Παρασκευή, 03 Φεβρουαρίου 2017 20:32

Πρόταση πέντε σημείων για το προσφυγικό παρουσίασε ο Κ.Μητσοτάκης

Γράφτηκε από την
Πρόταση πέντε σημείων για το προσφυγικό παρουσίασε ο Κ.Μητσοτάκης

 

Οι επιπτώσεις από το προσφυγικό/μεταναστευτικό στην τοπική οικονομία, στο επίκεντρο συνάντησης του Κ. Μητσοτάκη με φορείς της Λέσβου

Συνάντηση με παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς της Λέσβου είχε σήμερα το μεσημέρι στο Επιμελητήριο Λέσβου ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι επιπτώσεις από το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα στην τοπική οικονομία μονοπώλησαν ξανά τη συζήτηση, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επαναλαμβάνει για ακόμα μια φορά σειρά μέτρων σε όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Αυτά είναι η αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, η κράτηση σε κλειστά προαναχωρησικά κέντρα των μεταναστών, η αποσυμφόρηση των νησιών μέσω γρήγορων διαδικασιών ελέγχου των αιτήσεων ασύλου, η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων που παραμένουν αναξιοποίητα και η εφαρμογή ειδικού προγράμματος σ΄ όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Για τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας ήταν μια σωστή συμφωνία η οποία δεν απέδωσε εξαιτίας της κακής διαχείρισης και των παραλήψεων που υπήρξαν από μέρους της ελληνικής κυβέρνησης. «Η όλη λογική της συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας ήταν ότι θα μπορούσαμε να έχουμε μία γρήγορη επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου, μιας και γνωρίζαμε ότι όλοι οι μετανάστες μετά το κλείσιμο των συνόρων θα υπέβαλλαν αιτήματα ασύλου. Η συμφωνία προέβλεπε ότι όσοι δεν έπαιρναν άσυλο θα επιστρέφονταν στην Τουρκία, ενώ όσοι απολάμβαναν το στάτους του πρόσφυγα θα μπορούσαν να κινηθούν ελεύθερα στην επικράτεια.  Άρα στη σύλληψή της αυτή η συμφωνία δεν προδίκαζε ότι θα υπήρχε μία μεγάλη συγκέντρωση προσφύγων και μεταναστών στα νησιά. Ο βασικός λόγος που έγινε αυτό είναι ότι οι υπηρεσίες ασύλου είναι υποστελεχωμένες και υπάρχει μία σημαντική καθυστέρηση και στον πρώτο, αλλά και στον δεύτερο βαθμό εξέτασης ασύλου», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Σχετικά με το αίτημα των νησιωτών για αποσυμφόρηση είπε πως η Νέα Δημοκρατία θα ακολουθήσει μία πολιτική αποσυμφόρησης που όμως δεν θα χτυπήσει τον πυρήνα της συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. «Η φέρουσα ικανότητα των νησιών στο κομμάτι της συμφωνίας έχει ξεπεραστεί και δημιουργεί σημαντικά προβλήματα. Όμως δεν υπάρχουν άλλες επιλογές για εμάς πέρα της αποσυμφόρησης, αφού αυτά τα νούμερα δεν είναι αποδεκτά από εμάς», είπε.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις από μεριάς των τοπικών κοινωνιών ο Ππρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε πως δεν είναι δυνατό όποιος ασκεί κριτική στην κυβέρνηση να κατηγορείται ότι είναι ακροδεξιός.

«Αυτή τη στιγμή αυτό που συμβαίνει είναι ότι όποιος επισημαίνει ότι υπάρχουν αδυναμίες κατατάσσεται αυτόματα στο άκρο. Όμως είμαι ξεκάθαρος. Εμείς ούτε σπεκουλάραμε ούτε θα σπεκουλάρουμε πάνω σε θανάτους ανθρώπων», σημείωσε ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη ελέγχου των μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. «Το κράτος δεν μπορεί να εκχωρεί κυριαρχικά δικαιώματά του σε Μ.Κ.Ο. χωρίς κανέναν έλεγχο», είπε.

Για τον τουρισμό

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικές με τα προβλήματα στην τουριστική οικονομία των νησιών ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε τρεις προτάσεις της Ν.Δ. για την τουριστική ανάκαμψη:

   - Άμεση επικοινωνία με τους

 tour operators απευθείας σε υψηλό επίπεδο, ώστε να μπουν ξανά στο παιχνίδι Χίος και Λέσβος, όπου το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο παρά στο νότιο Αιγαίο.

   - Επικοινωνία με τις μεγάλες εταιρίες κρουαζιέρας.

   - Επαφή με τις low cost εταιρίες και ειδικά με τη Ryanair, στο πρότυπο των Χανίων όπου το 2016 πέρασαν 1 εκατ. νέοι επισκέπτες.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο καθεστώς του μειωμένου Φ.Π.Α. για τα νησιά του Αιγαίου, τονίζοντας πως η Νέα Δημοκρατίας πολέμησε για τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών. Όμως, δήλωσε επιφυλακτικός για τη διατήρησή του, επαναλαμβάνοντας όμως πως δεσμεύεται ότι θα κάνει τα πάντα για να παραταθεί το συγκεκριμένο μέτρο.

«Είναι γεγονός ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει η οικονομία εάν δεν υπάρξει ρευστότητα στην αγορά, χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές κι ένα γενικότερο περιβάλλον που να προωθεί το υγιές επιχειρείν χωρίς κανέναν αστερίσκο. Και δεν είμαι σίγουρος αν αυτοί που μας κυβερνούν τώρα αντιλαμβάνονται τι είναι το επιχειρείν μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης. 

"Οι άνθρωποι που μας κυβερνούν ούτε θέλουν, ούτε ξέρουν, ούτε μπορούν να λύνουν τα προβλήματα του τόπου'

Διμέτωπη επίθεση σήμερα από τη Μυτιλήνη από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη. Εναντίον της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, τόσο για το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, όσο και για την δεύτερη αξιολόγηση του δικού της Μνημονίου. Αλλά και εναντίον της ακροδεξιάς «τις ακραίες και σκοτεινές δυνάμεις, εχθρούς της Δημοκρατίας, του Κράτους δικαίου και του ανθρωπισμού, που καπηλεύονται ένα υπαρκτό πρόβλημα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στο Δημοτικό Θέατρο.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε πέντε σημεία του σχεδίου αντιμετώπισης του όλου θέματος. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε:

1, Στην άμεση αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου μια και έχουν ξεπεράσει τη δυνατότητα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

2. Επιτάχυνση όλων των προβλεπόμενων διαδικασιών ελέγχου αιτημάτων ασύλου, τόσο στην πρωτοβάθμια, όσο και στην δευτεροβάθμια επιτροπή. «Όσοι δικαιούνται θα παίρνουν τα έγγραφα και θα μπορούν να κινούνται ελεύθερα στη χώρα ... Όσοι οικονομικοί μετανάστες δεν δικαιούνται status πρόσφυγα, πρέπει να φυλάσσονται σε κλειστούς προαναχωρησιακούς χώρους μέχρι να επιστραφούν, είτε στην Τουρκία, είτε στις χώρες από τις οποίες προήλθαν, είτε εθελοντικά» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

3. Βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για τους παραμένοντες σε κλειστές και ανοιχτές δομές στη Μόρια και σε άλλα σημεία της Ελλάδας. «Η κατάσταση, την οποία είδαμε, δεν δικαιολογείται με κανέναν απολύτως τρόπο. Υπάρχουν σημαντικοί πόροι διαθέσιμοι. Γνώριζε πάρα πολύ καλά ο αρμόδιος υπουργός ότι έρχεται χειμώνας. Γνώριζε ότι έρχεται κακοκαιρία και πάρα ταύτα εικόνες όπως οι χιονισμένες σκηνές, τις οποίες είδαμε, δυσφήμησαν, για άλλη μια φορά, την εικόνα του νησιού, σε μια εποχή που κάνει η τοπική κοινωνία μια τεράστια προσπάθεια να ανατάξει την εικόνα της Μυτιλήνης στην παγκόσμια και στην ευρωπαϊκή τουριστική αγορά» είπε.

4. Καταγραφή και έλεγχος όλων των Μ.Κ.Ο. που δραστηριοποιούνται στα νησιά. Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη «Οι καταγγελίες για αδιαφανείς διαδικασίες και κακοδιαχείριση είναι πολύ σοβαρές. Δεν θέλω να είναι άδικες. Υπάρχουν Μ.Κ.Ο. που κάνουν τεράστιο έργο και εθελοντές που δίνουν την ψυχή τους στην προσπάθεια να βοηθήσουν τους πρόσφυγες. Θα ήταν άδικο για όλους αυτούς τους ανθρώπους να τους κατατάξουμε σε μια κατηγορία προβληματικών Μ.Κ.Ο. Όμως υπάρχουν και επώνυμες καταγγελίες για διορισμούς κομματικών φίλων που δεν πατάνε το πόδι τους. Για αναθέσεις τεράστιων ποσών σε «δικά τους παιδιά». Τα χρήματα αυτά έχουν δοθεί για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, όχι για να χτίσει ο ΣΥΡΙΖΑ το νέο πελατειακό του μηχανισμό.¨, Ο κ. Μητσοτάκης σχετικά με το θέμα αυτό δεσμεύτηκε ότι «θα υπάρξει έλεγχος, ότι θα μπει τάξη στις Μ.Κ.Ο., ότι θα υπάρχει μητρώο Μ.Κ.Ο., ότι θα υπάρχει ένας υπεύθυνος σε κάθε δομή και ότι κάθε Μ.Κ.Ο. που θα μπαίνει, θα ελέγχεται και θα επιτελεί τη συγκεκριμένη της αποστολή».

5. Φύλαξη των εθνικών συνόρων με την βοήθεια της Ευρώπης και την ενεργοποίηση της ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής. «Χρειαζόμαστε την ευρωπαϊκή βοήθεια για να φυλάξουμε τα σύνορά μας. Αλλά πρέπει να αποδεικνύουμε ότι, αν χρειαστεί, μπορούμε να το κάνουμε και μόνοι μας» είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εξαπάτησε τους κατοίκους των νησιών με ψεύτικες υποσχέσεις, τόνισε ότι το κόστος για την τοπική κοινωνία έγινε αβάσταχτο από τη μη αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος και πρόσθεσε: «Απέτυχαν στη φύλαξη των συνόρων. Απέτυχαν στην υλοποίηση όσων έπρεπε να γίνουν. Απέτυχαν και ως προς τις ευθύνες που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση για την υλοποίηση της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας. Απέτυχαν παντού, παρότι έχουν περίπου απεριόριστους πόρους από την Ε.Ε. Παρά το ότι είχαν τη στήριξη όλων σχεδόν των ελληνικών κομμάτων. Παρά τη συγκινητική συμπαράσταση της τοπικής κοινωνίας και των χιλιάδων εθελοντών, που κατέθεσαν την ψυχή τους για να βοηθήσουν πονεμένους και κατατρεγμένους ανθρώπους. Το καταλαβαίνουν πλέον οι πάντες. Οι άνθρωποι που μας κυβερνούν ούτε θέλουν, ούτε ξέρουν, ούτε μπορούν να λύνουν τα προβλήματα του τόπου. Δεν μπορούν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, δεν μπορούν σε ολόκληρη τη χώρα. Τους λέμε, λοιπόν, ξεκάθαρα: Εάν δεν μπορούν, ας κάνουν στην άκρη. Αν δεν μπορούν να λύσουν τα προβλήματα, να έρθουν κάποιοι άλλοι να προσπαθήσουν».

Για την ακροδεξιά

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επισήμανε ότι: «Η αποτυχία της συντεταγμένης πολιτείας να δώσει λύσεις στο πρόβλημα ευνοεί τη άνοδο ακραίων δυνάμεων. Στο όνομα μάλιστα ενός δήθεν πατριωτισμού» και πρόσθεσε: «Να το ξεκαθαρίσουμε λοιπόν. Ο πατριωτισμός, αυτή η σπουδαία αρετή και αξία που ενέπνευσε το γένος των Ελλήνων σε μεγάλες στιγμές της Ιστορίας μας, σε καμία περίπτωση - το λέω ειδικά εδώ για τη νεολαία μας - δεν ταυτίζεται με τον στείρο εθνικισμό. Άλλο εθνικισμός, άλλο πατριωτισμός. Ο εθνικισμός γεννά μίσος, διχόνοια, ρατσισμό, μισαλλοδοξία. Ο πατριωτισμός είναι από τη φύση του οραματικός, είναι δημιουργικός. Εμπεριέχει βασικές ανθρώπινες αξίες. Προϋποθέτει υψηλό αίσθημα ευθύνης και δημιουργεί κοινωνική, αλλά και εθνική συνείδηση. Η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη του υγιούς πατριωτισμού. Και το ζήτημα του προσφυγικού πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ακριβώς υπό αυτό το πρίσμα. Δεν θα αφήσουμε - και το λέω αυτό εδώ πέρα στη Μυτιλήνη - ακραίες και σκοτεινές δυνάμεις, εχθρούς της Δημοκρατίας, του Κράτους δικαίου και του ανθρωπισμού, να καπηλευτούν ένα υπαρκτό πρόβλημα. Και πάντως δεν επιτρέψουμε, δεν θα επιτρέψω προσωπικά σε κανέναν να ταυτίζει όποιον ασκεί εμπεριστατωμένη κριτική στην Κυβέρνηση για το προσφυγικό με την ακροδεξιά. Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε».

Για τα δυο χρόνια

Αναφερόμενος στα δύο χρόνια διακυβέρνησης Τσίπρα, ο κ. Μητσοτάκης τα χαρακτήρισε σαν «τα δύο πιο εφιαλτικά χρόνια της Μεταπολίτευσης».

«Υποσχέθηκαν ελπίδα και προκάλεσαν κοινωνική κατάθλιψη. Υποσχέθηκαν διαφάνεια και αξιοκρατία για να στήσουν ένα νέο κομματικό Κράτος, μια νέα διαπλοκή. Υποσχέθηκαν αξιοπρέπεια και έκαναν χειρότερη τη ζωή των πιο αδύναμων συμπολιτών μας. Αυτοί πληρώνουν κατεξοχήν το λογαριασμό από τις πολιτικές επιλογές του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου. Αυτοί πλήττονται από την αύξηση του κόστους ζωής» είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη «η υπερφορολόγηση και οι υπερβολικές ασφαλιστικές εισφορές στραγγαλίζουν την παραγωγική Ελλάδα σήμερα. Οι τράπεζες έχουν υποστεί μια ασύλληπτη ζημιά από τα capital controls. Το αποτέλεσμα είναι ότι, δυστυχώς και σήμερα, δεν μπορούν να παρέχουν ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. Δεν μπορούν να δανειοδοτήσουν τις μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες μπορεί να σκέφτονται να κάνουν μια επένδυση, να μεγαλώσουν τη δραστηριότητά τους. Και πώς θα πάρει μπροστά η μηχανή της οικονομίας χωρίς τράπεζες που να λειτουργούν πραγματικά» αναρωτήθηκε.

Σε σχέση με την παιδεία είπε πως «στην Παιδεία υπάρχει υποβάθμιση σε όλα τα επίπεδα ... Σημαντικές μεταρρυθμίσεις, που ψηφίστηκαν με διακομματική συναίνεση ακυρώθηκαν στο βωμό ιδεοληψιών». Ενώ στο χώρο της υγείας κατήγγειλε πως «η κατάσταση είναι βαθιά προβληματική. Και εδώ στη Μυτιλήνη, το σύστημα υγείας έχει σηκώσει δυσανάλογο μεγάλο βάρος».

«Ποτέ η χώρα δεν είχε γνωρίσει πιο ανίκανη, πιο αναποτελεσματική, πιο επιζήμια Κυβέρνηση. Γι’ αυτό και η καταδίκη της από τους πολίτες, όποτε και αν γίνουν οι εκλογές, θα είναι πάρα πολύ βαριά. Λαός και Ιστορία θα είναι αμείλικτοι με τον κ. Τσίπρα, τον κ. Καμμένο και την παρέα τους».

»Επιμένουμε ότι χρειάζεται, το συντομότερο δυνατό, πολιτική αλλαγή. Να φύγουν για να ανασάνει επιτέλους η χώρα. Η απομάκρυνση Τσίπρα – Καμμένου είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να πάει μπροστά η Ελλάδα» κατέληξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER