Σάββατο, 13 Μαϊος 2017 11:19

Αλ. Τσίπρας στο 2ο Ελληνοκινεζικό Φόρουμ: "Υπογράφτηκαν πολύ σημαντικές συμφωνίες"

Γράφτηκε από την
Αλ. Τσίπρας στο 2ο Ελληνοκινεζικό Φόρουμ: "Υπογράφτηκαν πολύ σημαντικές συμφωνίες"

Πολύ σημαντικές χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τις συμφωνίες συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας στην ενέργεια, τις υποδομές και τις τηλεπικοινωνίες που υπογράφτηκαν στο Πεκίνο και θα αρχίσουν να "τρέχουν" άμεσα, όπως είπε στην ομιλία του στο 2ο Ελληνοκινεζικό Φόρουμ Πόλεων, ενώ παράλληλα διατύπωσε προτάσεις για διεύρυνση της συνεργασίας στον πολιτισμό, τον τουρισμό, την εκπαίδευση, την αγροτική και βιομηχανική παραγωγή.

«Θέλουμε μια συνεργασία στρατηγικής σημασίας, μακράς πνοής και όχι συγκυριακή, ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα», τόνισε ο πρωθυπουργός. Η συνεργασία αυτή μπορεί να οικοδομηθεί μέσα από τη σύσφιξη των σχέσεων σε όλους τους τομείς, είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στις σημαντικές συμφωνίες που υπογράφτηκαν ανάμεσα στις δύο χώρες για τη συνεργασία στην ενέργεια, στις υποδομές και τις τηλεπικοινωνίες.

Ιδιαίτερα ο πρωθυπουργός στάθηκε στη συνάντηση του με τον πρόεδρο της Κίνας, με τον οποίο συμφώνησαν ότι θα συνεργαστούν από κοινού ώστε ο Πειραιάς να γίνει το μεγαλύτερο το ισχυρότερο, το σημαντικότερο λιμάνι της Μεσογείου και υπογράμμισε: "Πιστεύω ότι έχει τεράστια σημασία να αναδείξουμε τον ρόλο της πόλης του Πειραιά, ως βασικός κόμβος του θαλάσσιου δρόμου του μεταξιού κι ένας από τους πιο κρίσιμους σταθμούς του παγκόσμιου εμπορίου. Και σε αυτή την κατεύθυνση ο Δήμος του Πειραιά έχει να διαδραματίσει πρωτεύοντα και ουσιαστικό ρόλο".

Επίσης σημαντική ώθηση στην αύξηση του αριθμού των Κινέζων τουριστών στην Ελλάδα θα δώσει η απευθείας αεροπορική σύνδεση Αθήνας-Πεκίνου καθώς τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πρώτη πτήση.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ο Πειραιάς και το Σουφλί του Εβρου είναι δύο συμβολικά σημεία της Ελληνοκινεζικής συνεργασίας. Ο Πειραιάς γιατί φιλοξενεί "το κεφάλι του Δράκου", όπως είπε (σ.σ. Η επένδυση της Cosco στο Λιμάνι). Το Σουφλί, γιατί ήταν το πρώτο ευρωπαϊκό έδαφος στο οποίο πάτησαν, πριν από αιώνες, οι δύο μοναχοί οι οποίοι περπάτησαν στο Δρόμο του Μεταξιού κι έφεραν στην Ευρώπη τους πρώτους σπόρους κρυμμένους στα μπαστούνια τους. Στο Σουφλί άνθησε η παραγωγή μεταξιού και ο Ελληνας πρωθυπουργός πρότεινε να ακολουθήσουμε το νήμα της ιστορίας και να προχωρήσουμε από κοινού σε μια συμβολική αλλά και ουσιαστική παραγωγή μεταξιού, όπως έκαναν οι πρόγονοι μας.

Εδωσε μεγάλη έμφαση στη συνεργασία μεταξύ Δήμων της Ελλάδας και της Κίνας και σημείωσε πως σημαντικό ρόλο μπορούν να διαδραματίσουν Δήμοι με ιδιαίτερη ιστορική αναφορά όπως του Μαραθώνα και της Ολυμπίας.

Στο πλαίσιο της περαιτέρω ανάπτυξης της συνεργασίας της Ελλάδας και της Κίνας σε όλους τους τομείς ο κ. Τσίπρας πρότεινε:

-Την δημιουργία ενός μεγάλου πάρκου κινεζικού πολιτισμού στην  Ελλάδα και ενός μεγάλου πάρκου ελληνικού πολιτισμού στην Κίνα.

-Την προώθηση ενός προγράμματος ανταλλαγής μαθητών, μετά το τέλος του εκπαιδευτικού έτους κάθε χρόνο, υπό την αιγίδα των Δήμων, με τη συνεργασία σχολείων και Πανεπιστημίων και την αρωγή της κυβέρνησης.

-Τη συνεργασία Δήμων με αδελφοποιήσεις, ανταλλαγές αποστολών, διοργάνωση κοινών πολιτιστικών εκδηλώσεων και συνεργασία στους τομείς του τουρισμού, της αγροτικής και βιομηχανικής παραγωγής.

-Τη συνεργασία μεταξύ Πανεπιστημίων

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι το 2017 είναι έτος πολιτιστικών ανταλλαγών Ελλάδας-Κίνας και η Κίνα θα είναι η τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο και πρότεινε την υλοποίηση προγραμμάτων ανταλλαγών φοιτητών και μαθητών ανάμεσα στις δύο χώρες.

"Είναι στρατηγική επιλογή για την Ελλάδα η ενίσχυση των δεσμών και της συνεργασίας της Ελλάδας και της Κίνας σε όλα τα επίπεδα",  είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε: "Η άμεση επαφή και η σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στους δύο λαούς συνιστά το θεμέλιο πάνω στο οποίο μπορεί α οικοδομηθεί η ευρύτερη συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες η οικονομική, η πολιτιστική, η διπλωματική συνεργασία. Οι σύγχρονοι Κινέζοι και οι σύγχρονοι Ελληνες είμαστε κληρονόμοι δύο πανάρχαιων πολιτισμών που συνέβαλαν καθοριστικά στη διαμόρφωση της παγκόσμιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Αυτοί οι δύο πολιτισμοί μπορούν και σήμερα να αποτελούν πηγές έμπνευσης για ολόκληρο τον κόσμο".

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 


NEWSLETTER