Τετάρτη, 26 Απριλίου 2017 15:10

Βάση του ευρωπαϊκού δικαίου είναι τα κοινωνικά δικαιώματα

Γράφτηκε από την
Βάση του ευρωπαϊκού δικαίου είναι τα κοινωνικά δικαιώματα

Την αρχή της Αλληλεγγύης ως υποχρέωση όλων των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης και ιδίως της ΕΕ, στην αντιμετώπιση σημαντικών ζητημάτων όπως είναι το προσφυγικό, υπογράμμισε από το Στρασβούργο, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, λίγο μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Πέντρο 'Αγκραμουντ.

 Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε θερμά τον Π. 'Αγκραμουντ για την συμβολή του γενικότερα στην αντιμετώπιση της κρίσης στο προσφυγικό, το οποίο τόνισε ότι δεν είναι μόνο ελληνικό ζήτημα, αλλά ευρωπαϊκό και ευρύτερο ζήτημα. Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθύμισε ότι όταν ο Π. 'Αγκραμουντ είχε επισκεφθεί την Αθήνα είχε εκφράσει την Αλληλεγγύη του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά είχε επίσης ζητήσει και την Αλληλεγγύη όλων των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ιδίως των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 «Με τον τρόπο αυτό είχε καταστήσει σαφές ότι το να είναι κανείς μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης και ιδίως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεπάγεται εκτός από δικαιώματα και σημαντικές υποχρεώσεις. Μία από τις βασικές υποχρεώσεις είναι αυτή της Αλληλεγγύης. Σ΄ αυτό το πλαίσιο ο κ. Πρόεδρος είχε δείξει πραγματικά τη νοοτροπία που διέπει το Συμβούλιο της Ευρώπης», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης αυτή την στιγμή είναι ο εγγυητής των θεμελιωδών δικαιωμάτων στον ευρωπαϊκό χώρο, συμπεριλαμβανομένων και των κοινωνικών δικαιωμάτων.

 «Το Συμβούλιο της Ευρώπης μπορεί και πρέπει να δείξει τον δρόμο. Ότι δηλαδή δεν μπορούμε να κάνουμε διακρίσεις μεταξύ των δικαιωμάτων, όπως επίσης ότι το κοινωνικό κράτος, και ιδίως το κοινωνικό κράτος δικαίου είναι μία από τις πιο σημαντικές βάσεις πάνω στις οποίες στηρίζεται η Ευρώπη υπό την ευρεία του όρου έννοια και ιδίως η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

 Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε τον Π. 'Αγκραμουντ ότι τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης τα οποία προέρχονται από την Ελλάδα πιστεύουν βαθύτατα στον θεσμό και στην προοπτική του Συμβουλίου της Ευρώπης και θα είναι πάντοτε συνεπή προς αυτήν τους την αποστολή.

Η οποιαδήποτε λύση για το Κυπριακό πρέπει να είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό δίκαιο», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος

«Η οποιαδήποτε λύση για το Κυπριακό πρέπει να είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό δίκαιο», τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, απευθυνόμενος στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο.

«Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι έτοιμες να συμβάλουν στη λύση του προβλήματος. Για εμάς είναι ανοιχτή πληγή ότι από το 1974 υπάρχει κατοχή ξένου στρατού στην Κύπρο. Θεωρούμε ότι το Κυπριακό δεν είναι εθνικό πρόβλημα της Ελλάδας και της Κύπρου, είναι ένα διεθνές και ευρωπαϊκό πρόβλημα», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Η Κύπρος είναι κράτος-μέλος της ΕΕ και της ευρωζώνης», πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος, τονίζοντας ότι η οποιαδήποτε λύση για το Κυπριακό θα πρέπει να είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό δίκαιο και κυρίως σχετικά με το τι σημαίνει κυριαρχία κράτους-μέλους της ΕΕ. Η αρχή της κυριαρχίας κράτους-μέλους της ΕΕ δεν ανέχεται να υπάρχουν στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις μετά την επίλυση του Κυπριακού, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Τι προηγούμενο θα δημιουργούσαμε για οποιοδήποτε κράτος-μέλος της ΕΕ, αν δεχόμαστε σήμερα επίλυση του κυπριακού με παραμονή στρατευμάτων κατοχής;» διερωτήθηκε ο κ. Παυλόπουλος.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημορκατίας πρόσθεσε ότι και η Τουρκία έχει να κερδίσει από μια λύση που σέβεται την αρχή κυριαρχίας κράτους-μέλους της ΕΕ, βάσει του ευρωπαϊκού δικαίου. Όπως είπε, η Τουρκία δεν έχει συμφέρον να υπάρχει αυτή η «μη λύση» και τα στρατεύματα κατοχής, γιατί και οι ίδιοι οι Τουρκοκύπριοι είναι τελικά θύματα αυτής της κατάστασης.

Η Ελλάδα χρειάζεται την αλληλεγγύη των ευρωπαϊκών λαών σε ό,τι αφορά τον καταμερισμό των προσφύγων, δήλωσε ο Πρ. Παυλόπουλος στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης

Η Ελλάδα χρειάζεται την αλληλεγγύη των ευρωπαϊκών λαών σε ό,τι αφορά τον καταμερισμό των προσφύγων, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, απευθυνόμενος στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι η Ελλάδα μπορεί να αντέξει το προσφυγικό βάρος με αξιοπρεπείς θυσίες, αλλά δεν μπορεί να ανεχθεί να της λένε ότι δεν φυλάει καλά τα σύνορά της, κυρίως τα θαλάσσια. «Δεν ζητούμε τόσο πολύ οικονομικά μέσα, όσο την πρακτική συμπαράσταση των εταίρων μας», σημείωσε και τόνισε την ανάγκη να γίνει καταμερισμός των προσφύγων, λέγοντας ότι ένας λαός από μόνος του, δεν μπορεί να σηκώσει τόσο μεγάλο όγκο προσφύγων και μεταναστών, κυρίως όταν μέσα σε αυτούς υπάρχουν πολλοί παράνομοι μετανάστες.

Ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι αυτό που λείπει είναι η δυνατότητα καταλληλότερου ελέγχου των διακινητών από την πλευρά της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Πρόσθεσε, δε, ότι η Ελλάδα χρειάζεται τη συμπαράσταση και την ειλικρινή συνεργασία με την Τουρκία, η οποία εν πολλοίς κάνει τη δουλειά της, καθώς φιλοξενεί εκατομμύρια πρόσφυγες αυτήν τη στιγμή.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, που ισχύει από το 2008, βάσει του οποίου η ΕΕ πρέπει να διαμορφώνει συμφωνίες με κράτη που στέλνουν παράνομους μετανάστες ώστε να μπορούν να επιστρέφονται στις χώρες προέλευσής τους, ουσιαστικά δεν έχει εφαρμοστεί παρά ελάχιστα.

Επίσης, ανέφερε ότι αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα αυτές τις ώρες είναι κατά κύριο λόγο την κατανομή των προσφύγων, ώστε να έχουν καλύτερη μοίρα, αλλά πολύ περισσότερο τη συμπαράσταση μέσω εξειδικευμένων ανθρώπων που έρχονται ανιδιοτελώς να βοηθήσουν. Τέλος, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη να αναγνωριστούν οι προσπάθειές της και όσα έχουν κάνει οι Έλληνες νησιώτες και όχι να δέχεται εύκολη κριτική, σημειώνοντας: «Θέλουμε να αισθανόμαστε ότι έχουμε τη συμπαράσταση της δικιάς μας οικογένειας, της ευρύτερης Ευρώπης».

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 


NEWSLETTER