Πέμπτη, 05 Οκτωβρίου 2017 23:09

Σφοδρή κριτική υπουργείου Παιδείας σε εκδοτικούς οίκους: Μας εκβιάζετε ωμά

Γράφτηκε από την
Σφοδρή κριτική υπουργείου Παιδείας σε εκδοτικούς οίκους: Μας εκβιάζετε ωμά

Πινκγ - πονγκ" ευθυνών μεταξύ ΣΕΕΒΙ και υπουργείου Παιδείας. Για ωμό εκβιασμό, με εμφανή πολιτική στόχευση, μιλά το αρμόδιο υπουργείο.

"Στον αέρα" βρίσκεται η διαδικασία διανομής συγγραμμάτων σε περίπου 200.000 φοιτητές και σπουδαστές για το χειμερινό εξάμηνο 2017-2018, καθώς ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικού Βιβλίου (ΣΕΕΒΙ) αποφάσισε χτες Τετάρτη την έκτακτη διακοπη, εξαιτίας οφειλών από πλευράς του υπουργείου Παιδείας, οι οποίες ξεπερνούν τα 50 εκατ. ευρώ και χρονολογούνται από το εαρινό εξάμηνο του 2015-2016. "Για ωμό εκβιασμό" κάνει λόγο ωστόσο το αρμόδιο υπουργείο και μιλά για στάση του ΣΕΕΒΙ που έχει εμφανή πολιτική στόχευση, αλλά και "τη στήριξη της ΝΔ".

Την ίδια στιγμή, διευκρινίζεται ότι οι εκδόσεις χρηματικών ενταλμάτων πληρωμής των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων συνεχίζονται καθημερινά και μέχρι χτες Τετάρτη, καταβλήθηκε το ποσό των 11.992.828,97 ευρώ.

Ειδικότερα, το υπουργείο Παιδείας σε απάντηση στην απαράδεκτη και με "εμφανή πολιτική στόχευση" ανακοίνωση του ΣΕΕΒΙ, εξηγεί ότι "δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας ωμός εκβιασμός εννέα εκδοτικών οίκων που έχουν στη διάθεσή τους χιλιάδες τίτλους βιβλίων και εισπράττουν εδώ και χρόνια τη μερίδα του λέοντος (50%) των 60 εκατομμυρίων ευρώ που δαπανά ετησίως το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για τη δωρεάν παροχή συγγραμμάτων στους φοιτητές".

Προς εφησυχασμό δε της φοιτητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, το υπουργείο διαβεβαιώνει τους φοιτητές ότι θα συνεχίσει τη δωρεάν παροχή όλων των συγγραμμάτων, χωρίς να υποκύψει στους πολιτικούς εκβιασμούς, τηρώντας παράλληλα τη νομιμότητα και τους κανόνες διαφάνειας, τις οποίες προφανώς δεν θέλουν διάφοροι εκδότες. 

"Η ανακοίνωση του ΣΕΕΒΙ εκδόθηκε δύο μέρες πριν από την αυριανή προγραμματισμένη συνάντηση του Προέδρου του με την προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου. Όπως και οι ίδιοι παραδέχονται, διαχρονικά υπάρχουν καθυστερήσεις στην αποπληρωμή, αφού ο όγκος των περίπου 2 εκατομμυρίων συγγραμμάτων που διανέμονται κάθε χρόνο με τα αντίστοιχα παραστατικά, δελτία αποστολής και τιμολόγια είναι τεράστιος", συνεχίζει το υπουργείο.

Υπογραμμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα η αντιπροσωπεία του ΣΕΕΒΙ που συναντήθηκε με τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου, απέρριψε συγκεκριμένες προτάσεις  του υπουργείου που θα επίσπευδαν τις πληρωμές, προκαλώντας εύλογες απορίες.

Στην ίδια συζήτηση, εκφράστηκαν από πλευράς υπηρεσιακών παραγόντων τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατά τον έλεγχο των παραστατικών όπως λάθος τίτλοι – δυσκολία στην ταυτοποίηση, ελλιπή στοιχεία στα παραστατικά (τόπος προορισμού, ίδρυμα, ID κατάστασης ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο ταυτοποίησης με διανομή) διαφορετικές εκδόσεις δηλωθέντων και τελικώς διανεμηθέντων συγγραμμάτων κ.λπ.

"Παρ' όλα αυτά οι υπηρεσίες θα συνεχίσουν την έκδοση χρηματικών ενταλμάτων πληρωμής μετά τον υποχρεωτικό έλεγχο που πρέπει να διενεργήσουν", καταλήγει το υπουργείο.

"Σε αναμμένα κάρβουνα" βρίσκεται από την πλευρά του ο Σύλλογος, καθώς τις επόμενες μέρες θα συνεδριάσει, προκειμένου να αποφασίσει για το εάν θα συνεχιστεί η αναστολή διανομής. Τη ερχόμενη Δευτέρα 9/10 προγραμματίστηκε στις 12.00 συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να δοθούν στη δημοσιότητα, στοιχεία και αναλυτικές καταστάσεις που αφορούν στα συγγράμματα και τον κλάδο των εκδοτών.

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που οι εκδοτικοί οίκοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τη χρηματοδότησή τους. Πριν ένα περίπου χρόνο, η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είχε προχωρήσει σε αλλαγές όσον αφορά στη κοστολόγηση, με στόχο να εξοικονομηθούν χρήματα.

Είναι γνωστό άλλωστε, ότι η Πολιτεία διαθέτει περίπου 60 εκατ. ευρώ το χρόνο για την δωρεάν διανομή πανεπιστημιακών συγγραμμάτων, ενώ βάσει της κοινής υπουργικής απόφασης που υπεγράφη πέρυσι, οι εκδοτικοί οίκοι θα πρέπει να εξοφλούνται δύο μήνες μετά το τέλος της διανομής ανά εξάμηνο.

Αντ' αυτού, όπως αναφέρουν και στην ανακοίνωσή τους οι εκδότες, ακόμα αναμένουν την αποπληρωμή των βιβλίων για την άνοιξη του 2016. «Η σημερινή απόφαση του Σ.Ε.ΕΒΙ. είναι η πιο δύσκολη και στενάχωρη απόφαση που πήρε ποτέ ο κλάδος. Και άλλες φορές στο παρελθόν υπήρχαν καθυστερήσεις, αλλά σε ανεκτά και επιτρεπτά όρια. Σήμερα όμως η καθυστέρηση πληρωμών υπερβαίνει κάθε όριο αντοχής και κυρίως λογικής και σε αυτό σε συνάρτηση με τις περικοπές κατά 55% που έχουμε υποστεί δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας», σημείωναν μέχρι και χτες στην ανακοίνωσή τους, μέλη του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικού Βιβλίου.

Σύμφωνα μάλιστα, με στοιχεία που έδωσε πέρυσι ο τέως υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, οι ενεργοί τίτλοι των συγγραμμάτων αγγίζουν τους 16.000, ενώ συνολικά διανέμονται πάνω από 2.120.000 έντυπα βιβλία σε 200.000 φοιτητές. Την ίδια στιγμή,  πάνω από 7.000 επιχειρήσεις έχουν ενεργό ρόλο στην αλυσίδα έκδοσης και διανομής, ενώ περίπου 17.000 υπάλληλοι βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο από τη δυσάρεστη αυτή εξέλιξη. 

Πηγή: news247.gr

 


NEWSLETTER