Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2017 21:17

H Αθήνα ξαναβάζει το "ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο" στην ατζέντα της ΕΕ

Γράφτηκε από την
H Αθήνα ξαναβάζει το "ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο" στην ατζέντα της ΕΕ

Ευρωπαίοι ηγέτες τάσσονται ο ένας μετά τον άλλον υπέρ της προστασίας του Ευρωπαϊκού κεκτημένου, σε συνέχεια της επιστολής του Αλέξη Τσίπρα. Όπως τονίζουν πηγές της κυβέρνησης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναμένονται κι άλλες παρόμοιες δηλώσεις έως την υιοθέτηση της Διακήρυξης της Ρώμης.

Να σημειωθεί ότι στη Διακήρυξη της Ρώμης, μετά από τις παρεμβάσεις της Αθήνας, διατηρήθηκε - παρά ενστάσεις πολλών χωρών - το κομμάτι του κειμένου για την κοινωνική Ευρώπη και μάλιστα προστέθηκε αναφορά στην καταπολέμηση της ανεργίας, η οποία απουσίαζε από τα πρώτα σχέδια.

Τζεντιλόνι: Προστασία του κοινωνικού κεκτημένου χωρίς καμία εξαίρεση, όπως σωστά σημείωσε ο Τσίπρας

Την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για την διαφύλαξη του Ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου και ειδικότερα τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων στήριξε σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι. "Να προστατεύσουμε το κοινωνικό κεκτημένο σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ χωρίς καμία εξαίρεση, όπως σωστά σημείωσε σε επιστολή του ο φίλος μου Έλληνας πρωθυπουργός", τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός στην ομιλία του προς τους κοινωνικούς εταίρους και τα ευρωπαϊκά συνδικάτα, με την οποία άνοιξε τη σχετική συνεδρίαση, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη Σύνοδο της Ρώμης.

Ειδικότερα, ο κ. Τζεντιλόνι δήλωσε: «Ξέρουμε ότι η κρίση έχει προκαλέσει σε πολλά κράτη μέλη εξίσου σοβαρές κοινωνικές κρίσεις. Ξέρουμε ότι η ΕΕ είναι ένα σύστημα αξιών και κανόνων, μεταξύ των οποίων και οι κοινωνικές κατακτήσεις, το λεγόμενο κοινωνικό κεκτημένο [σ.σ. acquis sociale], ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία που επετεύχθησαν στα 60 χρόνια ολοκλήρωσης. Και πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε ο,τι περνάει από το χέρι μας για να προστατεύσουμε αυτό το κοινωνικό κεκτημένο, σε όλα τα κράτη μέλη, χωρίς καμία εξαίρεση, όπως σωστά σημείωσε σε μία επιστολή του ο φίλος μου Έλληνας Πρωθυπουργός. Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι από την κοινωνική διάσταση μπορεί να ξεκινήσει μία νέα ώθηση στη διαδικασία ολοκλήρωσης».

Γιούνκερ: Υποστήριξα μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούνκερ σημείωσε σε δήλωσή του ότι "δημοσίως με τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα ήδη από τον Μάιο 2015 εξέφρασα την υποστήριξή μου σε δίκαια και αποτελεσματικά συστήματα συλλογικών διαπραγματεύσεων" και ότι (πρέπει να υπάρξει) "δέσμευση των πιστωτών να δώσουν στην Ελλάδα το επιθυμητό και απαραίτητο περιθώριο ελιγμών για να δημιουργήσει το δικό της μέλλον. Όλα αυτά με σεβασμό προς το κοινωνικό κεκτημένο, του οποίου είμαστε οι θεματοφύλακες".

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρθηκε και στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία, τονίζοντας ότι "όλοι οι φορείς θα πρέπει να εργαστούν με υπευθυνότητα για την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο όσο το δυνατόν γρηγορότερα" και πως "το επόμενο ραντεβού θα πρέπει να είναι στο Eurogroup της 7ης Απριλίου". Πρόσθεσε ότι "ιδανικά, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι τότε και εμείς θα συνεχίσουμε να σας υποστηρίζουμε για τον σκοπό αυτό.

"Το κοινωνικό κεκτημένο ισχύει για όλους", "η Ελλάδα μας χρειάζεται, αλλά κι εμείς χρειαζόμαστε την Ελλάδα επίσης", τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, στη συνεδρίαση των κοινωνικών εταίρων και ευρωπαϊκών συνδικάτων με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Ο κ. Γιούνκερ κατά την ομιλία του ανέφερε ότι η Επιτροπή του έχει ξεκινήσει μια διαδικασία συλλογισμού επί του πυλώνα των κοινωνικών δικαιωμάτων. "Πάντα ήμουν υπέρ αυτού, θέλω να το επιτύχω κατά τη διάρκεια της θητείας μου", τόνισε, για να προσθέτει πως αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς και τους δύο εταίρους, τα σωματεία και τους εργοδότες.

 

"Έχουμε μερικές φορές προβλήματα στις σχέσεις μας με κράτη-μέλη. Ένα από τα μεγάλα προβλήματα μας είναι με τους Έλληνες συναδέλφους και φίλους", είπε, για να σημειώσει ότι η νομοθεσία για την απεργία είναι εθνική αρμοδιότητα, όχι του ΔΝΤ, όχι της ΕΕ και πως "δεν πρέπει να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε την Ελληνική νομοθεσία, όταν πρόκειται για τις απεργίες".

Μαξίμου: "Προφανής η δικαίωση της προσπάθειας της Ελλάδας"

Ως θετικό βήμα σχολίαζαν πηγές της κυβέρνησης την αναγνώριση εκ μέρους του προέδρου Γιούνκερ ότι η Ελλάδα δεν εξαιρείται από το Ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Σημείωναν ως προφανή τη δικαίωση της προσπάθειας της Ελλάδας και επισήμαιναν πως "το μόνο που μένει τώρα να διευκρινιστεί είναι ποια είναι η θέση της ΝΔ".

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER