Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017 18:31

Ν. Παππάς: Με τον Hellas Sat 3 η Ελλάδα θα έχει στρατηγικό σχεδιασμό για το διάστημα

Γράφτηκε από την
Ν. Παππάς: Με τον Hellas Sat 3 η Ελλάδα θα έχει στρατηγικό σχεδιασμό για το διάστημα

Τις εγκαταστάσεις της Thales Alenia στις Κάννες, όπου βρίσκεται στο τελικό στάδιο συναρμολόγησης και ελέγχου ο Hellas Sat 3, επισκέφθηκε σήμερα ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς.

Ο υπουργός μπόρεσε να δει τον νέο ελληνικό δορυφόρο, πριν μπει στις συσκευασίες αποστολής για τη γαλλική Γουϊάνα, απ' όπου θα γίνει η εκτόξευσή του στις 28 του προσεχούς Ιουνίου.

Την «ικανοποίησή του για την πρόοδο των εργασιών κατά τον προγραμματισμό» εξέφρασε ο Ν. Παππάς με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και πρόσθεσε :

«Η Ελλάδα γυρίζει πλέον σελίδα συνολικά, σε ό,τι αφορά στην πολιτική της για την αξιοποίηση του διαστήματος και των διαστημικών εφαρμογών.

Με τη συγκρότηση της Εθνικής Διαστημικής Υπηρεσίας θα είμαστε σε θέση να έχουμε έναν στρατηγικό σχεδιασμό για το διάστημα, να προσελκύσουμε ξανά τα λαμπρά ελληνικά μυαλά τα οποία εργάζονται, δουλεύουν, ερευνούν και παράγουν στο εξωτερικό και να αποδώσουμε στη χώρα μας αυτό που δικαιούται και αυτό που της αξίζει» δήλωσε.

Σύμφωνα με τον υπουργό, με τον νέο δορυφόρο, θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν στο μέγιστο όλες οι νέες δυνατότητες που ανοίγονται και που αφορούν πολλούς τομείς όπως: την εξυπηρέτηση αμυντικών πτυχών της χώρας, την πρόληψη καιρικών φαινομένων, την πρόληψη πλημμυρών, τον έλεγχο συνόρων και ακόμα, την παρακολούθηση πυρκαγιών, γιατί ο Hellas Sat 3 έχει τη δυνατότητα να ενώσει κάμερες για την παρακολούθηση.

Ίντερνετ στα αεροπλάνα της ΕΕ

Ο Hellas Sat 3 θα προσφέρει και μια νέα σημαντική υπηρεσία στους ταξιδιώτες, αφού θα είναι ο μοναδικός δορυφόρος που θα δίνει ίντερνετ στα αεροπλάνα στην Ευρώπη.

Ο δορυφόρος έχει δημιουργηθεί από κοινού με τον οργανισμό Immarsat (δορυφορική τηλεφωνία) που έχει έδρα το Λονδίνο, ο έλεγχος όμως θα γίνεται από το κέντρο της Hellas Sat στο Κορωπί.

Ο δορυφόρος θα είναι συμπληρωματικός και του επίγειου δικτύου Immarsat, εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος της Hellas Sat, Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς.

«Με τον νέο δορυφόρο ενισχύεται η τροχιακή θέση της Ελλάδας, γιατί θα υπάρξουν περισσότερες κεραίες στον κόσμο που θα στραφούν στη θέση 39 μοίρες και επομένως θα μπορούν να προσφέρονται περισσότερες υπηρεσίες από αυτήν την τροχιακή θέση. Χάρις δε στη σημασία που δίνει η κυβέρνηση για τον τομέα, η Ελλάδα επανατοποθετείται στον παγκόσμιο χάρτη των διαστημικών εφαρμογών και καλλιεργεί παράλληλα μια διεθνή αναγνώριση» υπογράμμισε.

Παράλληλα, αναμένεται και ένα νέο άνοιγμα των δραστηριοτήτων του κέντρου της Hellas Sat στο Κορωπί, όπως η δυνατότητα να αναλάβει τον έλεγχο και άλλων δορυφόρων, εκτός από τον Hellas Sat.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες, ένα πρώτο συμβόλαιο για ανάθεση ελέγχου ενός άλλου δορυφόρου, αναμένεται να υπογραφεί προσεχώς στη Βαρκελώνη.

Να σημειωθεί ότι κατά την επίσκεψή του στην Thales, ο υπουργός έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για ένα νέο πρόγραμμα δορυφόρου «παρατήρησης γης» που έχει αποδειχθεί πολύτιμο για τη γεωργία.

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι εφαρμογές ενός τέτοιου δορυφόρου «μπορούν να βελτιώσουν ραγδαία την παραγωγικότητα και να έχουμε μια ραγδαία αναγέννηση της πρωτογενούς παραγωγής στη Ελλάδα» εξήγησε. Το σχετικό σχέδιο παρουσίασε στον υπουργό ο διευθύνων σύμβουλος της Thales, Ζαν Λουάκ Γκαλ, ενώ καταλυτικό ρόλο αναμένεται να αναλάβει και η Hellas Sat.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER