Παρασκευή, 03 Μαρτίου 2017 12:02

Ο Γιώργος Παπανδρέου επανεξελέγη πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς

Γράφτηκε από την
Ο Γιώργος Παπανδρέου επανεξελέγη πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς

Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς επανεξελέγη ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, αργά χθες το βράδυ.

Η απόφαση του Συνεδρίου της Οργάνωσης, που διεξάγεται στην Κολομβία, για τον πρόεδρο του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, ήταν ομόφωνη.

Στην ομιλία του, αμέσως μετά την επανεκλογή του, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε διεξοδικά στις σύγχρονες προκλήσεις και στα φαινόμενα του λαϊκισμού και του εθνικισμού που μαστίζουν την πολιτική ζωή πολλών χωρών του κόσμου, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων:

«Προτεραιότητά τους είναι η κατάκτηση και διατήρηση της εξουσίας. Προτεραιότητα μας να χρησιμοποιήσουμε την εξουσία προς όφελος όλων.

Πιστεύουν ότι θα κάνουν ισχυρές τις χώρες τους χτίζοντας τείχη, επενδύοντας σε όπλα, παίρνοντας μονομερείς αποφάσεις.

Πιστεύουμε ότι θα κάνουμε ισχυρές τις χώρες μας επενδύοντας στους ανθρώπους, στην εκπαίδευση, στα κοινωνικά δικαιώματα, στην ικανότητα συνεργασίας σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία.

Λένε "να ξαναπάρουμε τον έλεγχο στα χέρια μας" και με αυτό εννοούν τον απομονωτισμό, το Brexit, τα κλειστά σύνορα.

Εμείς λέμε "να ξαναπάρουμε τον έλεγχο στα χέρια μας" και εννοούμε να παλέψουμε ενάντια στις ανισότητες, να ισχυροποιήσουμε τους πολίτες, να ενδυναμώσουμε τις δημοκρατίες μας, να σεβαστούμε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα. Λένε, μειώστε τη φορολογία των πλουσίων. Λέμε μειώστε τη δύναμη των πλουσίων».

Το Συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς που έχει κεντρικό θέμα «Για έναν ειρηνικό κόσμο με Ισότητα και Αλληλεγγύη», ξεκίνησε τις εργασίες του στην πόλη Καρταχένα ντε Ίντιας της Κολομβίας.

Γίνεται στην Κολομβία, για να υποστηριχθεί η προσπάθεια του Προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος και του κυβερνητικού του εταίρου, μέλους της Σοσιαλιστικής Διεθνούς (Παρτίδο Λιμπεράλ Κολομβιάνο PLC), για την ειρηνική επίλυση της εμφύλιας διένεξης με τους αντάρτες του FARC - μιας διένεξης με τεράστιο κόστος σε ανθρώπινες ζωές, αφού κράτησε για πάνω από μισό αιώνα.

Οι περισσότεροι από πεντακόσιοι σύνεδροι από όλα τα μέρη του κόσμου επιφύλαξαν μια θερμή υποδοχή στον Πρόεδρο Σάντος, ο οποίος τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης 2016. Στην ομιλία του ευχαρίστησε τη Σοσιαλιστική Διεθνή για την ενεργή της υποστήριξη στην ειρηνευτική διαδικασία από το 2015.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Σάντος για τα θερμά του λόγια και του απένειμε το Βραβείο Ειρήνης Παπανδρέου-Τζέμ 2017. Το φετινό βραβείο, τόνισε, δίνεται στον Πρόεδρο Σάντος για δύο λόγους: «Οι πρωτοβουλίες που πήρε για τον τερματισμό μιας πολυετούς εμφύλιας διένεξης, δείχνουν ένα πολιτικό θάρρος που είναι πολύ σπάνιο τη σημερινή εποχή. Το θάρρος αυτό, ελπίζουμε να εμπνεύσει κι άλλους ηγέτες για την ανάληψη πρωτοβουλιών που θα επιλύσουν κι άλλες συγκρούσεις που μαστίζουν πολλές περιοχές του κόσμου.

Η προσπάθεια που έκανε ο Πρόεδρος Σάντος για να εντάξει στην ειρηνευτική διαδικασία όλες τις δυνάμεις και τα στρώματα της κοινωνίας, αποτελεί ένα πρότυπο για την επίλυση διαφορών με στέρεες και δημοκρατικές βάσεις».

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER