Παρασκευή, 12 Μαϊος 2017 10:16

Ν. Βούτσης: "Τροπολογία για φορολογική εξίσωση βουλευτών - πολιτών"

Γράφτηκε από την
Ν. Βούτσης: "Τροπολογία για φορολογική εξίσωση βουλευτών - πολιτών"

Την κατάθεση τροπολογίας με την οποία θα εξισώνονται πλήρως φορολογικά οι βουλευτές με τους απλούς πολίτες, προανήγγειλε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, εμφανιζόμενος στην εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου» του τηλεοπτικού σταθμού «Kontra».

«Θα υπάρξει μία πλήρης εξομοίωση στον φορολογικό τομέα. Πιστεύω πως αυτό είναι το ελάχιστο που θα έπρεπε και μπορεί να γίνει. Όλοι έχουν συνείδηση - και τα κόμματα και οι ίδιοι οι βουλευτές - πως μια μεγαλύτερη πίεση είναι κατανοητή και στο κοινοβουλευτικό έργο, στο μέτρο της κοινωνίας» ανέφερε ο κ. Βούτσης.

Παράλληλα ωστόσο, ο πρόεδρος της Βουλής προανήγγειλε και μία παρέμβαση που θα αφορά το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα των παλαιών βουλευτών, οι οποίοι με τον νόμο Κατρούγκαλου, «λογίζονται στο ίδιο επίπεδο με τον δημόσιο υπάλληλο που θέλει να φύγει με 15ετία στον ιδιωτικό τομέα και του υπολογίζεται ως σύνταξη ένα μικρό κλάσμα της μισθοδοσίας. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να ζήσουν, και από πάνω υπάρχει και ένας λαϊκισμός που λέει πως “όταν βγήκαν βουλευτές τα φάγανε"» σημείωσε ο κ. Βούτσης, υπενθυμίζοντας πως «από το 2012 δεν υπάρχει συνταξιοδοτικό πρόγραμμα για τους βουλευτές».

Για το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης, ο κ. Βούτσης εκτίμησε μεταξύ άλλων, πως ειδικά στον νόμο περί ευθύνης υπουργών θα υπάρξει μεγάλη σύμπτωση μεταξύ των κομμάτων προκειμένου να αναθεωρηθεί, «και το μήνυμα είναι και η πίεση προς το δικαστικό σώμα»: «Ο κόσμος ξέρει τη Βουλή και μας λέει "θάβετε υποθέσεις". Όταν αδικήματα - σοβαρά ενδεχομένως - έρχονται στη Βουλή μετά από 13ετία και 14ετία, τι να κάνει ακριβώς η Βουλή; Έχουν παραγραφεί. Τυπικά είναι παραγεγραμμένα, αλλά η διερεύνηση ως προς τους τραπεζικούς λογαριασμούς μπορεί να φέρει στο φως και κάποιες ενδεχόμενες πράξεις. Αυτά τα πράγματα πρέπει να λήξουν κάποτε» ανέφερε.

Στο ερώτημα για το μέλλον της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων, ο κ. Βούτσης απάντησε πως «μετά τη λήξη της αξιολόγησης, και καθώς θα μπαίνουμε σε καθεστώς κανονικότητας, θα εξεταστούν θέματα όπως τα ζητήματα των γερμανικών αποζημιώσεων», ή του υλικού της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τον «Φάκελο της Κύπρου», το οποίο έχει υποσχεθεί το ελληνικό κοινοβούλιο στην κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων.

Τέλος, ερωτηθείς για το δυσμενές κλίμα που σκιαγραφείται στις δημοσκοπήσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Βούτσης εκτίμησε πως «το κλίμα μπορεί να αντιστραφεί, καθώς αυτό που πιστοποιούν οι δημοσκοπήσεις, είναι ένα μεγάλο "σφίξιμο", "κράτημα", από βασικό κομμάτι ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (γύρω στο 30%) το οποίο όμως δεν πηγαίνει στο χώρο του κέντρου ή της δεξιάς. Άρα παίζεται. Η σχέση με την κοινωνία είναι το άλφα και το ωμέγα. Και το οργανωμένο μαζικό κίνημα έχει την δυνατότητα, μέσα σε μία κατάσταση όπου με τον ένα ή άλλο τρόπο κλείνει ο κύκλος του οικονομικού πολέμου που δέχθηκε η χώρα, να διαμορφώσει τη δική του παρουσία ως μαχόμενο υποκείμενο. Δεν το αντιμετωπίζουμε με φόβο» ανέφερε ο Ν. Βούτσης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER