Πέμπτη, 09 Μαρτίου 2017 13:38

Ο Ν. Κοτζιάς τίμησε τους νεκρούς της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Γράφτηκε από την

Με συγκίνηση και δέος ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς απέτισε, σήμερα το πρωί, φόρο τιμής στους νεκρούς της Γενοκτονίας των Αρμενίων στο Μνημείο μνήμης στο Ερεβάν, όπου κατέθεσε στεφάνι.

«Στεκόμαστε εδώ, με δέος, με τη δέσμευση να μη λησμονήσουμε ποτέ όλους εκείνους που έχασαν τη ζωή τους στη Γενοκτονία των Αρμενίων και να τιμήσουμε τη μνήμη τους. Η Γενοκτονία των Αρμενίων συνιστά ένα από τα πιο μαύρα κεφάλαια της Ιστορίας. Αλλά είναι επίσης και μία σταθερή υπενθύμιση ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε ποτέ να επαναληφθούν τέτοιες φρικαλεότητες» έγραψε ο κ. Κοτζιάς στο βιβλίο επισκεπτών μετά την επίσκεψή του στο Μουσείο της Γενοκτονίας.

Συγκινημένος ο υπουργός ξεναγήθηκε από τον διευθυντή στο Μουσείο της Αρμενικής Γενοκτονίας όπου περιγράφεται με φωτογραφικά ντοκουμέντα και αρχειακό υλικό η Ιστορία χιλιάδων θυμάτων που ακόμα ζητούν δικαίωση: η θηριωδία της εξόντωσης, το δράμα του ξεριζωμού, της σφαγής και του θανάτου, η σιωπηλή συνενοχή της Γερμανίας συμμάχου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οι μαρτυρίες ξένων δυνάμεων για τη σφαγή, η αντίσταση και η αυτοάμυνα των Αρμενίων, από το 1914 μέχρι το 1922, με την καταστροφή της Σμύρνης, την τελευταία πράξη της τραγωδίας.

«Ένα από τα πιο μαύρα κεφάλαια της Ιστορίας» και «μία σταθερή υπενθύμιση ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε ποτέ να επαναληφθούν τέτοιες φρικαλεότητες» όπως υπογράμμισε ο κ. Κοτζιάς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ