Πέμπτη, 11 Μαϊος 2017 15:50

Χρήστος Σπίρτζης: ''«Προτεραιότητα» η κατασκευή νέου σχολείου στον Εύοσμο''

Γράφτηκε από την
Χρήστος Σπίρτζης: ''«Προτεραιότητα» η κατασκευή νέου σχολείου στον Εύοσμο''

Η κατασκευή νέου σχολείου στον Εύοσμο, σε αντικατάσταση του σημερινού 25ου δημοτικού σχολείου το οποίο στεγάζεται σε προκατασκευασμένες αίθουσες, είναι «προτεραιότητα», και θα προχωρήσει, είτε μέσω ενός διαγωνισμού που πρόκειται να βγει μέχρι το τέλος του χρόνου για δώδεκα σχολεία στη Θεσσαλονίκη, είτε μόνη της, εάν καθυστερήσει ο διαγωνισμός, τόνισε, σε δηλώσεις του, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης.

Ο κ. Σπίρτζης, με εντολή του πρωθυπουργού, επισκέφθηκε το 25ο δημοτικό σχολείο Ευόσμου, μίλησε με δασκάλους και με γονείς και διαπίστωσε τις συνθήκες στις οποίες γίνεται το μάθημα.«Οι αίθουσες του σχολείου θυμίζουν εργοτάξιο του μετρό, είναι σε κοντέινερ, αυτό μπορεί να φιλοξενήσει δράσεις μόνο σε μια έκτακτη κατάσταση…» είπε ο υπουργός. Το σχολείο σήμερα φιλοξενεί 285 μαθητές από Σεπτέμβριο, ο αριθμός τους, αναμένεται να αυξηθεί σε 340.

«Η εντολή του πρωθυπουργού είναι, ιδιαίτερα στα θέματα σχολικής στέγης και ιδιαίτερα σε αυτό το σχολείο, εφόσον δεν το καλύπτουν αυτοί που πρέπει να το καλύψουν, να προχωρήσουμε για να γίνει το νέο σχολείο στον Εύοσμο και όχι μόνο» τόνισε ο κ. Σπίρτζης και πρόσθεσε: «Μέσα στη χρονιά θα γίνει ένας διαγωνισμός που θα καλυφθούν πολλές ανάγκες της σχολικής στέγης στη Θεσσαλονίκη, που έχει μείνει για πάρα πολλά χρόνια έξω από το σχεδιασμό των κτιριακών υποδομών και η προτεραιότητα μας είναι το σχολείο του Ευόσμου».

Ο υπουργός ανέφερε ότι ήδη εκκρεμούσε από χρόνια ένας διαγωνισμός για έντεκα έργα σχολικής στέγης (σ.σ. δεν προβλεπόταν σε αυτόν σχολείο στον Εύοσμο), με τη μέθοδο της σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) για τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος, παρότι ήταν έτοιμος, δεν προχώρησε. «Για τους δημάρχους, ευτυχώς, δε βγήκε (ο διαγωνισμός), γιατί, ενώ τα σχολεία είναι πολύ καλής ποιότητας, δεν αρμόζουν αν θέλετε με το τίμημα που θα πρέπει να πληρώνουν οι δήμοι κάθε χρονιά. Δεν υπάρχει λόγος να γίνεται τέτοια σπατάλη. Με το νέο σχέδιο νόμου που περάσαμε πέρυσι τον Αύγουστο καθορίζονται διαδικασίες διαφάνειας και του τεχνικοοικονομικού μοντέλου που πρέπει να ανακοινωθεί, αυτό κάνουμε τώρα, για να βγει αυτό το πακέτο σχολείων με διαγωνισμό. Αν δούμε ότι αυτό θα καθυστερήσει, το σχολείο στον Εύοσμο θα βγει μόνο του. Στο ίδιο οικόπεδο». Ο κ. Σπίρτζης υπογράμμισε ότι θα επαναϋπολογιστούν τα ποσά των προϋπολογισμών που προέβλεπε ο παλιός διαγωνισμός, προκειμένου να υπάρξει εξοικονόμηση πόρων ώστε να γίνουν και περισσότερα έργα.

«Σε πρώτη φάση έχουμε δώδεκα σχολεία στη Θεσσαλονίκη, κοιτάμε ξανά τους προϋπολογισμούς, γιατί οι προηγούμενοι προϋπολογισμοί που υπήρχαν από τον τρόπο δημοπράτησης του ΣΔΙΤ, οι προβλεπόμενοι προϋπολογισμοί ήταν πάρα, πάρα πολλοί μεγάλοι. Ήταν δυσβάσταχτα και για τους δήμους, που στη συνέχεια αναλαμβάνουν την πληρωμή για τις τοπικές κοινωνίες» είπε ο κ. Σπίρτζης και συνέχισε: «Μπορεί να πάμε σε χαμηλότερες τιμές και αντί για έντεκα, ή δώδεκα σχολεία να καλύψουμε πολύ περισσότερες ανάγκες. Και για αυτό θα έχουμε μια πολύ σκληρή δουλειά τους καλοκαιρινούς μήνες και στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2017 να βγει το σύνολο των σχολείων που μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ευόσμου - Κορδελιού, Πέτρος Σούλας ανέφερε ότι ο δήμος από την πλευρά του διαθέτει το οικόπεδο και είναι έτοιμος να συμβάλει και οικονομικά στο μέρος που του αναλογεί με μισό εκατομμύριο ευρώ, εφόσον το υπουργείο εξασφαλίσει το υπόλοιπο των χρημάτων, το οποίο ο ίδιος υπολόγισε σε άλλο ένα εκατομμύριο ευρώ, για να προχωρήσει το έργο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER