υποσχέθηκα» τόνισε χαρακτηριστικά.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER